galerij onder een flatgebouw met een etalage van een bloemenzaak

Maastricht van morgen

In wat voor stad wil jij in 2040 wonen, werken en leven?  Waar moeten we mee aan de slag? 

De gemeente werkt aan het actualiseren van de stadsvisie, de economische visie en de sociale visie. Dat doen we niet alleen maar samen met jou. Want in de visies gaan we in op vragen over jouw toekomst. In wat voor stad wil je in 2040 wonen, werken en leven? Wat wil je graag houden zoals het is? En wat zou je liever veranderen?

Denk en doe mee

We hebben je gevraagd om met ons mee te denken. Dat kon je doen op verschillende momenten. In juni gaf je ‘als stad’ huiswerk aan de gemeente. Nadat de gemeente dat huiswerk heeft gemaakt volgt het gesprek over de uitkomsten in september. Ofwel: je zet ons aan het werk. Want uiteindelijk maakt de gemeente op basis van jouw huiswerk én dat van anderen een nieuwe stadsvisie.

22 september: bijeenkomst voor iedereen

Op woensdag 22 september zetten we een volgende stap en gaan we puzzelstukjes leggen. We laten die dag zien wat we hebben opgehaald en gaan in gesprek over zaken als de toekomst van onze buurten en het toerisme in de binnenstad. Door met jou in gesprek te gaan willen we ervaringen uitwisselen, wederzijds begrip creëren en toekomstscenario’s bespreken.

Iedereen die mee wil praten over de toekomst van Maastricht is welkom!

Het programma maken we nog bekend. We beginnen op 22 september rond 16.00 uur op een locatie in Maastricht. Vanzelfsprekend houden we rekening met de dan geldende coronamaatregelen. We hopen dat een fysieke bijeenkomst mogelijk is.

Aanmelden

Meld je alvast aan door een mail te sturen naar maastrichtvanmorgen [at] maastricht.nl. Eind augustus hebben we het inhoudelijke programma van de bijeenkomst klaar en krijg je meer informatie.

 

Stadsvisie, sociale visie en economische visie

De stadsvisie is het overkoepelende document voor alle plannen en projecten waar de stad de komende jaren aan werkt. Dat is geen dichtgetimmerd plan, maar een schets van de toekomst.

organogram in rood en blauw
Maastricht van morgen

Die stadsvisie wordt uitgewerkt in een nieuwe sociale visie en een nieuwe economische visie. Een typisch sociaal vraagstuk is hoe we zorg en ondersteuning willen organiseren. Een echt economisch vraagstuk is welk soort werkgelegenheid willen we stimuleren? Samen geven deze 5 visies ons richting voor het Maastricht tot 2040. In 2019 en 2020 hebben we de cultuurvisie en de omgevingsvisie vernieuwd.

Potloodschets

Wij beginnen daarbij niet op een groot leeg vel. Het afgelopen jaar is er voorwerk gedaan. Dat kun je lezen in de Potloodschets Maastricht 2040. In onze Potloodschets staan 3 dingen centraal:

De hamvragen waarop we nu een antwoord willen vinden:

  • Moet Maastricht groeien of stabiliseren?
  • Hoe ziet de binnenstad eruit over 20 jaar?
  • Hoe verdelen we onze schaarse ruimte?
  • Hoe zorgen we dat de zorg betaalbaar blijft?
  • Hoe houden we onze samenleving bij elkaar?
  • Hoe wordt de stad beleefd als er steeds meer online plaatsvindt?

Een voorzet voor onze missie, visie en strategie:

  • Missie: Maastricht is een sociale en saamhorige stad met een hoge kwaliteit van leven, waarin alle inwoners zich thuis voelen, voor de huidige generatie en generaties na ons.
  • Visie: samen werken aan een gezonde stad in een sterke (kennis)regio met een vitale samenleving, om Maastricht nog aantrekkelijker en toekomstbestendiger te maken.
  • Strategie: een betrouwbare overheid waarbij samenwerken voorop staat en we helder zijn over onze rollen, taken en verantwoordelijkheden.

De trends, ontwikkelingen en uitdagingen die op onze stad en regio afkomen.