Parkeerdruk Scharn

Een deel van Scharn maakt deel uit van het ‘stedelijk gebied’ van Maastricht. Het beleid van de gemeente is om parkeren in het stedelijk gebied niet verder uit te breiden en daar waar er draagvlak is parkeerplaatsen om te zetten naar groen of fietsparkeerplaatsen. In 2023 zijn we begonnen met de uitbreiding van combiparkeren in Scharn. 

Wat is combiparkeren?

Combiparkeren betekent dat bewoners met een vergunning in de eigen wijk kunnen parkeren. Bezoekers betalen voor parkeren in je wijk. Met een vergunning hoef je geen parkeerkaartje te kopen bij een parkeerautomaat. Je parkeervergunning is alleen geldig voor Scharn. Met een vergunning mag je parkeren op alle betaalde parkeerplaatsen in Scharn, behalve als de borden op straat iets anders aangeven. Mensen zonder vergunning moeten betalen. Je bezoek kan met 50 procent korting parkeren met de bezoekersregeling. 

Waar komt combiparkeren in Scharn?

In het westen wordt aangesloten op het gebied waar combiparkeren al geldt. Dit is vanaf de Mockstraat. In het noorden wordt het gebied opgetrokken tot aan de Wethouder van Caldenborghlaan. In het zuiden komt de grens te liggen op het midden van de Akersteenweg en in het oosten wordt de grens opgetrokken tot en met de Burgemeester Cortenstraat.

Veelgestelde vragen en meer info

 • De gemeente voert in de eerste plaats parkeermaatregelen in omdat er in Scharn een aantal straten is waar de parkeerdruk te hoog is. Combiparkeren zorgt ervoor dat bewoners en hun bezoek in hun eigen wijk kunnen parkeren en de voorzieningen in de wijk bereikbaar blijven.

 • Per adres kun je maximaal 2 vergunningen aanvragen als je geen parkeerplek op eigen terrein hebt. De kosten voor een parkeervergunning vind je op de gemeentelijke website (parkeertarieven - overig gebied).  

  Je bezoek mag met 50 procent korting parkeren. Vraag dan wel eerst de bezoekersregeling ‘parkeren voor bezoek’ aan. 

  Voorwaarden voor een parkeervergunning

  • Je staat ingeschreven bij de Gemeentelijke Basisadministratie in Scharn
  • Het kenteken staat/de kentekens staan op jouw naam.
 • Ondernemers kunnen een bedrijvenvergunning aanvragen. De kosten hiervan vind je ook op de gemeentelijke website.

  Voor werknemers die buiten Maastricht wonen, kun je een woon-werkvergunning regelen.

Aanpak en planning

De gemeente voert parkeermaatregelen in omdat Scharn deeluitmaakt van het ‘stedelijk gebied’ in Maastricht en er sprake is van parkeerdruk. Het stedelijk gebied strekt zich uit van Brusselsepoort tot Geusselt (oost-west) en van Boschpoort tot Randwyck (noord-zuid).

We breiden combiparkeren in Scharn uit. We werken volgens de onderstaande stappen.

 • Bewoners melden overlast. Er volgt een parkeerdrukmeting door de gemeente in de wijk.
 • Op basis van meldingen en meting gaat een proces van start om de parkeermaatregelen in te voeren.
 • In het voorjaar van 2023 organiseerden we verschillende bijeenkomsten voor inwoners. Ze kregen meer uitleg over combiparkeren en wat dit betekent voor de wijk. Tegelijkertijd haalden we aandachtspunten uit de wijk op. Waar het kon, hebben we die aandachtspunten verwerkt in het definitief ontwerp. 
 • Het college van burgemeester en wethouders besloot op 29 augustus 2023 tot uitbreiding van combiparkeren.
 • Najaar 2023: bewoners krijgen meer informatie over vervolgstappen en het aanvragen van parkeervergunningen.
 • De gemeente plaatst borden, betaalautomaten en past waar nodig de markeringen van parkeervakken aan. Bewoners kunnen een parkeervergunning aanvragen.
 • Als alles op straat is ingericht voor combiparkeren voeren we de parkeermaatregelen in.

Meer informatie

Op de hoogte blijven? Of heb je vragen over parkeren in Scharn? Mail dan naar parkerenscharn [at] maastricht.nl (parkerenscharn[at]maastricht[dot]nl).

Woon je niet in Scharn, maar ervaar je wel parkeerdruk in jouw wijk? Op de pagina Aanpak parkeerdruk in woonwijken lees je hoe je parkeerdruk kunt melden.