Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 18 februari 2020

Digitaal opvoedplatform CJG043 populair onder Maastrichtse ouders

Een digitaal platform voor (toekomstige) ouders; dat is CJG043. Op deze website kunnen mensen terecht voor informatie en advies over het opgroeien en opvoeden van hun kroost. En daar wordt veelvuldig gebruik van gemaakt. In januari van dit jaar vonden bijvoorbeeld 40.000 mensen hun weg naar het platform. Van de zes Zuid-Limburgse gemeentes waarvoor CJG043 bedoeld is, komen de meeste adviesvragen uit Maastricht.

Het CJG, het Centrum voor Jeugd en Gezin; elke gemeente heeft er één. Ouders kunnen er terecht voor opvoedvragen. Tot 2015 was het verplicht om per gemeente ook een fysiek inlooppunt te hebben. Daar is, na de decentralisatie van jeugdzorg, toen van afgeweken. Per stad of dorp mocht zelf invulling worden gegeven aan het CJG. In Maastricht-Heuvelland zag men brood in enkel een digitaal platform. “We hebben ervoor gekozen het regionale karakter centraal te stellen, door te werken met interviews, gastbijdrages en ervaringsverhalen van professionals en ouders uit de regio. Daarmee springen we in op de trend dat veel ouders anno nu als eerste online op zoek gaan naar antwoorden. Door het regionale aanbod op onze website zo centraal te stellen, laten we ouders op een heel laagdrempelige manier kennis maken met de talrijke mogelijkheden die in onze regio voorhanden zijn”, zo leggen Danielle Posthumus en Nathalie Tillie, twee moeders die de coördinatie van CJG043 verzorgen, uit. Naast Maastrichtenaren, kunnen ook ouders uit Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Meerssen, Vaals en Valkenburg aan de Geul op CJG043 terecht. Als een artikel op de website nog niet voldoende inspiratie biedt, kunnen zij er via de mail of twee avonden per week in de chat aankloppen voor tips. Er zijn verder verhalen van mamabloggers en in de agenda laat CJG043 zien wat partners zoal organiseren.

Advies

Met in 2019 gemiddeld 30.000 maandelijkse bezoekers en 500 jaarlijkse vragen via de mail concluderen Danielle en Nathalie dat het platform een succes is. “Wij merken echt dat de verhalen gelezen worden en dat er behoefte is aan een dergelijk platform”, vertelt Nathalie. Tijdens de chat op maandag- en dinsdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur zorgt een medewerker van welzijnsorganisatie Trajekt voor de ondersteuning en vele antwoorden. Eén keer per maand is er ook een themachat waarbij een externe expert wordt uitgenodigd. Er komen uiteenlopende, maar over het algemeen lichte opvoedvragen binnen. “Hoe ga ik om met de driftbui van mijn dochter? Wat moet ik doen als mijn kind naar school moet en nog niet zindelijk is? Maar ook vragen over het obsessief bezig zijn met een vriendinnetje, een eerste verliefdheid of het niet door kunnen slapen in de nacht zien we geregeld voorbijkomen. De vragen zijn evenredig verdeeld over de leeftijdscategorieën. Ouders van pubers melden zich even vaak als die van peuters.” Als de vraag naar hulp echter dusdanig complex is, en er zwaarder geschut nodig is, wijst CJG043 de adviesvrager door naar collega’s van team Jeugd.

Bezoekers uit heel het land

Volgens Danielle is zo’n tachtig procent van de bezoekers vrouw. Vandaar dat de ‘look’ en ‘feel’ van de site ook redelijk vrouwelijk getint is. Omdat Google de artikelen van CJG043 over het algemeen hoog plaatst, lezen ook mensen van buiten de regio de artikelen. “Dat is een onbedoeld bijeffect. Gemeentes financieren ons om mensen te helpen uit hun gebied. Maar als we ouders uit andere regio’s met onze verhalen en interviews helpen, hebben die uit onze regio daar natuurlijk geen last van. Aangezien we bij een chat wel naar de postcode vragen, zullen we bij drukte de inwoners van Maastricht en omstreken altijd voorrang geven.”

Aandacht voor elkaar houden

Danielle en Nathalie verwachten dat het aantal bezoekers ook komend jaar nog zal stijgen. Ze zijn tevens erg enthousiast over een nieuwe cursus die via CJG043 wordt aangeboden, genaamd PinkCloud / OudersInc. “Dit is een online programma dat ervoor moet zorgen dat ouders elkaar tijdens de tropenjaren niet uit het oog verliezen als partners. Het is een wetenschappelijk programma, dat er op gericht is ouders sterker te maken in hun gezamenlijke ouderrol. In tien afleveringen komen allerlei zaken aan bod die veranderen na het krijgen van een baby; situaties rondom werk, inkomen, seksualiteit en omgaan met een schoonmoeder die zich overal mee bemoeit. Dit is echt een online feel good programma”, vertellen de dames, die vanuit het pand van Sociale Zaken aan de Randwycksingel dagelijks opereren voor CJG043, tot slot.Lees ook