Algemene redactie
10 september 2020

Duurzame bloemen uit Maastricht

Ik ontmoet Roos Mans bij LOCOtuinen Maastricht. Roos is de vriendin van Freek, die hier boert voor al die gezinnen die lid zijn. Bij LOCOtuinen werken boer en burger samen aan lokaal, gezond en eerlijk voedsel.

Door: Frederique Pronk

Tijdens Roos haar kinderjaren hadden haar ouders een biologisch-dynamische boerderij. Ze is de bloemenpluktuin die ze hadden nooit vergeten. Ze weet zeker dat haar voorliefde voor bloemen in die tijd is ontstaan. Ze zag een kans om LOCOtuinen te voorzien van een bloementuin. Wat begon als experimenteren met bloemen groeide uit tot een heuse bloemenpluktuin. Het resultaat is dat er een aanbod is ontstaan van ruim 60 bijzondere soorten snijbloemen, die te plukken zijn voor leden in de maanden juni t/m oktober. Er worden voornamelijk eenjarige bloemen direct gezaaid, maar er staan ook vaste bloemenplanten op het land. Tijdens het bloeiseizoen zijn er naast snijbloemen ook eetbare bloemen en droogbloemen te vinden in de pluktuin.

Nu, twee jaar later, zijn er 55 abonnees die hier wekelijks komen plukken. Roos wordt daar echt blij van als ze mensen boeketten ziet plukken. Ze maakt ook geregeld een praatje met de mensen om erachter te komen wat hun beweegredenen zijn voor hun lidmaatschap. Ze zegt dat het inspirerende en verrassende gesprekken zijn.

Ze levert ook bloemen aan Gedeelde Weelde, waar ze op vrijdag verkocht worden. Ook een Belgische bloemisterij, die het roer heeft omgegooid naar een meer duurzaam bedrijf, haalt bij Roos de bloemen. Overigens kunnen er op vrijdag boeketten op het land gekocht worden. Naast deze activiteiten geeft ze geregeld inspirerende workshops. Op 16 september geeft ze een leuke kinderworkshop. Ze wil dan kinderen leren hoe ze een mooie bloemenkrans kunnen maken. De workshops vinden plaats op het land, waardoor het ook nog eens een heerlijk uitje is. Wil je deelnemen aan een van haar leuke workshops? Dan kun je haar het beste volgen via facebook of instagram. Het loopt enorm goed, dus wees er snel bij!

Roos wil zich ook meer gaan richten op het realiseren van droogbloemen boeketjes. Dit is een hele mooie manier om nog duurzamer bezig te zijn. Je kunt dan het hele jaar rond genieten van lokale bloemen.

Ik kom erachter dat ze een hele bijzondere levenshouding heeft. Ze stemt daarbij goed af op haar gevoel. Ze vindt het mooi om waardevolle projecten te starten of zich hieraan te verbinden. Enkele jaren gelden, toen ze alleen nog haar eerste kindje had, was ze actief met het project Connect 2 Create. Toen de tweede kwam werd het lastiger om te combineren, maar ze bleef niet stilzitten. Ze was namelijk ook actief bij de realisatie van een nieuwe Vrije School (Michaelschool) net over de grens in Voeren (België). Het schoolinitiatief is ontstaan door ouders die vernieuwing, verdieping en een holistische kijk op de ontwikkeling van hun kinderen zochten binnen een schoolsysteem. Daarbij vonden ze de natuur en de zorg voor de aarde belangrijk. Haar kinderen zitten nu ook op deze school en ze vindt het geweldig om te zien hoe haar kinderen in weer en wind onderwijs krijgen en dat ze met rode blosjes thuis komen.

Ik denk dat ik Roos ook maar eens ga volgen op social media. De foto’s die ze plaatst zijn prachtig en de leuke, luchtige manier van schrijven bij haar berichten maken je blij. Voor meer informatie of bestellingen, wees welkom bij LOCOtuinen of stuur een e-mail.

 Lees ook