Vroeger in Dousberg-Hazendans

Vernoemd naar een heuvel en een boerderij, ligt deze buurt aan de Belgische grens en bestaat uit twee delen: het woongebied Hazendans, dat gebouwd is in de jaren ’90, en een recreatiegebied.

Afbeelding Hoeve Hazendans
Dousberg-Hazendans, Maastricht 2015

Het recreatiegebied dat ook wel de Dousberg wordt genoemd, heeft een geweldige historie. Tijdens opgravingen die grotendeels op het Belgisch grondgebied Veldwezelt plaatsvonden, werden namelijk resten van menselijke bewoning uit de Oudheid aangetroffen. Bijzonder aan deze vindplaats is dat er sporen zijn van vier verschillende menselijke activiteiten: vuursteen verzamelen, werktuigen maken, kampvuren aanleggen en jachtbuit verwerken. Daarnaast werden er botresten van onder andere bizons en mammoeten gevonden.

Het recreatiegebied is nog steeds in ontwikkeling, maar vooral het grensgebied tussen Dousberg-Hazendans en het in België gelegen Albertkanaal is zeer populair onder wandelaars. De band met België is ook nog steeds zichtbaar in de woonwijk, want bijna alle straten in Hazendans zijn genoemd naar Belgische dorpen.

Inwoners over vroeger

Geen berichten

Kun jij een stukje schrijven over de geschiedenis van de buurt? Of heb je een goed verhaal over wat er vroeger in deze buurt heeft plaatsgevonden? Stuur het in via redactie@thuisinmaastricht.nl

Heb je oude foto’s van jouw buurt?

 

 

 

stuur ze in