galerij onder een flatgebouw met een etalage van een bloemenzaak

Maastricht van morgen

In wat voor stad wil jij in 2040 wonen, werken en leven?  Waar moeten we mee aan de slag? 

De gemeente werkt aan het actualiseren van de stadsvisie, de economische visie en de sociale visie. Dat doen we niet alleen maar samen met jou. Want in de visies gaan we in op vragen over jouw toekomst. In wat voor stad wil je in 2040 wonen, werken en leven? Wat wil je graag houden zoals het is? En wat zou je liever veranderen?

Denk en doe mee

We hebben je gevraagd om met ons mee te denken over de trends, ontwikkelingen en uitdagingen die op onze stad en regio afkomen. De Potloodschets Maastricht 2040 was de basis voor het huiswerk dat je ‘als stad’ aan de gemeente gaf. Uiteindelijk maakt de gemeente op basis van jouw huiswerk én dat van anderen een nieuwe stadsvisie.

Volgende stap: bespreking stadsschets

Inmiddels zijn we een stap verder en is een stadsschets opgesteld. In de stadsschets zijn de reacties opgenomen zoals we deze rechtstreeks hebben mogen ontvangen of hebben verwerkt op basis van (online) bijeenkomsten en buurtwandelingen. De stadsschets geeft geen compleet of volledig representatief beeld van hoe de stad denkt, maar het geeft wel een beeld van onderwerpen die spelen in de stad en de denkrichtingen daarbinnen.

Lees de stadsschetsRead the summary of the city sketch in English

De belangrijkste punten van de stadsschets bespreken we op 22 september. We laten die dag zien wat we hebben opgehaald en gaan in gesprek over zaken als de toekomst van onze buurten en het toerisme in de binnenstad. Door in gesprek te gaan willen we ervaringen uitwisselen, wederzijds begrip creëren en toekomstscenario’s bespreken.

Stadsvisie, sociale visie en economische visie

De stadsvisie is het overkoepelende document voor alle plannen en projecten waar de stad de komende jaren aan werkt. Dat is geen dichtgetimmerd plan, maar een schets van de toekomst.

organogram in rood en blauw
Maastricht van morgen

Die stadsvisie wordt uitgewerkt in een nieuwe sociale visie en een nieuwe economische visie. Een typisch sociaal vraagstuk is hoe we zorg en ondersteuning willen organiseren. Een echt economisch vraagstuk is welk soort werkgelegenheid willen we stimuleren? Samen geven deze 5 visies ons richting voor het Maastricht tot 2040. In 2019 en 2020 hebben we de cultuurvisie en de omgevingsvisie vernieuwd.