Leeg melkpak

Proef met pmd-afval in Borgharen en Itteren

De gemeente Maastricht start een proef met plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). We gaan het pmd aan huis ophalen in Borgharen en Itteren. Ook vervangen we de pmd-containers door textielcontainers op de milieuperrons in deze wijken. De proef duurt van 1 april tot eind dit jaar.

Waarom deze proef?

Een groot deel van de bewoners van Maastricht wil graag dat we pmd aan huis ophalen. Dat blijkt uit onderzoek. Andere gemeenten in Nederland halen pmd al aan huis op. In deze gemeenten is het pmd schoner en zit er minder pmd bij het restafval.

We gaan daarom testen of pmd aan huis ophalen ook werkt in Maastricht. We bekijken hoe bewoners het vinden, hoe groot de voordelen zijn voor het milieu en wat het kost.

Wat betekent dit voor inwoners van Borgharen en Itteren?

Op woensdag 3 april halen we pmd voor de eerste keer aan huis op in deze 2 wijken. De inwoners zijn persoonlijk geïnformeerd over de ophaaldagen enzovoorts.

Milieuperrons: pmd-container weg, textielcontainer erbij

De pmd-containers op de milieuperrons in Borgharen en Itteren halen we midden april weg. Daar komen dan textielcontainers voor in de plaats. Hier kunt u goed en versleten textiel in gooien. Denk aan kleren, schoenen, gordijnen, theedoeken en lakens.

Het textiel dat u in de containers gooit, laten we sorteren. Het goede textiel gaat naar mensen die het nog kunnen dragen of gebruiken. Het versleten textiel gaat naar bedrijven die er nieuwe materialen van kunnen maken.

Veelgestelde vragen & antwoorden

  • Een groot deel van de bewoners van Maastricht wil graag dat we pmd aan huis ophalen. Dat blijkt uit onderzoek. Andere gemeenten in Zuid-Limburg en Nederland halen pmd al aan huis op. In deze gemeenten is het pmd schoner en zit er minder pmd bij het restafval.

    We gaan daarom testen of pmd aan huis ophalen ook werkt in Maastricht. We bekijken hoe bewoners het vinden, hoe groot de voordelen zijn voor het milieu en wat het kost.

  • Er is gekozen voor deze wijken door de duidelijke grens tussen Maas en Julianakanaal.

  • De huis-aan-huis inzameling van het pmd start op woensdag 3 april 2024. Dat blijven we elke 2 weken doen, telkens op woensdag in de even weken. De pilot eindigt op 31 december 2024. 

  • Eind maart krijgt u een nieuwe afvalkalender met de pmd-ophaaldagen in uw brievenbus. Deze ophaaldagen staan ook in de Milieu App.

  • U kunt de pmd-zak op dezelfde plek zetten als waar u de rood-witte restzak neerzet. Graag  op de avond voor de inzameldag vanaf 19.00 uur tot uiterlijk 6.00 uur op de ochtend van de inzameldag. Bind de pmd-zakken goed dicht met de trekband. Biedt u meerdere pmd-zakken aan, bind deze dan aan elkaar vast. Zo is de kans kleiner dat ze wegwaaien

    De inzameldagen van GFT+E en de rood-witte restzak blijven hetzelfde.

  • In de Milieu App vindt u een handige, uitgebreide afvalscheidingswijzer. Deze wel-/niet-lijst laat per afvalsoort zien waar het bij hoort. Daarnaast kunt u ook meer informatie terugvinden op de website van de gemeente

  • U kunt de gratis pmd-zakken halen bij de supermarkten in Bunde, Meerssen en Rothem die ook restzakken verkopen. Dit zijn de Albert Heijn en Jumbo. De gratis pmd-zakken liggen ook bij de HEMA en GAMMA in Meerssen en het Milieupark Beatrixhaven in Maastricht.

  • Nee, de pmd-containers op de milieuperrons halen we midden april weg. Hier komen ondergrondse textielcontainers voor in de plaats. Geef kleding, textiel en schoenen die u zelf niet meer draagt een tweede leven. Is het niet meer draagbaar of bruikbaar, dan kan het naar het milieuperron en recyclen we de materialen. Het versleten textiel gaat naar bedrijven die er nieuwe materialen van kunnen maken.

  • We gaan per afvalsoort, pmd, restafval en textiel, meten hoeveel kilo er wordt opgehaald. Ook gaan we de afvalsoorten sorteren om te kijken of er goed gescheiden wordt. En of de afvalsoorten dus schoner worden aangeboden. Ook meten we het afval dat (illegaal) naast de containers wordt geplaatst. 

  • Ja, tijdens de proef zullen we in contact blijven met de inwoners en naar uw mening vragen. Deze zullen wij verwerken in het eindrapport.

  • De proef loopt tot en met 31 december 2024. Eind september zullen wij de proef (tussentijds) evalueren en de uitkomsten hiervan ook met u delen. Op basis van deze evaluatie zullen we ook beslissen of we vanaf 1 januari 2025 het pmd-afval in heel Maastricht huis-aan-huis gaan ophalen.