Geerte Courtens
Buurtreporter 29 januari 2020

De Social Sofa van Sint Maartenspoort

De eerste Social Sofa van Maastricht is gemaakt door buurtbewoners en kinderen van Sint Maartenspoort. In een klein atelier onder het Kenniscentrum voor Empowerment zijn er tussen september en december duizenden steentjes in vele kleuren op de bank aangebracht. De bank is gevoegd en afgewerkt en gisteren was het grote moment aangebroken: de bank is geplaatst in de Sint Maartenslaan! En trots dat de makers zijn!

Al eerder berichtte ik over het idee van het Buurtnetwerk Us Sint Maartenspoort om door middel van Social Sofa’s te werken aan verbinding en ontmoeting in de buurt. Door toekenning van een prijs bij Stadsgoud kon dit plan uitgevoerd worden.

Een groep van ongeveer 25 buurtbewoners, aangevuld met cliënten van Mondriaan en versterkt met een grote groep kinderen van de BSO van SamenSpelen heeft in de afgelopen maanden waar monnikenwerk verricht met het mozaïeken van deze bijzondere bank. Het ontwerp – gebaseerd op de schetsen die bewoners hadden aangeleverd – is door Hen Vermeiren bewerkt tot een samenhangend en kleurrijk geheel. Een bank met een vrolijke, zonnige uitstraling waar je steeds iets nieuws in ontdekt. Het plaatsen van een dergelijke bank in de openbare ruimte is gebonden aan strenge regels en het buurtnetwerk heeft hierin gelukkig veel steun gehad van de gemeente Maastricht.

Het was overigens nog spannend vandaag: eerst was de chauffeur van het bedrijf dat de bank ging verplaatsen al weer op de terugweg naar Tilburg, daarna bleek hij niet alle transportmiddelen bij zich te hebben. Het geduld is goed op de proef gesteld, maar gelukkig: hij staat er!

Begin februari zal een feestelijke onthulling georganiseerd worden, maar we kunnen nu al genieten van deze nieuwe aanwinst voor de buurt.Lees ook