Algemene redactie
12 februari 2020

Dit moet je weten over carnaval vieren in Maastricht

We roepen geen alaaf, trekken geen onesie aan en van de Snollebollekes willen we helemaal niets horen. Carnaval in Maastricht – een feest dat we liever vastelaovend noemen – kent zijn eigen mores. Vier het mee, maar dan wel op de originele Maastrichtse manier. Hoe? Dat leggen we je als nieuwkomer graag uit.

 

Zondag 23 februari is het zover. Ja, zondag pas. Echt niet op vrijdag 21 of zaterdag 22 februari. In Maastricht geen ‘festivalisering’ met grote podia die decibellen spuien. Verkleed carnavallen op vrijdag en zaterdag zien wij als paaseieren zoeken met kerstmis. Akkoord, we drinken vrijdag alvast een pilsje in de stad en werken op zaterdag wat inluidende plichtplegingen af. Zoals de prins inhalen, de kranslegging bij het Mooswief en de machtsoverdracht in het stadhuis. Maar verkleden doen we echt niet. Je gaat toch ook niet met een skipak aan in de zomer door Benidorm lopen.

De vastelaovend begint pas zondag om elf minuten over twaalf. Stipt! Want dan davert vanaf het Vrijthof elf maal het Momuskanon. Het zijn al meer dan anderhalve eeuw de startschoten. Ook wordt op dat moment het Mooswief (de beschermvrouwe van de Mestreechter vastelaovend) in een mast omhoog getakeld. Zolang zij er hangt, is het carnaval. Anders niet.
Na de elf knallen, gaan we niet los. Nee, we vieren. Dat is echt heel wat anders. We drinken een glas, zingen een lied en awhore ‘ne sjlaag. We trekken feestend door straten en kroegen. Plezier overheerst, niet van dat kunstmatig hyper-gestuiter. Zo raken we als de dag vordert langzaam maar zeker in een continue extase van vrolijkheid. Geloof ons maar, de stationaire aanpak werkt beter en langer dan direct accelereren. Wielrenners zetten toch ook niet vanaf de start van de Amstel Gold Race direct de sprint in.

Over het drinken moeten we het ook nog even hebben. Comazuipen vinden we walgelijk. Wil je stoer zijn, dan laat het. Want comazuipen is dom. Je bent in ieder geval vroeg thuis (of in het ziekenhuis) en de dagen erna kun je het feest vergeten. Wees daarom verstandig met alcohol en gun jezelf een mooi feest.
Over het verkleden moeten we het ook nog hebben. Doe dat een beetje origineel. De pekskes maken het Maastrichtse carnaval zo mooi. Wil je er bezopen bijlopen (en dat bedoelen we echt niet positief) trek dan het bananenkostuum of de baby-onesie van Aliexpress aan. Met een opblaaspenispak vinden we je helemaal het toppunt… van flauwigheid.

Dan rest er nog een punt. ‘Met carnaval mag alles’, wordt er wel eens beweerd. Niet dus! Met carnaval gelden dezelfde fatsoensnormen als de rest van het jaar. Voor de mensen om je heen heb je respect en blijf met je handen van anderen af. Een beetje vriendelijkheid doet wonderen.

Hou dat drie dagen vol. Tot dinsdagnacht 24.00 uur als op het overvolle Vrijthof het Mooswief weer naar beneden gehaald wordt. Prins carnaval treedt dan af. Het is een sfeervolle gebeurtenis ten teken dat het weer voor een jaar voorbij is. Dat is namelijk zo leuk aan de Mestreechter Vastelaovend; dat het al eeuwen de oorspronkelijke begin- en eindtijd respecteert. Cultureel erfgoed is dat.

Nou, zo makkelijk is het allemaal. Meer is niet nodig voor een sjoene Mestreechter vastelaovend.
‘Goej uuch de door. Vastelaovend same!’

 Lees ook