Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 16 maart 2020

Een alternatief Boetekentoer en eerste poging dag door komen

Terwijl dit artikel wordt geschreven is de eerste ‘Maastricht in de coronavirus-modus dag’ bijna voorbij en heeft minister-president Mark Rutte ons toegesproken. De 16e maart 2020 – die begon als een echte mooie lentedag – werd de sfeer in de stad gelijk beheerst door de intense landelijke maatregelen tegen het coronavirus. Uw stadschroniqueur Laurens Bouvrie gaat u de komende tijd met enige regelmaat de stad in beeld brengen in deze voor iedereen ongekende tijden. Hoe gaat de Maastrichtenaar de komende tijd om met dit wereldwijde probleem? Wat is de impact op stad en mens? Wordt het een periode van solidariteit en inventiviteit? Of krijgen we te maken met een golf aan depressiviteit en geklaag? Uw scribent is een rasoptimist en begon deze maandag allereerst met het inrichten van een alternatief ‘boetekentoer’.

 

Laten we beginnen bij de woorden die minister-president Mark Rutte aan de inwoners van Nederland richtte. Die waren helder, ingegeven door feiten, realistisch, waar nodig bloedserieus en waar het kon hoopgevend en tot slot toekomstgericht. Dat niet alleen. De boodschap van Rutte was gericht aan alle inwoners van het Nederland. Het was voor uw stadsreporter een bevredigend slot van een werkdag die begon met een zoektocht naar een cappuccino.

Alweer jaren geleden benoemde uw correspondent een aantal favoriete terrassen tot zijn boetekentoeren. De gimmick ging in de loop der tijd een eigen leven leiden. Dus werd de naam met regelmaat gebruikt, niet zelden bij ‘heel mooi weer situaties’. Altijd weer extra geprofileerd met een foto waarop een cappuccino, een krant en een blauwe lucht te zien was. Daar hoef je verder nooit meer een alternatief voor te vinden. Zou je denken. Maar dan komt de 16e maart 2020. Een dag eerder wordt door het kabinet bekendgemaakt dat alle restaurants en café’s per direct hun deuren moeten sluiten ( zie ook het artikel door op deze link te klikken). Uw Thuis in Maastricht correspondent begrijpt zeer wel de maatregel maar beseft ook – omwille van zijn werk op eigen karakteristieke wijze te kunnen blijven uitoefenen – dat een alternatief moet worden gevonden. Overigens –  voor alle duidelijkheid – met dien verstande dat deze manier van werken volledig strookt met de richtlijnen aangegeven door het RIVM en de door onze MP duidelijk aangegeven maatregelen.

De keuze zondagavond 15 maart 2020 was zo gemaakt. Waar kun je beter en ruimer – dus dezer dagen veiliger – zitten dan op de trapjes voor de twee prachtige Vrijthof-portalen  in de jaren ’80 vervaardigt door Appie Drielsma en Piet Killaars. Dat was evenwel slechts stap één. De favoriete krant Trouw valt iedere ochtend bij uw schrijver keurig rond de klok van half zeven in de bus. Maar zonder een cappuccino is ’t boetekentoer – ook het alternatieve – niet compleet. Dat werd dus maandagochtend nog even spannend. Maar niet heel erg lang. De eerste keuze om deze Italiaanse koffie te scoren bleek gelijk de juiste. De broodjeszaak Délifrance in de Grote Staat was al open en verkoopt ook take-away koffiesoorten. Daarna was het al snel genieten in de zon met Sint Servaas, Sint Jan en een jong koppeltje en een dito dame als buren; uiteraard op gepaste afstand. Het eerste bezoek op het tijdelijke Boetekentoer liet overigens niet lang op zich wachten. Fotograaf Luc Hommes kwam na enkele minuten al op visite en was ook nog eens zo vriendelijk om uw Thuis in Maastricht verslaggever te fotograferen.

