Algemene redactie
5 november 2020

Dit jaar wandelen in plaats van natuurwerk

Ieder jaar is er een landelijke natuurwerkdag waar CNME aan meedoet. Dit jaar zal dit niet plaatsvinden in zijn gebruikelijke vorm. Dat komt door de corona maatregelen. Normaliter is deze dag bedoeld om vrijwilligers onder deskundige leiding natuurbeheerwerk te laten verrichten in het landschap. CNME heeft ervoor gekozen om met een leuk alternatief te komen. Iedereen die er zin in heeft, kan op 7 november via de app Wikiloc educatieve stadsnatuurwandelingen maken.

Door: Frederique Pronk

Wandelroutes

Vandaag loop ik met Jerom Hendrickx mee, die de wandelingen uitzet in de CNME beheergebieden. Wij spreken af bij het United World College, waar hij een startpunt heeft bedacht voor één van de routes. Tijdens de wandeling stoppen we op diverse punten waar hij dan binnen de app een kort educatief verhaaltje invult. “Het zijn niet zo maar wandelingen”, zegt Jerom. “De wandelingen worden ondersteund met kennis vanuit onze organisatie, waardoor deelnemers zich meer kunnen verwonderen en verbazen over de natuur. Zoals het er nu uitziet, zullen er drie routes komen die na de natuurwerkdag gewoon online beschikbaar blijven.”

De wandelroutes zijn:

  • Jekerdalpark
  • Zouwdal Belvedere
  • Geusseltpark – Nazareth

De routes zijn voor jong en oud een must. Helaas zitten in alle routes die ze nu hebben uitgezet, een klein stukje dat niet rolstoelvriendelijk is. Jerom geeft aan dat er in Maastricht gelukkig prachtige rolstoelvriendelijke wandelroutes te vinden zijn.

Geen leven zonder dood

Tijdens het interview lopen we een gedeelte van de lange route. Deze wandeling kenmerkt zich door de vele waterpartijen, die je tijdens deze tocht kunt ontdekken. Al wandelend lopen we langs een Canadese populier. Dit is een uitheemse boom die zo te zien op een bijzondere manier is ingezaagd. Het is de bedoeling dat deze boom langzaam zijn kracht verliest en dan sterft zonder om te vallen. Het sterven klink misschien negatief, maar het heeft juist een hele mooie functie. Een gezond bos bestaat voor 70% uit dode planten, die de natuur juist leven inblazen. Alles in de natuur heeft een functie, dus ook de dood. Door middel van natuurbeheer kunnen ze door het inzagen van deze uitheemse bomen ruimte bieden aan bomen die inheems zijn. Zo proberen ze dan een bos te creëren met een grotere diversiteit aan bomen.

De ijsvogel

Al wandelend komen we langs een grote vijver en in een flits komt een ijsvogel langs gevlogen. Het is een heel mooi blauw-oranje vogeltje, dat steeds meer terug te zien is in onze natuur. Dit heeft te maken met onze warmere winters en schonere wateren. De condities moeten gunstig voor het diertje zijn. Schoon water waar hij zijn prooi goed doorheen moet kunnen zien, genoeg vissen en een onbevroren vijver maken het mogelijk voor de ijsvogel om zich hier meer en meer voort te kunnen planten.

Ik heb hooguit een kilometer met Jerom gewandeld en heb al enorm veel over de natuur geleerd. Voor mij is zo’n educatieve wandeling heel fijn. Ik merk dat ik verwonderd en verbaasd ben geraakt over de natuur.

 Lees ook