Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 1 januari 2019

De Old Stars van MVV: blijven bewegen en socializen

Het kunstgras in stadion De Geusselt is op vrijdagavonden de ondergrond voor thuiswedstrijden van het eerste elftal van MVV. Maar op de vrijdagmiddagen wordt het veld ingenomen door een andere selectie. De Old Stars van de club werken hier dan hun trainingen af.

 

Het is enerzijds een manier om ouderen in beweging te houden en anderzijds een moment om lekker sociaal bezig te zijn. Vorig jaar werden de Old Stars van MVV in het leven geroepen. In het kader van de jaarlijkse ‘Week van de ouderen’ organiseerde MVV in samenwerking met Maastricht Sport een pilot waarbij mensen van boven de zestig jaar aan een voetbaltraining konden deelnemen. De animo hiervoor was groot, evenals de wens om het niet alleen bij een pilot te houden. Inmiddels is Old Stars een vast onderdeel binnen het voetbalbedrijf MVV, evenals bijvoorbeeld de jeugdafdeling dat is en wordt er één keer per twee weken getraind. Guy Bannier is niet alleen spelend lid, maar ook bestuurslid maatschappelijke zaken van MVV, waar Old Stars ook onder valt. “Dit is een mooie manier om veel te bewegen en dus fit te blijven. Ook sociaal is dit belangrijk. Niet dat onze leden daar momenteel een tekort aan hebben, want het zijn hele verenigingsbewuste mensen.” Arno Goessen is een voorbeeld van iemand die geniet van het sociale aspect. Hij heeft versleten knieën en kan fysiek niks betekenen binnen Old Stars. Maar toch is hij met zijn rollen als begeleider en secretaris een onmisbare factor binnen deze tak. “We hebben het altijd heel gezellig. Vóór en na de trainingen verzorg ik de koffie. Als de mannen om half twaalf op het veld klaar zijn, wordt het soms half twee voordat ze uit het stadion vertrekken. Van die momenten kan ik echt genieten. Ik heb tevens al 55 jaar een seizoenkaart van MVV. Ik vind het hartstikke leuk dat ik nu voor het eerst actief betrokken ben binnen de club.”

Walking football

De Old Stars spelen ‘walking football’, een voetbalvorm die vooral door ouderen wordt uitgeoefend. Het speelveld is veertig bij twintig meter, er mogen geen slidings gemaakt worden, de bal mag niet hoger dan de knie gespeeld zijn en rennen is zoals de naam al verklapt, niet toegestaan. En dat laatste bleek in het begin best lastig om toe te passen. Spelend lid Ger Stassen: “Je wilt altijd achter die bal aanvegen. Dat prestatieve komt vanuit jezelf. Vrijwel iedereen heeft actief gevoetbald en voelt dat daar ook snelheid bij komt kijken.” Bannier vult hem aan: “De eerste keer was ik ontzettend geneigd om te rennen. Niet zo zeer als je de bal in bezit hebt, maar pas als je ernaartoe wilt gaan. Toch kregen we bij het enige toernooi waar we tot nu toe aan deelnamen een compliment. Voor beginners hadden we het wandelen goed onder de knie.” De Old Stars van MVV maakten meteen een fantastisch indruk op het toernooi waar in totaal tien teams aan meededen. De finale werd zelfs bereikt, alleen daar bleek uitgerekend rivaal Roda JC de betere. “Gelukkig heeft ons eerste elftal dat recent rechtgezet”, doelt Bannier op de 2-0 zege van het eerste elftal van MVV op Roda JC.

Trainer

En al die oudere heren hebben dan weer een piepjonge trainer. Rick Huijnen (19), stagiair binnen MVV, is aangesteld om tijdens zijn periode binnen de club de trainingen in goede banen te leiden. Tot groot plezier van hemzelf. “De mannen zijn heel enthousiast. Ze hebben zoveel ideeën; ik moet soms even op de rem trappen. De dagen waarop ik de trainingen verzorg, kom ik met nog wat meer plezier naar MVV.” Huijnen verzorgde een demonstratietraining in de rust van MVV-FC Dordrecht, een aantal maanden terug. Toen speelden de heren heel even voor een goed gevuld stadion. “Maar ook als er niemand op de tribune zit, zoals tijdens onze trainingen, doet die ambiance wat met je, dat je op dit veld mag spelen. Dat trekt ook een groot deel van onze groep”, vertelt Bannier. Het bestuurslid van MVV merkt overigens ook op dat geïnteresseerden zich niet hoeven laten afremmen als ze nooit op niveau hebben gevoetbald. “Je hoeft geen sterspeler van MVV te zijn geweest. Iedereen is welkom, mits een bepaalde beperking niet te groot is, want anders wordt het te gevaarlijk.”Lees ook