Hans Moleman
TIM-verslaggever 18 juli 2020

Dichters slaan toe op Hoge Fronten

Wandelen door rauwe natuur aan de stadsrand met, ter verpozing onderweg, dichterlijke overpeinzingen: zie daar het mooie plan voor een literaire route door de Hoge Fronten. Start: nazomer 2020, voltooiing: in 2025.

De Hoge Fronten krijgen een dichterspad, dankzij de Leo Herberghs Poëzieprijs Maastricht. Voor het eerst zal deze prijs in september 2020 worden verstrekt. De prijswinnende dichter heeft de opdracht een gedicht te schrijven dat wordt geinspireerd door de Hoge Fronten en mogelijk affiniteit heeft met het werk van Leo Herberghs.

Dromer

Herberghs, die in 2019 overleed, heeft meer dan dertig dichtbundels op zijn naam staan. Zijn gedichten kwamen voort uit zijn dagelijkse wandelingen door de Limburgse natuur.

De in 1924 geboren Heerlenaar debuteerde in 1946 met de bundel Refugium, die hij schreef tijdens zijn verblijf in het sanatorium Hornerheide. Later ging hij als journalist aan de slag bij het Limburgs Dagblad en De Limburger. Hij schreef daar vooral columns en beschouwingen.

DiB

Achter de Leo Herberghs Poëzieprijs Maastricht zit de Stichting Dichter in Beeld, een organisatie zonder winstoogmerk die in 2009 in Heerlen in het leven werd geroepen.

Doel van DiB is dichters en hun werk zichtbaar te maken in Limburg -op straat en in de natuur. De stichting wordt nu bemand door Henk Groenwegen, Gert Boonekamp, Johan Dinjens en Gijs van Elk.

Vandaalbestendig

Het eerste ‘Maastrichtse’ gedicht zal in september op een vandaalbestendige roestvrijstalen plaat komen die op een zuil van robuust cortenstaal wordt bevestigd, in de Hoge Fronten. Daar ontstaat zo tegen 2025 een literaire wandelroute, aangezien er elk jaar een gedichtenzuiltje bij komt.

“De route is gepland in de Hoge Fronten, waarin ruimte en aandacht is voor alles dat leeft en bloeit, waar cultureel erfgoed aanwezig is in de vorm van oude kazematten, en waar volop gelegenheid is om aangenaam te wandelen en te verpozen”, zo prijzen de initiatiefnemers het nieuwe natuurpark aan de rand van de stad.

Woest

De Hoge Fronten is een beschermd natuurgebied dat bezaaid is met resten van de achttiende- en negentiende-eeuwse vestingwerken en grachten, ook wel bekend als de ‘Linie van Du Moulin’. De grachten werkten niet omdat ze te hoog lagen om goed vol water te staan -reden waarom later de vestingwerken van de Lage Fronten werden aangelegd.

“In dit woeste en historische gebied een mooi gedicht lezen, gezeten op een bankje, kan het plezierig mijmeren alleen maar versterken. DiB verheugt zich hierop.”

Uitdaging

DiB wil het eerste gedichtenzuiltje bovenaan de trappen bij de ingang van het Frontenpark plaatsen. De volgende vier zuiltjes moeten jaar na jaar in de buurt van bankjes komen die langs de wandelroute zijn geplaatst.

“De uitdaging aan de dichter zal zijn om de wandelaar, de voorbijganger te treffen met beelden die de historische stadsrand, de natuur en ook het nieuwe van een zich ontwikkelend stads/buitengebied met elkaar verbindt. Aldus loop je uiteindelijk langs vijf gedichten van Lumière naar Lambertus. Hoe poëtisch wil je het hebben”.

Code

Om de route nog interessanter en informatiever te maken wil Dichter in Beeld op de zuiltjes een QR-code aanbrengen, die naar de site van DiB verwijst. Daar zal meer informatie over de route, de dichter en zijn werk te vinden zijn.

Misschien is het zelfs mogelijk dat de bezoeker virtueel verrast wordt met de dichter die zijn gedicht voorleest, hopen de initiatiefnemers.

Voerendaal

Het vijfluik aan de Frontenroute is de tweede meerjaarsexercitie van Dichters in Beeld. De vorige editie ging in 2013 van start in Heerlen, met de uitreiking van de eerste Leo Herberghs Poëzieprijs aan Kreek Daey Ouwens. Emma Crebolder, Maria Barnas en Ben Zwaal volgden, en in 2018 vervolmaakte de Maastrichter dichter Frans Budé het quintet.

Elk van hen voldeed aan de opdracht een korte dichtregel te schrijven voor een poëziepad in Voerendaal. De jaarlijkse prijs -750 euro- werd destijds mogelijk gemaakt door een schenking van Leo en Cis Herberghs.

Kemp

De nieuwe route heeft steun gekregen van de gemeente Maastricht. De stad krijgt zo een tweede natuurlocatie met een poetische inslag. Het eerste plek is een hoek van het Stadspark die is vernoemd naar wellicht de bekendste dichter die de Limburgse hoofdstad heeft voorgebracht: Pierre Kemp.

Zijn beeld staat in het deel van het Stadspark dat is omgedoopt tot Dichterspark -maar weinig Maastrichtenaren en bezoekers van de stad hebben daar weet van. Het beeldhouwwerk van Kemp is neergezet in de beschaduwde rand van het Stadspark, bij de bushalte aan de Sint Pieterskade. Opvallend: zijn gedichten ontbreken in het park.Lees ook