Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 15 april 2019

De Maastrichtse muziekverenigingen bol van tradities en jeugdig elan

Maastricht. ‘t Boetekentoer een dagje later dan normaal. Wel met een reden. Op weg naar het weekend werd daar vernomen dat op zondag 14 april wel een aantal bijzonderheden plaatsvonden die we graag in deze rubriek meenemen. Aangezien Weekendbeeld (maandag 15 april) vooral bol zal staan van de weer zeer succesvolle en drukbezochte Museumnacht zijn andere opmerkelijke weekendmomenten in dit artikel te vinden.

De eenzame fietser

Staat ons een warm en vooral zonnig Paasweekend te wachten; de afgelopen dagen moesten we het vooral hebben van mooie warme menselijke momenten. De zondag begon met een man die waarschijnlijk niet belast is met het moderne schuldgevoel vliegschaamte. Kunnen dezer dagen de weer massaal op weg zijnde toerfietsers op veel kritiek rekenen; een brave ziel op een minifiets oogde vooral aandoenlijk. Waar deze Jimmy – met dank aan Boudewijn de Groot’s Eenzame fietser krom gebogen over zijn stuur tegen de wind – op weg naar toe blijft onbekend. De bepakking verraadde in ieder geval dat Maastricht voor hem niet meer was dan een pleisterplaats. Morgen mag hij, net zoals wij allen, rekenen op aangenamere temperaturen.

Koninklijke Ster neemt afscheid van heel veel ervaring en gaat door met jeugdig elan

Warm was het vandaag vooral in twee verenigingslokalen die beide dezelfde passie hebben: muziek maken. De een – de Koninklijke Harmonie Ster van Maastricht (Koninklijke Ster)- herbergt die liefde al bijna 200 jaar. De ander – Kunst door Oefening (KDO) – maakt met bijna 120 jaar een respectvolle buiging maar is net zo een parel van de Maastrichtse amateur cultuurgezelschappen.

Voor de Koninklijke Ster is palmzondag de jaarlijkse verenigingsdag. Die van het jaar 2019 gaat voor de vereniging als een bijzonder de boeken in. Een jaar lang heeft de harmonie die haar domicilie in de Sterzaal (Bredestraat) heeft toegewerkt naar een stevige verjonging op alle niveau’s. Zondag, na de traditionele muzikale bijdrage aan de zondagse hoogmis van de Sint Servaas – werd de finale transitie met een officieel uur in het verenigingshuis afgesloten. In hartje Maastricht werd met heel veel eer afscheid genomen van bestuurders die decennialang de Koninklijke Ster leidden. Dat gebeurde ook met enig verdriet. Want een van de meest ervaren en gedreven krachten – Mia Ebbelink – kon alleen nog postuum worden geëerd. Al heel lang beschermvrouwe van Ster der Toekomst bleef zij dat ook na de fusie met de Koninklijke Harmonie Maastricht (2012).

Een andere oudgediende, Piet Beek, werd na vele andere ‘in de zonnetjes gezette leden’ van de Koninklijke Ster, op bijzonder wijze in de schijnwerpers gezet. De altijd zo statige – inmiddels – oud-secretaris kreeg door de erevoorzitter van de vereniging burgemeester Annemarie Penn – te Strake – de versierselen opgespeld die horen bij Lid van de Orde van Oranje Nassau. Meer dan een kwart eeuw was Beek een van de stuwende krachten van zijn vereniging. Hij stond ook met onder meer de eerder genoemde Ebbelink en anderen aan de basis van wat inmiddels een succesvolle fusie genoemd mag worden van twee verenigingen met twee totaal verschillende tradities.

En passant werd ook nog eens de nieuwe dirigent van het gezelschap geïnstalleerd. De jonge Tim Aerdts staat nu op de bok en kan zich gesterkt voelen door veel jonge muzikanten en een dito voorzitter Lars Thijssen.

Eerste Drumbandmiddag HAFABRA groot succes

Een paar kilometer westelijk schitterde – met permissie dus – de drumband van de Koninklijke Ster door afwezigheid. In het verenigingsgebouw van KDO werd de eerste Drumbandmiddag van HAFABRA gehouden. Dit nieuwe muziekevenement onder auspicien van Werkgroep van Maastrichtse Muziekgezelschappen is sterk van plan de percussiegroepen van de stedelijke harmonieën en fanfares een behoorlijk podium te geven; en daarmee dus ook tot een hoger niveau te laten komen.

Voor het eerst sinds 2012 kreeg Maastricht hierdoor weer eens een heuse drumbandmiddag voorgeschoteld. En met succes. Het aantal deelnemers was groot; het niveau alleszins behoorlijk. En wat nog meer vreugde bracht. De middag werd door veel liefhebbers van het betere drum- en percussiewerk bezocht. Dat zag ook wethouder van cultuur Jim Janssen.

Behalve het organiserende KDO werd aan deze eerste Drumbandmiddag HAFABRA Maastricht meegedaan door Koninklijke Sint Michael Heugem, Harmonie Sint Pieter, Fanfare Sint Servatius, Harmonie Walburgia Amby, Senioren Drumband Maastricht, Harmonie de Gele Rijders, Fanfare Sint Joezep en Harmonie Heer Vooruit.

Overshoot Day

Dat de aarde opwarmt wordt hier en daar nog in twijfel getrokken, dan wel gezien als ‘niet mijn ding’ of laat eerst anderen maar eens in actie komen. Heel veel jongeren trokken een paar weken geleden door het centrum van de stad om aan te geve het met die ogenschijnlijke laksheid niet eens te zijn. Zondag – bij een strakke koude oostenwind – stonden op de Sint Servaasbrug vertegenwoordigers van deze eerste Maastrichtse klimaatmars om passanten te wijzen op de zogenaamde Overshoot Day. Met het vriendelijk uitreiken van bloemen en leuzen op borden wezen zij de voorbijgangers er op dat nu in april al wereldwijd evenveel grondstoffen zijn verbruikt als de aarde in 365 dagen kan produceren. Volgens de organisatoren doen we het in Nederland gemiddeld genomen slechter dan de meeste andere Europese landen. Het organiserende S4CMaastricht zegt dat we tegen 2050 ‘twee aardes nodig hebben om aan onze levensstijl die we nu gewend zijn te kunnen voldoen’. Om tijdens de prachtige week die voor ons ligt eens over na te denken. 

 Lees ook