Karin Somers
TIM-verslaggever 23 januari 2020

Een beter milieu begint bij een tarwerietje

Als fervent duiker zag Bas Latten (21) tijdens zijn reis door Azië met eigen ogen de plastic soep voorbijdrijven. Thuisgekomen wilde hij hier iets aan doen. Hij zocht een oplossing voor plastic rietjes. “De wheat straw wordt gemaakt van agrarisch restafval en gooi je na gebruik gewoon in de groencontainer.” Het verhaal van een Maastrichtse wereldverbeteraar.

Er moet nú iets veranderen

Hij zit nog niet aan ons tafeltje of steekt al enthousiast van wal. “In Bali kwam ik op het idee. Daar zijn rietjes in sommige delen van het eiland verboden. Tegelijkertijd verbranden ze er dagelijks agrarisch restafval. Dat is hartstikke zonde! Daar kunnen we namelijk waardevolle tarwerietjes van maken.” Na 166 dagen reizen door de Filipijnen, Australië, Nieuw-Zeeland, Maleisië, Singapore en Indonesië ging hij vol plannen naar huis. “Ik zou graag willen dat mijn kinderen later net zo van duiken kunnen genieten als ik, maar dan moet er wel nú iets veranderen.”

Dé oplossing

Terug in Maastricht komt zijn studie International Business aan de Hogeschool Zuyd goed van pas. “Ik ben naar het Vrijthof gefietst en met horecaondernemers het gesprek aangegaan. Waar hebben zij nou behoefte aan? Vanaf 1 januari 2021 zijn plastic rietjes namelijk in Europa verboden. Barpersoneel staat niet te springen om herbruikbare rietjes af te wassen en papieren rietjes worden slap na verloop van tijd.” Het tarwerietje lijkt dus de oplossing. Bas vertelt enthousiast verder: “Het voordeel is dat ze dit agrarisch restafval niet meer kunnen verbranden. Dat bespaart dus C02 uitstoot. Het bewerken van de rietjes kan op lagere temperaturen, waardoor weer CO2 uitstoot word gereduceerd. En doordat je het rietje weggooit in de groencontainer besparen we nogmaals op verbranding.”

‘Ik geloof hierin’

Ondertussen is de jonge ondernemer druk bezig met de doorontwikkeling. “De rietjes breken als je er te vaak op duwt. Het blijft een natuurproduct, dat is een kwestie van opvoeding en gewenning en voor mij absoluut geen reden om ermee te stoppen, natuurlijk zijn we continu op zoek naar verbetering. Wat mij betreft is dit het rietje van de toekomst.” Copy cats liggen op de loer, maar daar verspilt Bas geen energie aan. “Als ik iets heb geleerd op mijn reis dan is het rustig blijven. Spreken is zilver, zwijgen is goud.” Bas gaat ongehinderd door. “Ik geloof hier in.” Hij is ondertussen gestopt met de studie, al zijn tijd gaat naar zijn onderneming. Hij verkocht al 100.000 rietjes in het afgelopen half jaar.

The Ocean Cleanup

Het dweilt een stuk gemakkelijker als iemand de kraan dichtdraait. En dus gaat 2% van de opbrengst van Bas’ ECO Wheat – Straws naar de The Ocean Cleanup van Boyan Slat. “In Azië heb ik geleerd dat je niet alleen maar moet nemen, maar ook af en toe iets moet teruggeven. Wees aardig voor elkaar. Daarom worden mijn klanten indirect donateur van The Ocean Cleanup. We moeten namelijk niet alleen stoppen met vervuilen, maar ook de rotzooi opruimen die we met zijn allen hebben veroorzaakt.”Lees ook