Deze luchtige start van maandag 16 maart was niet voor iedereen weggelegd. Zeker niet voor ondernemend Maastricht. Menige bedrijfseigenaar en diens medewerkers wachten zware en onzekere tijden. Wellicht is vooral die laatste factor het meest zenuwslopend. Maandagmorgen sprak Thuis in Maastricht kort met horecaondernemer Remco Brouwer. De uitbater van het meer dan 100-jarige café Au Moutan Blanc en exploitant van Hotel Le Theatre (Vrijthof) en Hotel Fitz Roy (Boschstraat)  zat samen met een van zijn steunpilaren Justus Kleijnen voor zijn hotel aan het Vrijthof behoorlijk te prakkiseren. Voor een restaurant en café is alles helder: de zaak is vanaf nu gesloten. Voor een hotel met restaurant- en café-faciliteiten is dat (nog) niet helder. “Voor komend weekend staan behoorlijk wat gasten ingeschreven. Probleem is hoe we deze mensen top kunnen en mogen bedienen wat betreft drank en spijs. We hebben ons probleem maar eerst eens aangekaart bij Horeca Nederland”. Het nieuws waarop Remco Brouwer en zijn collega’s wachten kwam er einde maandagmiddag. Thuis in Maastricht sprak hierover met de Maastrichtse directeur van Koninklijke Horeca Nederland Dirk Beljaarts: “Dat was inderdaad nog een item dat vragen opleverde. Inmiddels weten we wat Den Haag hierin heeft besloten. De hotels mogen roomservice blijven aanbieden, maar dat is verbonden aan een belangrijke restrictie. Tussen de hotelbediende en gast moet een afstand blijven van anderhalve meter. In de praktijk betekent dat: het dienblad wordt voor de deur gezet; de hotelmedewerker klopt op de deur en doet een aantal stappen naar achteren. Vervolgens mag de hotelgast de bestelde drank en eten mee de kamer innemen.” Leuk en gezellig klinkt anders. Dat weet ook Dirk Beljaarts tot voor een aantal jaren onder meer directeur van Hotel Apple Park bij het Geusseltstadion. “Maar we moeten met zijn allen begrijpen dat alleen met heel veel -vaak niet prettige – maatregelen we weer terug kunnen keren naar een gezond Nederland.” 

Die opmerking van de baas van een bedrijfstak waar tienduizenden mensen hun brood in verdienen mag ook de Maastrichtse jeugd zich ter harte nemen. Dat jongeren bruisen van energie begrijpt ieder weldenkend mens. Dat die energie er uit moet ook. Dat de scholen dicht zijn en dat verveling op de loer ligt zal net zo goed worden gesnapt. Maar om gelijk de eerste dag partijtjes voetbal te gaan spelen op Sportpark Jekerdal of en masse te gaan skateboarden in het skatepark aan de Franciscus Romanusweg is niet heel erg verstandig. Dat vindt in ieder geval Maastricht Sport directeur Han Hoogma. “Onze sportparken zijn openbaar terrein. Daar wordt in beginsel niet op gehandhaafd. Maar de berichten die we vandaag binnen kregen over voetballende en kort bij elkaar bivakkerende skateboarders vonden we niet correct. Alle begrip dat je als jongeren actief wil zijn. Voor deze tijden zijn er evenwel genoeg mogelijkheden dat te doen binnen de kaders die zijn gesteld voor alle inwoners van dit land. Dus ook voor de jeugd“.

En behalve de jeugd hebben we ook nog eens de de allerjongsten onder de Maastrichtenaren. Of die in deze historische periode voor het eerst het levenslicht gaan zien. Een aanstaande moeder en twee vriendinnen maakten maandagmiddag nog een wandeling door het onvolprezen mooie Jekerdal. Besloten was dat de hoogzwangere jongedame op de mooiste plekjes in Maastricht op de gevoelige plaat werd gezet. Dan is uw Thuis in Maastricht fotograaf gaarne bereid om een plaatje te maken van de aanstaande moeder. Zeker met de Jeker als prachtige getuige. Dat de jongedame een wolk van een baby op deze wereld mag zetten. Dat later gezond en wel mag horen in welke roerige tijden het voor het eerst het levenslicht zag.

 

 

 

 Lees ook