Eco-Schools: groen, duurzaam, leerzaam en super leuk

op 9 februari 2017 door Lieke Rijkx TIM-verslaggever

In Maastricht is het United World College al een eind op weg om Eco-School te worden; Integraal Kind Centrum (IKC) De Geluksvogel staat aan het begin van de certificering. CNME Maastricht is nauw betrokken bij het opzetten van duurzame scholen en het bijbehorende, internationale keurmerk Eco-School. Wereldwijd zijn er al meer dan 15.000 predicaten uitgereikt  aan ruim 46.000 deelnemende scholen in 58 landen.

Door Lieke Rijkx

CNME Maastricht en Regio, met name John Steijns, was nauw betrokken bij de bouw en de inrichting van IKC De Geluksvogel, waar de leerlingen op 10 januari voor het eerst voet over de drempel zetten. Het gebouw is goed geïsoleerd, heeft een CO2-gestuurd ventilatiesysteem, heeft zonnepanelen en zonnecollectoren op het dak waardoor het gebouw energieneutraal is en heeft nog veel meer technische snufjes die het milieu ten goede komen. Uiteraard hoort daar ook een speelplaats bij waar natuur en kinderspel samenkomen. Het buitenterrein werd ontworpen door Nelle Driessen van CNME.

Maar de duurzaamheid gaat verder dan het gebouw en de groene speelplaats. Van docenten wordt een ‘groene houding’ verwacht door bijvoorbeeld zo weinig mogelijk te printen. In de lessen moeten docenten volop aandacht besteden aan duurzaamheid, door bijvoorbeeld afval te hergebruiken bij handvaardigheid, of te laten zien hoe je van fruitschillen compost maakt. Het gebouw en de omgeving van de school worden gebruikt als lesmateriaal.

Leerlingen het belangrijkst

Het allerbelangrijkste voor een Eco-School zijn de leerlingen. Zij moeten meedenken, een belofte doen en een plan opstellen. Ze moeten zelf op zoek naar wat er in de school beter kan en hoe ze dat voor elkaar zouden kunnen krijgen. En als het goed is, steken ze gaandeweg hun ouders ook aan met het groene virus, door er bijvoorbeeld op te wijzen dat het beter is een lunchtrommel mee naar school te geven dan een boterhamzakje.

United World College heeft al zilver

Het United World College mag het predicaat Eco-School bijna op de gevel hangen. Ze zijn al in het bezit van een zilver certificaat en de leerlingen zijn super gemotiveerd om daar goud van te maken. CNME Maastricht hoeft de leerlingen niet aan te sporen. Nika Dings: “Je ziet leerlingen van het UWC overal in de stad bij sociale en bij duurzame projecten, altijd enthousiast, behulpzaam en met een big smile.”

Scholen (leerlingen of docenten) die ook voor een Eco-predicaat willen gaan, kunnen contact opnemen met CNME