Een nieuwe burgemeester voor Maastricht

Maastricht heeft een nieuwe burgemeester nodig! Onze burgemeester Annemarie Penn - te Strake gaat dit jaar met pensioen. Dat betekent dat de zoektocht naar een nieuwe burgemeester is gestart. 

De gemeenteraad wilde graag van inwoners horen wat voor burgemeester zij graag zouden willen. Wat zijn volgens inwoners belangrijkste eigenschappen en kwaliteiten van de burgemeester van Maastricht?

Wat verwachten we van de nieuwe burgemeester?

De gemeenteraad heeft een profielschets gemaakt. Dit is een tekst, vergelijkbaar met een vacaturetekst. Daarin staat wat belangrijk is voor de nieuwe burgemeester. Wat verwachten de gemeenteraad en de inwoners van de burgemeester? Waar moet de nieuwe burgemeester echt goed in zijn? Wat zijn belangrijke ontwikkelingen in Maastricht? Welk type mens moet de burgemeester zijn? Waar moet de burgemeester voor zorgen? 

Tot en met 15 november 2022 konden inwoners een online vragenlijst invullen. Iedereen kon aangeven wat in de profielschets voor de nieuwe burgemeester moest komen te staan.

Vaststellen profielschets


1510 inwoners hebben het onderzoek ingevuld. Alle reacties van inwoners zijn nu verwerkt. Alles is te lezen in deze rapportage van het onderzoek.

De meeste deelnemers (72%)  zien het liefst een 'enthousiaste aanvoerder' als hun nieuwe burgemeester. Diegene heeft  de blik gericht op de toekomst en is niet bang voor verandering. De nieuwe burgemeester moet een stabiele factor zijn, mag gevoelens laten zien en hij/zij kan snel actie ondernemen. De burgemeester moet goed handhaven bij overlast en hard optreden als dat nodig is.  Dit alles op een strikt onpartijdige manier.

In de raadsvergadering van 29 november 2022 stelde de gemeenteraad de profielschets vast. Bekijk de definitieve profielschets.

Vervolg van de procedure

De gouverneur en het Ministerie van Binnenlandse Zaken zorgden ervoor dat de vacature openstaat. Kandidaten konden solliciteren tot en met 22 december 2022. Daarna kijkt de gouverneur, samen met de vertrouwenscommissie, of de kandidaten geschikt zijn.

De vertrouwenscommissie bestond uit raadsleden en een wethouder. Dit was tijdens de raadsvergadering van 29 november 2022 bepaald. 

De volgende 9 mensen waren de benoemde leden van de vertrouwenscommissie:

1.   Nol Beckers (CDA)
2.   RenĂ© Betsch (PVV)
3.   Claudia Demas (D66)
4.   Jos Gorren (SAB)
5.   Coen van der Gugten (GroenLinks)
6.   Tiny Meese (Partij Veilig Maastricht)
7.   Maren Slangen (PvdA)
8.  John Steijns (SPM)
9.  Jules Vaessen (PvdD)

Wethouder John Aarts (VVD) werd later toegevoegd als adviseur.

De vertrouwenscommissie voert sollicitatiegesprekken met de kandidaten. De vertrouwenscommissie brengt verslag uit aan de gemeenteraad en vertelt welke kandidaat hun voorkeur heeft. Daarna vertelt de gemeenteraad aan de gouverneur wie ze graag als burgemeester zien.  

Uiteindelijk benoemt de koning officieel de burgemeester. De nieuwe burgemeester start in juli 2023.

Afbeelding van een burgemeester met ketting

De sollicitatieprocedure in stappen

  • De gemeenteraad stelde de profielschets voor de nieuwe burgemeester vast op 29 november 2022
  • De gouverneur en het Ministerie van Binnenlandse Zaken zorgden er in december 2022 voor dat de vacature open stond. Kandidaten konden solliciteren van 2 tot en met 22 december.  
  • De gouverneur kijkt, samen met de vertrouwenscommissie, of de kandidaten geschikt zijn.
  • De vertrouwenscommissie voert  vervolgens sollicitatiegesprekken met de kandidaten.
  • De vertrouwenscommissie brengt verslag uit aan de gemeenteraad en vertelt welke kandidaat hun voorkeur heeft.
  • De gemeenteraad vertelt aan de gouverneur wie ze graag als burgemeester zien.  
  • De Koning benoemt officieel de burgemeester.
  • De nieuwe burgemeester start in juli 2023.