Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 29 juli 2019

De studentensportverenigingen van UM Sport: voor elk wat wils

De INKOM staat komende maand weer op de planning, waarbij weer een enorme groep nieuwbakken studenten kennis maakt met Maastricht. Die studenten hoeven op sportgebied niet stil te zitten terwijl ze hier hun opleiding volgen. UM Sport, onderdeel van de universiteit, biedt namelijk een hele lijst aan sporten aan die men kan gaan uitoefenen. Zelfs disciplines die niet worden aangeboden door de ‘normale’ sportverenigingen in de stad.

Lacrosse, ultimate frisbee, cheerleading en American Football. Zomaar wat voorbeelden van sporten die je in verenigingsverband in Maastricht niet kunt uitoefenen. Dat heet, als je geen student bent. Want in deze disciplines bestaan er wel studentensportverenigingen. En daarvan zijn er in totaal 28 in Maastricht, allemaal ondersteund door UM Sport, dat haar hoofdkwartier in Randwyck heeft tegenover het Maastricht UMC+ en op 1 september 40 jaar bestaat. Hier kunnen studenten, maar ook medewerkers van de universiteit, in een modern gebouw individueel aan hun conditie werken in bijvoorbeeld de fitnesszalen. Maar vanuit hier worden ook de studentensportverenigingen aangestuurd, voor diegenen die toch meer in groepsverband calorieën willen verbranden. Eén en ander wordt gecoördineerd door MUSST, de Maastrichtse Universitaire Studenten Sport Stichting. In totaal zijn er zo’n 8.000 mensen lid van UM Sport, 2.450 van hen staan ingeschreven bij een studentensportvereniging.

Samenwerken met burgersportverenigingen

De meeste studentensportvereniging voeren hun activiteiten uit op het terrein van een ‘burgersportvereniging’, zoals zij ze bij UM Sport noemen. Kortom: de clubs die niet door studenten geleid worden. De bekendste voorbeelden zijn ongetwijfeld voetbalclub DBSV, dat de kantine deelt met ‘reguliere’ vereniging RKHSV in Heugem en MSHC, dat hockeyt op de velden van MHC. En als dan toch dat terrein al gedeeld moet worden, waarom schrijven studenten zich dan niet meteen in bij die burgersportvereniging? Studenten krijgen immers van een hoop Maastrichtenaren een gebrek aan binding met de stad verweten. Liesbeth Kruisifikx van UM Sport reageert hierop: “Die culturen verschillen te veel. Ik heb er wel eens een discussie over gehad met iemand die studenten verweet alles apart te willen doen en zich niet te willen mengen met de Maastrichtenaren. Maar als je de leden van de burgersportvereniging dan vraagt of ze bij de borrels van de studentenvereniging willen zijn, dan slaan ze die uitnodiging ook af. Vergeet ook niet dat de helft van al die studenten binnen UM Sport internationaal is. Daardoor is er al geen interesse. En uiteindelijk werken ze wel samen; ze delen immers hun accommodatie. Echter, de activiteiten staan los van elkaar.” Studentenroeivereniging Saurus is dan weer een voorbeeld van een club met haar eigen accommodatie. Dit is met zo’n 400 leden tevens de grootste studentensportvereniging binnen UM Sport. Volgens Kruisifikx is het 3,5 jaar oude gebouw van UM Sport overigens het kleinste sportcentrum gelieerd aan een Nederlandse universiteit. “Andere uni’s hebben hele voetbal- en tennisvelden of zwembaden tot hun beschikking. Daarvoor moeten wij dus de wijken in.” En juist daarom wordt er in geen enkele andere universiteitsstad, in verhouding, zoveel samengewerkt met burgersportverenigingen als dat de studentenclubs in Maastricht doen.

Eigen initiatief

Studenten kunnen zelf een sportvereniging oprichten via UM Sport als hun favoriete discipline nog niet wordt aangeboden. Als er minimaal tien geïnteresseerden zijn hiervoor, mogen zij het van UM Sport gaan proberen. “En dat gaat na een tijdje dan ook wel eens verkeerd. Dan blijkt de animo toch niet zo groot”, vertelt Kruisifikx. De sporten die het afgelopen studiejaar via UM Sport werden aangeboden zijn: cheerleading, triatlon, voetbal, fietsen, volleybal, badminton, korfbal, karate, zeilen, dansen, klimmen, lacrosse, basketbal, handbal, rugby, schermen, hockey, turnen, roeien, golf, tennis, squash, zwemmen, ultimate frisbee, atletiek, boardsports, waterpolo en American Football. De vraag is of de nieuwe lichting studenten daar komend studiejaar iets aan gaan toevoegen.Lees ook