Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 14 augustus 2019

Droombaan vinden? Eerst terug naar je kindertijd!

Het gaat goed met Jacqueline Schepers-Huijben (39) uit Scharn. Na een overspannen periode in het onderwijs leidt ze nu met nieuwe energie haar eigen bedrijf. Ze ziet graag dat anderen ook kiezen voor een levensloop die bij hen past; daarom duikt ze nu bij Achter de Spiegel in de kindertijd van haar cliënten om hen de beste opties voor te spiegelen.

De bescheiden, introverte Jacqueline geniet sinds februari van de vrijheid en de mogelijkheden van haar eigen bedrijf. Na een zware carrière in het onderwijs, met daarnaast nog haar taken als moeder, besloot ze dat het ondernemerschap beter bij haar paste. “Maar in wat? Ik vind mezelf niet commercieel genoeg voor een winkel. Vorig jaar startte ik echter een opleiding over KernTalenten, en ik was meteen verkocht.” Jacquelines familie is er blij mee: haar man ziet hoe gelukkiger ze nu is, haar kinderen vinden het leuk dat ze vaker thuis is en haar moeder brengt zelfs stiekem folders van het bedrijf rond om Jacqueline te helpen.

Spiegels van de ziel

Jacquelines bedrijf Achter de Spiegel richt zich op houvast en inzicht voor haar cliënten om een leven op te bouwen dat bij hen past en dat hen energie geeft. Hiervoor maakt Jacqueline gebruik van haar geliefde KernTalentenmethode, de specifieke manier van analyseren die de Vlaamse Danielle Krekels in 2004 ontwikkelde. “We gaan op zoek naar wat je als kind graag deed en met wie je dat graag deed. Door middel van een vragenlijst met kinderactiviteiten kan ik je helpen om te weten te komen wat je KernTalenten zijn.” Op deze manier brengt Jacqueline de levensloop van haar cliënten in beeld, om aan de hand daarvan een plan te maken om die KernTalenten in het dagelijks leven in te zetten. Voor de naam Achter de Spiegel heeft Jacqueline zich laten inspireren door Lewis Carrolls vervolg op Alice in Wonderland. “De ogen zijn de spiegels van de ziel. Een KernTalentenanalyse laat zien wie je bent. Het is een blauwdruk; je kunt niet terug in de tijd. Soms kan het confronterend te zijn om jezelf zo een spiegel voor te houden, omdat het je de waarheid laat zien.”

 

“De ogen zijn de spiegels van de ziel. Soms kan het confronterend te zijn om jezelf een spiegel voor te houden, omdat die je de waarheid laat zien”

 

Studenten en hoogbegaafden kunnen er weer tegenaan

Hoewel mensen ver buiten de regio haar weten te vinden, bestaat het grootste deel van Jacquelines klantenkring uit Maastrichtenaren. Veel van hen zijn jongeren of hoogbegaafden. “Hoogbegaafden lijken overal goed in te zijn. Hierdoor maken ze soms keuzes waarvan ze denken dat ze van hen worden verwacht, maar die hen geen energie geven.” In een studentenstad als Maastricht is het dan ook niet vreemd dat er behoorlijk wat jonge mensen rondlopen die wel wat inzicht in hun KernTalenten kunnen gebruiken. “Hier in Maastricht komen veel studenten er na een jaar studeren achter dat hun studie het toch niet helemaal is. Deze teleurstelling kost hen veel geld en is voor de studenten niet prettig.” Een KernTalentenanalyse zou zo’n verkeerde studiekeuze kunnen voorkomen door te kijken naar de kindertijd van zo’n student. “Misschien blijkt uit jouw speelgedrag als kind dat je nu niet graag met mensen wil werken. Als je dan als puber noodgedwongen een sociale studie gaat doen, dan is dat wellicht niet de beste optie voor jou.” Op die manier helpt Jacqueline haar cliënten om hun leven in te delen op een manier die zij prettig vinden. Ze mogen altijd op haar terugvallen en ze houdt altijd een follow-up na enkele maanden, maar in principe zijn ze klaar om hun eigen weg te vinden.Lees ook