Lieke Rijkx
TIM-verslaggever 5 november 2018

Diversiteit en talent in eigentijds kinderboek over Sinterklaas

‘Mineke bezoekt Sinterklaas’ is het perfecte cadeau in aanloop naar pakjesavond. Het is een eigentijds verhaal waarin Mineke de Sint bezoekt in zijn huis in Spanje en hem helpt met het selecteren van de pieten. De pieten komen uit alle windstreken en zijn allemaal ergens heel goed in. Het is het tweede boek van Rosé Hermans en Marion Verhappen. Hun eerste boek ging over carnaval.

De boeken van Rosé en Marion zijn niet zomaar prentenboeken. Op iedere tekstpagina staan pictozinnen. Mensen die (nog) niet goed kunnen lezen, krijgen zo toch het hele verhaal mee. Rosé speelde al jaren met het idee om een boek te schrijven, maar het kwam er steeds niet van. Via een vriendin ontmoette ze Marion. Marion is schilder, maar ging de uitdaging graag aan om te illustreren. “Het klikte meteen tussen ons”, vertelt Rosé. “We hebben een hele lange weg afgelegd, want we zijn allebei niet snel tevreden. We zijn trots op het resultaat.”

Zoekplaten
“De tekeningen waren er niet zomaar”, lacht Marion. “Ik heb heel veel andere boeken bekeken, om te voorkomen dat Mineke op een bestaand personage zou lijken. De eerste versies van mijn tekeningen, leken meer op illustraties voor volwassenen. Toen ben ik opnieuw begonnen. Alle bladzijden heb ik eerst in 3D gemaakt.” De afbeeldingen zijn zeer gedetailleerd en daarmee echte zoekplaten. De knuffel van Mineke zit  in iedere tekening, net als de hond en de kat van Sinterklaas.


Herkenbaar eigentijds

“Het is echt een verhaal van nu”, vertelt Marion. “Zowel in tekst al in beeld. De Sint werkt op een laptop en plaatst een oproep voor nieuwe pieten op internet. De inrichting van Minekes kamer is eigentijds en ze draagt op iedere pagina andere kleding. De kinderen hebben daar echt oog voor en vinden het hartstikke leuk. ‘Ik heb ook zo’n bed op mijn kamer’.”

Toch vonden Rosé en Marion geen uitgever voor het eerste boek. “De één vond de tekeningen te druk, de ander vond het onderwerp carnaval te klein, en weer een ander vond de pictozinnen niets. Toen besloten we om zelf te investeren en het in eigen beheer uit te geven. “Voor het tweede boek zijn we niet eens meer op zoek gegaan.”

Diversiteit en talent
‘Mineke bezoekt Sinterklaas’ geeft een mooi beeld van diversiteit en laat zien dat iedereen talent heeft. Een jongen uit China wordt circuspiet, een meisje uit Marokko clownpiet en een jongen uit België bakkerpiet. “We willen die hele discussie over zwarte piet niet”, zucht Rosé. “Kinderen zijn geboeid door het verhaal, niet door kleur. Ik heb ooit piet gespeeld op een basisschool, met alleen een pietenmuts op. Niet geschminkt en gewoon in mijn eigen kleding. Toen ik daarna terug kwam in de klas zonder die muts, vertelden de kinderen dat ik het bezoek van piet had gemist.”

“In ons boek gaat het ook niet om lief en stout zijn en het krijgen van cadeaus”, vult Marion aan. “Er staan nauwelijks pakjes op de tekeningen. Kinderen zijn nieuwsgierig naar hoe de Sint in Spanje woont en lachen om zijn vrijetijdskleding, om de mandarijnenboom in zijn tuin en om de eend waarin hij Mineke naar het vliegveld brengt.”

Voorlezen bij Brusselse Poort
Regelmatig trekken Rosé en Marion eropuit om te vertellen en voor te lezen. Marion neemt dan de originele 3D platen mee en Rosé speelt toneel. Ze waren al te horen op L1, stonden in de Limburger en waren veelvuldig in de lokale media. Vorig jaar las het tweetal voor in Maastricht en dat is zo goed bevallen dat ze dit jaar terugkomen. Op zaterdag 17 november zijn Rosé en Marion vanaf 12.00 uur bij de Albert Heijn in de Brusselse Poort. Marion laat de originele tekeningen zien en om 12.30 en 14.00 uur leest Rosé voor. Sinterklaas is er ook bij!

Het boek is in Maastricht te koop bij De Dominicanen en De Bijenkorf.Lees ook