Karin Somers
TIM-verslaggever 10 juni 2019

Duurzaamheidsfestival: een telefoonhoesje van plastic afval

We verdrinken bijna in de plastic soep, maar wat doe je eraan? Precious Plastic Maastricht laat op 15 juni met het Duurzaamheidsfestival zien wat er allemaal mogelijk is. “’s Ochtends beginnen we met het schoonmaken van het Stadspark. Daarna zijn er op Tapijn workshops rondom het hergebruiken van plastic.” Emma Prins vertelt over het nieuwste initiatief op het gebied van duurzaamheid.

Precious Plastic
Het initiatief van Precious Plastic begon in Eindhoven. Tijdens zijn afstudeerpresentatie van de Design Academy presenteerde Dave Hakkens in 2013 een reeks machines. “Hiermee kun je plastic versnipperen en vervolgens omsmelten tot nieuwe producten, zoals een telefoonhoesje of een mandje. Dat heet upcyclen: recyclen waarbij het eindproduct meer waard is dan het beginproduct”, legt Emma uit. Ze is als vrijwilliger verbonden aan Precious Plastic Maastricht, het initiatief dat deze machines heeft omarmd. Ezekiel Stevens, student aan de Universiteit Maastricht, zag de machines en gooide het idee eens in de groep bij zijn medestudenten. Er werd volop en enthousiast gereageerd. Precious Plastic Maastricht was geboren.

Maastrichtse versie in aantocht
Het bouwplan van het apparaat is open source, oftewel voor iedereen beschikbaar. Daardoor zijn er over de hele wereld Precious Plastic initiatieven. Op dit moment zijn de vrijwilligers van Precious Plastic Maastricht druk bezig met het ontwerpen van hun eigen apparaat. “Onze versie is nog niet af, maar tijdens het Duurzaamheidsfestival op 15 juni kunnen mensen alvast kennis maken met de Belgische versie van Sheep on wheels.”

“Plastic helemaal uitbannen gaat niet. Maar we kunnen wel proberen het zo min mogelijk te gebruiken en het plastic dat er toch is te upcyclen.” – Emma Prins, Precious Plastic Maastricht

Meedoen
Het Duurzaamheidsfestival start om 10.00 met de Mass Maas Cleanup. “Mensen kunnen zich online opgeven om met een prikker het Stadspark schoon te maken. Dat doen we samen met het team van de gemeente. Zo krijg je meteen een goede indruk van het werk dat zij elke keer voor ons doen. Het plastic dat we verzamelen, kunnen we met het apparaat weer upcyclen. Het overige afval wordt gescheiden bij de gemeente aangeboden. De deelnemers krijgen daarna allemaal een lunch aangeboden van Bread Connection.” De rest van de dag is er bij Tapijn van alles te zien en te beleven op het gebied van plastic en duurzaamheid. “Er zijn informatiestands van Students for Climate, het Klimaat Actie Netwerk en Code 043. Je kunt leren hoe je van plastic afval oorbellen, touw of een portemonnee kunt maken. Kinderen kunnen plastic-tikkertje spelen en er is natuurlijk muziek, eten en drinken.” Op de Facebook-pagina van Precious Plastic is meer te lezen over de activiteiten op 15 juni en op de dag zelf zal een schema van alle workshops ophangen.

Vervolgactie
De discussie over plastic afval strandt vaak met een vinger richting grote supermarkten en bedrijven. “Klopt. Daar ligt wat ons betreft ook een belangrijke taak. We organiseren daarom de dag na het festival een speciale actie bij de AH op Plein 1992 en de Jumbo in de Brusselse Poort. Daar vragen we mensen die boodschappen hebben gedaan om hun plastic afval aan ons te geven. In ruil daarvoor krijgen ze een hergebruikt (plastic) opbergalternatief. Zo willen we mensen bewust maken van hoe gemakkelijk je bepaalde plastics kunt voorkomen, door bijvoorbeeld je eigen tas mee te nemen. Als we klein beginnen, kunnen we later de stap zetten richting de grote bedrijven.”

Vrijwilligers gezocht
De organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers om te helpen met het opbouwen en afbreken van het festival. Ook de vrijwilligers krijgen een lunch van Bread Connection. Interesse? Geef je dan op via de link op hun Facebook-pagina.

Het Duurzaamheidsfestival is een initiatief van Plastic Precious Maastricht, CNME en Code043.

 

Groepsfoto door: Quinten Tolboom. Van links naar rechts, van boven naar beneden:
Michelle Gherardi (actie/bedrijven), Gillian Rosh (festival coordinator), Luca Smorenburg (onderwijs/workshops), Emma Prins (PR), Ezekiel Stevens (voorzitter), Perine Fleury (actie/bedrijven), Renee de Geus (penningmeester).Lees ook