Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 15 februari 2021

Dinsdagavond: massaal coronaproof sjevraoje door Jean Lambrix’ Hoera! Vivat! Mestreech!

Onder welke omstandigheid dan ook: de ‘Vastelaovend vaan Mestreech’ kan niet worden afgesloten zonder ‘T SJEVRAOJE MOMINT. Dat vindt zeker de uitvoerder van dat ultieme gevoel waar plezier en melancholie samenvloeien tot een dikke roed-geel-greune traon. Al 22 jaar lang blaast op onovertroffen wijze Jean Lambrix op zijn trompet het Hoera Vivat Mestreech! op het moment dat ’t Mooswief weer terug op aarde komt en de prins weer ‘ne gewoene gamin vaan Mestreecht weurt. En dat gevoel kunnen we morgenavond (dinsdag 16 februari) vanaf tien uur met zijn allen digitaal beleven.

Het al zo vaak beschreven en gezongen onbeschrijfelijke gevoel van de Mestreechter Vastelaovend is dan wel in beeld en geluid afwezig; het Mestreechter Geis karakter dwaalt dezer dagen onzichtbaar maar wel zeer merkbaar door de oude straten en pleinen van de stad. Dat t Vastelaovendshart ook zonder het fies aller fieste tijdens van de drei zwoer daog net zo hard klopt als de zjiem van ’n Zate Hermenie. 

We schreven er al eerder over; op tal van manieren wordt deze Vastelaovends-editie getracht toch de nodige stumming te creëeren. Dat gebeurde vooral via de digitale weg. Jean Lambrix, trompettist, arrangeur en onder meer muzikaal leider van ’t Mestreechs Vastelaovends Orkes, prakkezeerde de laatste weken volop over hoe het einde van carnaval 2021 gestalte te geven. Verleden jaar, toen prins Luc II (van Lijf) zijn prinsemöts afzette en de narren-scepter aan de praeses van de Tempeleers overhandigde, speelde Lambrix voor de 22e keer het Hoera! Vivat! Mestreech! Op het moment dat de  tonen van de Maastrichtse hymne van Fons en Guus Olterdissen door Jean Lambrix’ trompet over het Vrijthof schallen wordt door vele Vastelaovendsvierder gezien als ‘T SJEVRAOJE MOMINT. Ja, in kapitale letters geschreven.

Jean Lambrix wist dat hij op een of andere manier op die laatste uren van carnaval 2021 zien Mestreech ook zijn 23e adieu moest spelen. Na ampel beraad met zijn vriend en harmonie- en fanfareliefhebber Pascal Abraas werd de conclusie getrokken het lied op te nemen en op dinsdagavond via de Facebookpagina van Mestreechse Meziek Gezelsjappe HaFaBra. Tegelijkertijd waren ze het met elkaar eens dit in alle ‘stilte’ te doen; dat lukte zondagavond vlak voor de avondklok inging. Het tweetal toog – een half uurtje voor de avondklok van kracht werd – naar een lege Vrijthof. Jean blies zijn trompet warm en Pascal plaatste een spotje zodat de trompettist niet volledig in het donker stond. Het resultaat? Stadschroniqueur en fotograaf Laurens Bouvrie was met nog vier jongeren – die ademloos luisterde op de trappen van het Perroen – getuige van iets dat u allen moet zien en vooral horen. “Du moment dat Jean de eerste tonen van ons machtig mooie volkslied begon te spelen, kwam als vanzelf de sjevraoje. Later liet ik een huisvriend een deel van Jean’s Hoera! Vivat! Mestreech! op het Vrijthof horen. Haar reactie via What’s App zegt genoeg: “Zit iech hei te kriete”.” 

Dus dinsdagavond worden we met zijn allen dankzij Jean Lambrix en Pascal Abraas in de gelegenheid gesteld volledig coronaproof toch massaal digitaal same te sjevraoje. Het mooiste zou natuurlijk zijn dat iedereen die dit bericht leest het deelt met vrienden en bekenden. Morgenavond vanaf tien uur kan de Hoera! Vivat! Mestreech! clip gevonden worden op de de FB-pagina van Mestreechse Meziek Gezelsjappe, Thuis in Maastricht en Laurens Bouvrie. Ook zal het filmpje te vinden zijn op de Instagram accounts van Laurens Bouvrie

 

 Lees ook