Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 19 maart 2019

Duizenden jongeren gingen op pad voor het klimaat; maar wat doet ‘Utrecht’ in het stemlokaal?

Lang leek de uitslag van de verkiezingen Provinciale Staten vooral een goed beeld te gaan geven hoe Nederland – dus ook Maastricht –  in de discussie klimaatveranderingen staat. Deze aanname kan na de moorden in en rond een Utrechtse tram een stuk minder voor de hand liggen. Naar wie gaat uw stem woensdag 20 maart? En hebben de gebeurtenissen van maandag 18 maart invloed op uw stemgedrag?

De Klimaatmars Maastricht van afgelopen vrijdag bewees dat in onze regio flink wat jongeren bereid zijn actief hun standpunten op gebied van milieu kenbaar te willen maken. Tenminste hen die vinden dat de handel en wandel van de mens een flinke bijdrage levert aan de opwarming van de aarde.

Door Laurens Bouvrie

 

In hoeverre deze jongeren en andere Nederlanders, die verbetering van klimaat en milieu door vooral vermindering van uitstoot CO2 als maatschappelijk hoofdthema zien, op woensdag 20 maart tijdens de verkiezingen Provinciale Staten een stempel op de uitslag kunnen drukken zal die avond duidelijk worden.Het is evenwel nog maar de vraag of het klimaat morgen wel doorslaggevend is. Na de ernstige gebeurtenissen maandag 18 maart in Utrecht en de nog steeds onduidelijke redenen over het waarom de verdachte Gökmen T. tot zijn daad kwam. De media schrijven honderduit over het verschil in impact of hij handelde als terrorist of als ordinaire crimineel die al lange tijd de weg volledig kwijt was. De kiezer krijgt geen gelegenheid om op die duidelijk te wachten. Ook al was dat wel zo blijft uiteraard de vraag of een kiezer een andere keuze maakt en bijvoorbeeld een switch maakt van een partij met klimaat hoog in het vaandel naar een partij die zich profileert als anti-migratiepartij.De uitslagen woensdagavond 20 maart zullen waarschijnlijk meer duidelijkheid verschaffen over de ‘sociaal-maatschappelijke temperatuur’ in Nederland van de maand maart 2019; het is minder aannemelijk dat de moordpartij in de stad Utrecht de talloze zwevende kiezers hun stemgedrag laten bepalen door hoe zij tegen de klimaatveranderingen aankijken.Woensdagavond weten we ook hoe de verhoudingen in Maastricht liggen. Interessant is zeker ook of ‘Utrecht’  en klimaat meer mensen dan gewoonlijk naar de stembus lokt. De verkiezingen voor Provinciale Staten zijn al jaren een stiefkindje van moeder democratie.

 

 


Lees ook