Karin Somers
TIM-verslaggever 3 januari 2019

De oplossing voor meer groen én extra fietsparkeerplekken

Meer groen in de binnenstad en minder geparkeerde fietsen die in de weg staan. Wie wil dat nou niet? Kunstenaar Jonas de Vosse heeft de oplossing: fietsrekbomen. “Ik ben wel nog op zoek naar een betere naam.”

Einde aan de ergernis?
In de Breuling, de locatie van buurtplatform Argus, laat Jonas een kleine versie van de fietsrekboom zien. Drie stalen bladeren vormen een transparante boom. Erlangs kan klimop groeien. Zet je er twee aan weerskanten van een parkeerplaats, dan past er perfect een fietsenrek tussen. En zie daar: meer groen en een extra plek voor fietsen. Dat laatste is misschien wel een van de grootste ergernissen van mensen in Maastricht.

Meer kunst en meer groen
“De aanleiding was de verhuizing van Argus en Stichting Kunstkwartier 6211 naar de Breulingstraat”, vertelt Jonas. “Ze misten kunst in de straat. Zelf vond ik dat er wel wat meer groen mocht komen.” De kunstenaar kwam op het idee om kunst en groen te combineren door een onafgemaakt project in de tuin van zijn vriendin. “Daar stonden enkele stalen palen in een bloempot waarlangs een klimplant groeide. Nu had ik eindelijk de mogelijkheid om er iets mee te doen.” Wat begint als een schets wordt vervolgens een klein schaalmodel. Uiteindelijk moet de boom zo’n vijf meter hoog worden.

Fietsenrekken en meer
Het idee van de fietsen komt erna pas. “Als je één parkeerplaats voor auto’s opheft, kun je er twee fietsrekbomen neerzetten. Hiertussen plaats je fietsenrekken. Zo is het veel herkenbaarder en staan de fietsen niet meer tegen gevels of in de weg voor voetgangers.” Maar Jonas denkt verder: “Je kunt er ook een verplaatsbare versie van maken. Dan staat de boom in een betonbak met aarde en eventueel een zitgedeelte eromheen. Tijdens evenementen kun je deze aan de rand zetten. Zo bieden ze tegelijkertijd bescherming tegen aanslagen.”

Samenwerking
Het klinkt fantastisch. Waar kun je die fietsrekboom bestellen? Jonas lacht. “Nou, we zijn nog bezig met de Jan van Eyck Academie om daar de eerste twee te gaan maken.” Wat Jonas betreft mag de gemeente ook een steentje bijdragen. “Zij weten wat mogelijk is, hebben de kennis en expertise in huis over dit soort projecten. Dus de verdere begeleiding mag van hun komen, zij zijn immers verantwoordelijk voor het stadsmeubilair. De fietsrekbomen zijn volgens mij een mooie aanvulling op hun beleid om meer groen in Maastricht te krijgen met bijvoorbeeld geveltuintjes. Het materiaal is niet ontzettend duur, maar het bewerken en plaatsen wel. Twee bewoners en ‘meedenkers’ van het Kunstkwartier 6211, Dirk van Mourik en Elmer Jacquemijns, zijn op zoek gegaan naar geschikte locaties. Ze hebben wel 30 plekken gevonden.” Ondertussen is Argus bezig met een crowdfunding. Wie weet komt de primeur in ‘hun’ Breulingstraat te staan.

Wie weet een betere naam?
Nog even over die naam: ‘fietsrekbomen’. “Ja, daar ben ik niet zo blij mee”, zegt Jonas. “Ik vind dat de geschikte naam echt uit de stad moet komen. Dus als mensen een voorstel hebben, dan hoor ik dat heel graag!”Lees ook