Frederique Pronk
TIM-verslaggever 3 mei 2021

De wijkverbindende tuin aan de Groene Loper

De mobiele stadslandbouw tuin 50|50 B-Green Maastricht heeft sinds kort een nieuwe locatie gekregen. Door de komst van de nieuwbouwwoningen aan de Kolonel Millerstraat moest de tuin verhuizen. Gelukkig heeft dit succesvolle tijdelijke project een breed gedragen vervolg gekregen. De tuin ligt nu op het voormalige KPN terrein aan de Groene Loper. “Deze nieuwe plek heeft een grotere aantrekkingskracht dan voorheen”, zegt Wiel Hameleers. Wiel is voorzitter van Buurtnetwerk Wyckerpoort en samen met John Bijl de kartrekker van dit groene sociale project.

Een tuin als verbindende rol

Wiel geeft aan dat de tuin een initiatief is van de buurtnetwerken Wyckerpoort en Wittevrouwenveld en is bedoeld om beide wijken te verbinden. De nieuwe bewoners aan de Groene Loper zijn ook een belangrijk onderdeel. “Mensen kunnen bij ons in bakken groenten, fruit en bloemen verbouwen”, zegt hij. “Het is wel een sociaal project, dus een deel van de oogst sta je af voor de mensen die het financieel moeilijk hebben. Je komt hier niet alleen om te halen. Je komt hier ook om iets te geven.”

Prijsvraag voor een nieuwe naam

Met de doorstart vinden Wiel en John dat er een nieuwe naam mag komen. Ze willen deze naam samen met de jongeren uit beide wijken bedenken. Binnenkort zal er een prijsvraag voor worden uitgeschreven.

Vrijwilligers gezocht

“Zonder enige inspanning stromen de aanmeldingen binnen”, zegt Wiel. “We zitten nu al op ruim 125 aanmeldingen. Al loopt het nu storm, er moet nog genoeg gebeuren om dit project draaiende te krijgen.” Als ze genoeg hulp krijgen en alles volgens plan verloopt, hopen ze in de week van 10 mei de eerste stadstuinders te kunnen ontvangen. Ze kunnen dan gaan tuinieren in hun eigen bakken. Mensen zonder groene vingers zijn ook welkom. Je mag hier ook komen voor een beetje gezelligheid. Wiel geeft aan dat het project breed gedragen wordt en hij is enorm dankbaar voor de steun die ze ontvangen: “Zonder de ondersteuning zou een project als dit geen bestaansrecht hebben”.

Bijen krijgen ook weer een prominente rol

Linda Hollanders van Byeboere Maastricht gaat ook weer deelnemen aan het project. Op de vorige plek was ze een belangrijk onderdeel van de tuin en dat gaat ze nu weer zijn. De Groene Loper zal blij zijn met de aanwinst van haar bijen.

Meedoen? Dat kan!

Kun je klussen? Ben je creatief, kun je schilderen, koken, heb je interesse om op sociaal vlak iets te doen of heb je leuke educatieve ideeën? Alle hulp is welkom en iedereen mag meedoen, ook als je niet in een van deze wijken woont. Meld je aan bij Wiel Hameleers via secretaris.wyckerpoort@gmail.com.

 

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en te recreëren.Lees ook