Algemene redactie
10 augustus 2020

De Tapijn (C)Hills: voor iedereen die lekker wil chillen in het groen

De heuvels zijn aangelegd in opdracht van de Universiteit Maastricht.

Ik ontmoet Mark Franck op de Tapijn (C)Hills om meer te weten te komen over dit nieuwe stukje groen in Maastricht.Eigenlijk zou het middengebied tussen de Tapijn Brasserie, het Werkgebouw en het studiegebouw een grasveldje worden. Naast het gras zou dan een gronddepot komen, waar uiteindelijk ook gras op zou groeien. Mark Franck, die naast tuinman bij de Tapijntuin, werkzaam is bij het CNME en zijn eigen groen bedrijf LandMark Green Consciousness runt, zag een kans die hij niet wilde laten liggen. Hij legde zijn groene ideeën neer bij de universiteit en de betrokkenen zagen het idee wel zitten. Rekening houdende met de wensen van de omringende partijen heeft Mark een mooi glooiend ontwerp gemaakt waar nu al gebruik van gemaakt kan worden. De bloei van de eenjarige planten zijn al aflopend, maar het beeld is er niet minder om.

Het gebied dat anders kaal en minder biodivers zou zijn geweest, biedt nu ruimte voor variëteiten aan flora en fauna. Daarnaast is het nog aantrekkelijker geworden voor ouders met kinderen, studenten en als wandeling voor de mensen die vanuit Sint Pieter richting stad lopen en vice versa.

De heuvels bestaan deels uit gras en deels uit eenjarige bloemenmengsels. Mark heeft gekozen voor deze aanpak omdat het project waarschijnlijk maar twee jaar zal blijven en dan wil je op korte termijn al bloei zien. Er wordt gefaseerd gemaaid zodat de bloemen die nog zaad kunnen vormen de kans krijgen dit nog te doen. De uitgebloeide bloemen worden wel gemaaid en zo krijgt het de kans zijn zaden te kunnen verspreiden. Soms helpen we de natuur een handje door de zaden op te vangen en deze na het maaien handmatig te verspreiden.

Binnen de Tapijnkazerne kun je overal mooie plekjes ontdekken met groen. Zo zijn er voor het Werkgebouw geveltuintjes aangelegd met daarin meerjarige ruigere kruiden. De Tapijntuin heeft binnen de Tapijnkazerne ook gronden geadopteerd via Mijn Groen Maastricht waar nu planten, struiken en fruit zijn aangebracht. Daarnaast heb je natuurlijk als groene hotspot de Tapijntuin waar Mark vele uurtjes slijt.

Mark verricht deze activiteiten overigens niet alleen. Hij wordt goed geholpen door diverse vrijwilligers waaronder ook studenten. Dit maakt zijn werk nog leuker om te doen.

Wil je ook meer groen creëren in je eigen wijk? Bekijk dan eens deze link om te zien wat de mogelijkheden zijn: Zelfbeheer openbaar groen.

Door: Frederique Pronk

 Lees ook