Algemene redactie
8 november 2018

De11devande11de komt eraan: tips voor carnavaldummies

Okay, je bent nieuw in Maastricht. Je hebt veel verhalen gehoord over het typische en oergezellige Maastrichtse carnaval. Nu ga je het zelf beleven, want je hebt besloten de seizoensopening De11devande11de op het Vrijthof te bezoeken. Fijn dat je meedoet. Maar weet dat de Mestreechter Vastelaovend – zoals wij hier het carnaval noemen – z’n eigen mores kent. Bij deze 11 tips voor carnavaldummies.

11 tips voor carnavaldummies:

 1. Vergeet alles wat je tot nu toe op de landelijke tv hebt gehoord en gezien over carnaval. Dat carnaval verhoudt zich tot de Mestreechter Vastelaovend als een aflevering van Swiebertje tot drie dagen Pinkpop.
 2. Trek vooral geen boerenkiel aan. Je zult er straal mee uitgelachen worden. Nu is voor gek lopen een van de kernzaken van onze vastelaovend, maar voor paal staan is heel wat anders.
 3. Mag met carnaval veel meer? Nou, dat is maar beperkt waar. Zolang het voor iedereen leuk is wel. Maar met carnaval houden we wel dezelfde fatsoensnormen aan als de rest van het jaar.
  Dus je blijft met je handen van anderen af, je bent niet aanstootgevend, maar kan wel tegen een stootje als gevolg van de drukte. Onthou gewoon dit: blijf vriendelijk en vrolijk.
 4. Met carnaval zet je het niet op een zuipen. Dat is het domste wat je kunt doen. Stomdronken mensen moeten afhaken en missen het feest. Ze worden bovendien heel erg vervelend gevonden door anderen. Af en toe een biertje en vooral veel zingen en dansen, zo doe je dat.
 5. De11devande11de is heel anders dan het (echte) carnaval in februari/maart. Op 11 november gaat het om een artiestenprogramma op een prachtig podium op het Vrijthof. Om alvast een beetje in de stemming te komen voor de rest van het carnavalsseizoen. Tijdens het echte carnaval is de hele stad het podium en ben jij de artiest. Dan zullen alle pleinen en straten vol zijn.
 6. Als je blijft wachten totdat André van Duin, Ria Valk of de Doorzakkers op het podium aan de beurt zijn, sta je er op kerstavond nog. ‘Hollandstalige’ carnavalsmuziek in Maastricht is erger dan vloeken in de zondagsdienst van de Zwarte Kousenband. Wees gerust er zijn meer dan genoeg Limburgse carnavalsartiesten en –bands en je zult het leuk vinden.
 7. In tegenstelling tot het echte carnaval in februari/maart is De11devande11de georganiseerd door een stichting. De organisatie kost handen vol geld. Mede daarom – en voor de veiligheid – is het niet de bedoeling om zelf drinken mee te nemen naar het Vrijthof. Als je je biertje bij de stands koopt, steun je de organisatie. De entree is gratis.
 8. Wildplassen. Ja, dat is echt wel een dingetje. Weet dat het een stevige boete oplevert. De politie is er zeer alert op. Het is ook niet nodig om je blaas te legen tegen een gevel, want de gemeente zorgt voor veel mobiele toiletten in de stad.
 9. Alaaf roepen. Ai, pijnlijk misverstand. De elders in Limburg bekende carnavalsgroet is in Maastricht volstrekt not-done. Met een beetje geluk kom je er op De11devande11de nog mee weg, omdat dan veel niet-Maastrichtenaren van de partij zijn. Maar laat het tijdens het echte carnaval uit je hoofd.
 10. Het is een erecode en herencode: als je om welke reden dan ook een biertje krijgt, geef je er een terug. Maar pas nadat de glazen weer leeg zijn.
 11. De allerbelangrijkste tip om op een leuke manier carnaval te vieren is vervat in een oud Maastrichts spreekwoord. Als je dat in ere houdt, komt alles goed: Ammeseer uuch, mer neet boete de sjraom!

 

 Lees ook