Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 19 februari 2020

Diana (39) uit Daalhof is er voor mensen in hun laatste levensfase

De laatste levensfase is een moeilijke tijd voor patiënten en dierbaren. Deze dagen kunnen in het teken van angst en pijn staan. Voor deze mensen is het fijn als iemand hen helpt om deze periode mooi en waardevol te maken. Die taak neemt Ster in Zorg uit Bosscherveld op zich. Niet alleen patiënten en hun familie, maar ook zorgverleners hebben baat bij het werk van oprichter Diana Stassen.

De empathische en praktische Diana heeft zowel wetenschappelijke kennis als praktijkervaring als wijkverpleegkundige in huis. Met deze achtergrond runt ze Ster in Zorg: een praktijk waar je terecht kunt voor een mooi en eervol afscheid thuis. Met haar unieke methodiek geeft Diana haar cliënten een luisterend oor, praktisch advies over zorgorganisatie, hulp bij rouw en verlies en steun bij angst of pijn. “De ondersteuning begint met een telefonisch adviesgesprek: het Bakkie Troost-gesprek met Diana. Soms is dat genoeg, soms verwijs ik mensen door en soms bied ik hen het ondersteuningsprogramma van Ster in Zorg aan.” Ster in Zorg is van begin tot einde het eigen bedrijf van Diana, al weet ze ook zzp’ers en Maastrichtse instanties te vinden om naar door te verwijzen. Diana geeft voorlichting, trainingen, is online actief en helpt haar cliënten één op één.

Warmte, menselijkheid en verbinding

Anno 2020 hoor je angstaanjagende verhalen over de versobering van de zorg. Toenemende bezuinigingen en vergrijzing zorgen voor minder aandacht voor patiënten. Ster in Zorg springt in de leemte die de uitgeklede zorg achterlaat. “Het is begrijpelijk dat de zorg betaalbaar moet blijven voor iedereen, maar ik miste de menselijkheid, de verbinding,” vertelt Diana. “Veel hulpverleners zijn goed in één aspect: thuiszorg in verpleging, ziekenhuizen op medisch vlak. Families vragen naar complementaire zorg, hulp bij uitvaarten en financiële vraagstukken.” Deze constatering bracht Diana ertoe om dit alles in één zorgpakket aan te bieden. Hoewel het emotioneel zwaar werk is, geeft het Diana veel voldoening. “Het daagt me uit om steeds opnieuw te zoeken naar de beste oplossing. En ja, soms lig ik ’s nachts wakker van een heftige situatie die me raakte maar ik ben trots op Ster in Zorg en het effect dat ik op mijn cliënten heb.”

“Soms lig ik ’s nachts wakker van een heftige situatie die me raakte”

Zorg voor zorgprofessionals

Ster in Zorg is er niet alleen voor zieken en hun familieleden; ook hulpverleners kunnen bij Diana terecht. “Zorgprofessionals maken behoorlijk wat mee en het is niet gemakkelijk om taboeonderwerpen zoals de dood, angst en zingeving bespreekbaar te maken. Niet alleen families, maar ook hulpverleners vragen om persoonlijke ontwikkeling en communicatievaardigheden.” Diana spreekt uit ervaring: voordat ze Ster in Zorg oprichtte, werkte ze als wijkverpleegkundige en kreeg ze te maken met een hoge werkdruk. “Ik ontmoette dagelijks cliënten, maar kon niet het verschil maken zoals ik zou willen.” Daarom begon ze in 2006 als zorg-zzp’er en volgde ze diverse opleidingen om haar cliënten bij Ster in Zorg een volledig, op maat gemaakt pakket aan te bieden.

Het belang van voorlichting

Diana is niet alleen een topper aan de rand van het ziekbed, maar ook vanaf de andere kant van het beeldscherm. Op de website van Ster in Zorg vlogt ze en deelt ze haar levenservaring. “Ik vind voorlichting belangrijk,” licht ze deze activiteit toe. “Mensen die Ster in Zorg niet kenden, vertellen me vaak over problemen bij het afscheid omdat ze niet beter wisten. Dat doet pijn, omdat ik wist dat ik die had kunnen voorkomen.” Het afwisselen van werk achter de computer en de intense band met haar cliënten zorgen voor een mooie balans in Diana’s werkleven, maar uiteindelijk doet ze het voor het intermenselijke contact. “Ik vergeet nooit hoe ik met een cliënte aan tafel zat. Ze legde haar hand op mijn hand. Ze keek me aan met vochtige ogen, gaf een hoofdknikje en kneep zachtjes in mijn hand. Het bleef stil, ze zei niets, maar toch sprak ze meer dan duizend woorden.”Lees ook