Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 5 juli 2019

Droomstart 15e editie André Rieu op het Vrijthof concerten

Maastricht in Beeld: Onder nagenoeg perfecte omstandigheden is donderdag 4 juli de 15e editie van André Rieu op het Vrijthof van start gegaan. Twaalf concerten in drie blokken van vier geeft de wereldberoemde Maastrichtse violist samen met zijn Johan Strauss Orkest, tenoren, sopranen en zangkoor. In dit eerste weekend maken ook een grote groep regionale walsende dansers hun opwachting. De slotact van het eerste concert was voor de Amerikaanse groep Village People. In totaal bezoeken in drie weken tijd ruim 120.000 bezoekers de Vrijthof-concerten van André Rieu.

Muzikale André Rieu-rechterhand, eerste violist en in Maastricht minstens zo bekend als stadsbeiaardier Frank Steijns, maakt nog een relax praatje met een zestal Aziaten. Het blijkt een familie uit Hong Kong te zijn. Net zoals talloze andere buitenlanders blijken deze Chinezen helemaal idolaat te zijn van de Maastrichtse stehgeiger en zijn gevolg. Midden deze week zijn ze vanuit Hong Kong overgevlogen naar Nederland. “We hebben André al twee keer in Londen gezien. Ditmaal wilden we per se naar de stad waar hij altijd zo lyrisch over spreekt.” Dit soort gesprekjes kan je de komende weken zo vaak voeren als je wilt. De fans van Rieu zijn gek op hem, zijn orkest, zijn solisten en zien Mestreech.

Zijn de André Rieu op het Vrijthof concerten voor zijn stadsgenoten niet echts iets nieuws meer; voor de duizenden gasten uit binnen- en buitenland is het beleven van een Rieu-concert in zijn home town het hoogtepunt van een soort van bedevaartreis. Dat de optredens van het entertainment fenomeen een economische factor van belang is kon iedereen zelf wel bedenken. De gemeente Maastricht liet toch een officieel onderzoek doen naar wat Rieu in Maastricht in pecunia omgerekend betekent. Een slordige 30 miljoen euro is de spin off die de optredens genereren.

Al dat geld is een factor van groot belang. Maar fraaier nog is toch iedere keer weer hoe Maastricht die drie weken lang in een prettige ban raakt van het evenement op het Vrijthof. Tijdens de concertavonden zelf, zeker bij zulk mooi weer als de aftrap van editie 2019, is de sfeer simpelweg betoverend. En alle betrokkenen, van de leden van het Johann Strauss Orkest tot alle horecamedewerkers op de terrassen, doen enthousiast mee aan het Rieu-spel. En de Stehgeiger zelf? Zijn mooiste moment vindt ongetwijfeld plaats op het moment dat hij – vlak voor de opkomst – samen met zoon Pierre de handen ineenslaat; de kracht die daar inzit verraadt de eenheid die ze samen willen zijn; en tegelijkertijd de absolute wil om het publiek weer een avond lang in vervoering te brengen.

Thuis in Maastricht fotojournalist volgt met regelmaat de concertreeks van André Rieu op het Vrijthof en een aantal activiteiten er om heen. Bij dit artikel een hele serie foto’s van de eerste Rieu-avond. Maandag – ook vanuit een andere invalshoek – is er nog een uitgebreide sfeerreportage.Lees ook