Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 14 september 2019

De start van 75 jaar Bevrijding in Beeld; vier dagen eren wij John O’Hare en alle andere Old Hickoryanen

John O’Hare, Tony Jaber, George Hamm, Peter Munger. Dit viertal Amerikanen zijn in het weekend dat Zuid-Limburg op grootse wijze 75 jaar Bevrijding herdenkt en viert de absolute eregasten. Zij maakten in september 1944 deel uit van de 30e Infanteriedivisie van het leger van de Verenigde Staten. In Maastricht en het Heuvelland evenwel veel beter bekend als The Old Hickory, de bevrijders. Donderdag 12 september zette dit kwartet nog een keer voet op Nederlands grondgebied in het grensdorpje Mesch. Het was het indrukwekkende begin van een reeks aan festiviteiten vanwege driekwart eeuw vrijheid. Atletiek Maastricht was een van de hoofdrolspelers bij die eerste herdenkingsdag.

Jean Bruijnzeels van de Gemeente Maastricht laat er geen twijfel over bestaan. Hij is dit lange weekend ‘Bevrijding herdenken’ een van de gelukkigen. Hij behoort deze vier dagen tot de intieme entourage rondom de Tweede Wereldoorlog veteranen. Weliswaar is het voor hem een lange werkweek. Zorg dragen dat het deze mannen en hun familie aan niets ontbreekt in Maastricht en omstreken ziet hij toch vooral als een grote eer. Bruijnzeels is niet de enige die donderdag met dat gevoel in Mesch rondloopt. Jong en oud, daarbij dat landweggetje  waar de eerste geallieerden op 12 september 1944 voet op Nederlands grondgebied zetten, beseffen dat deze en de volgende dagen in Zuid-Limburg bijzonder zijn. Niet op de laatste plaats vanwege de – zeer waarschijnlijk – laatste keer dat soldaten die toen voor onze vrijheid hun leven op het spel zetten van de partij zijn.

In de fotocarrousel van dit artikel treft u een uitgebreide serie Mesch impressies aan; het volgende artikel over 75 jaar Bevrijding bevat heel veel foto’s van het theaterspel Liberation op het Koningsplein

Vijf jaar geleden waren ze – bij de 70 jaar Bevrijding  – nog met een serieus aantal in Maastricht en omstreken. Maar ook de mannen die WO II overleefde hebben niet het eeuwige leven. John O’Hare is zelfs de enige Old Hickory die aanwezig is en daadwerkelijk bij Mesch de grens is overgekomen. Terecht krijgt hij dan ook van alles en iedereen nog iets meer aandacht dan die andere vrijheidsstrijders. Want dat waren het. Jonge mannen, zeker hen die infanterist waren, heel vaak onder levensgevaarlijke omstandigheden van de kust van Normandië naar Duitsland trokken.

Donderdag 12 september 2019 werd in Mesch een mooie indrukwekkende dag. Ook door de leden van Atletiek Maastricht. De 7e september haalden 24 atleten voor de 16e keer in de clubgeschiedenis het bevrijdingsvuur in het Normandische Caen op. Zaterdag 14 september arriveert dat vuur op de Markt in Maastricht. Maar het sprak voor zich dat het donderdag 12 september eerst in Mesch werd getoond. En dat deden de Maastrichtse atleten op indrukwekkende wijze.

 Lees ook