Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 22 november 2020

De Maastricht Award Box als warme ode aan de ondernemers van de stad

Dit najaar geen avondvullend programma waarin  hoofdrollen zijn weggelegd voor Maastrichtse bedrijven die innovatie en technische hoogstandjes hoog in het vaandel hebben staan.  De jaarlijkse uitreiking  van de Maastricht Awards stond deze keer in het teken van ondernemers met bijzondere initiatieven in ongekende tijden. Afgelopen woensdag en vrijdag maakte wethouder Vivianne Heijnen en in haar kielzog beleidsmedewerkers van de Gemeente Maastricht een rondgang door de stad. Twintig bedrijven werden om zeer uiteenlopende redenen door het stadsbestuur gefêteerd voor de vaak bijzondere wijze van ondernemen in het algemeen en in coronatijden in het bijzonder. De komende tijd stelt Thuis in Maastricht deze en ook andere – veelal jonge – bedrijven en ondernemers graag nader aan u voor.

Weet u dat Maastricht meer dan 11.000 bedrijven en dus minimaal ook zoveel ondernemers telt? Beleidsmedewerker Economie en Cultuur bij de gemeente Maastricht, Pieter Paul van de Wouw, deelde deze kennis vrijdagmorgen 20 november. Dat deed hij tijdens het tweede rondje van wethouder Vivianne Heijnen langs Maastrichtse bedrijven. De opmerking vond niet geheel toevallig plaats op de door het MKB Nederland in het leven geroepen Dag van de Ondernemer. Iedereen weet dat zonder ondernemers het zwaar behelpen zou zijn in een maatschappij waarin wij leven. Van de groenteboer tot het café; van de interieurzaak tot de verfwinkel. Wat zouden we zonder zijn? Wellicht beseffen we in deze tijden dat een pandemie een behoorlijk deel van ons dagelijks leven beheerst meer dan ooit hoe belangrijk ondernemers voor ons zijn. Een reden te meer om dit najeer een ode te brengen aan de ‘middenstander’, de horecaondernemer, de detaillist en de ‘kleinere’ producent.

Al een aantal jaren organiseert de gemeente Maastricht in samenwerking met participanten gelieerd aan economie en bedrijfsleven de Maastricht Award. In een aantal categorieën worden dan prijzen uitgedeeld aan ondernemers die met hun bedrijven op bijzondere wijze excelleren. Ook voor deze avond die inmiddels een prestigieus cachet heeft opgebouwd geldt evenwel: een jaartje overslaan.

Wethouder Vivianne Heijnen vond evenwel dat juist in deze moeilijke tijden ondernemers toch extra aandacht verdienen. Niet tijdens een mooi avondvullend programma; dan maar een gevarieerde lijst maken van ondernemers die midden in de coronacrisis met durf, creativiteit en doorzettingsvermogen hun bedrijf aon de geng hawwe en naar betere tijden loodsen. De wethouder Economie weet dat deze spirit niet alleen belangrijk is voor de bedrijven zelf. “Ondernemers en hun bedrijven zijn van ontzettend groot belang. Economisch, maar ook sociaal maatschappelijk. Ze zorgen voor banen en innovatie, maar bedrijven zijn ook bij uitstek plekken van ontmoeting en samenwerking.” Thuis in Maastricht volgde de wethouder woensdag en deels vrijdag bij haar bezoeken aan ondernemend Maastricht. 

Het maken van een selectie van twintig bedrijven in het zonnetje zetten is ongetwijfeld voor de gemeente Maastricht en haar vaste partners van de Maastricht Award een moeilijke klus geweest. De jury van de jaarlijkse uitreikingen bestaat uit diverse vertegenwoordigers uit het economische en sociaal-maatschappelijke veld van de Limburgse hoofdstad. Tevens weet de gemeente zich bij dit evenement gesteund door een hecht gezelschap aan partners, te weten Rabobank, The Student Hotel Maastricht, Maastricht Culinair, Les Tables, IMMENS en Centrummanagement Maastricht.

Zoals gezegd, twintig bedrijven uit zo een indrukwekkend aanbod kiezen is geen sinecure. Daarentegen was het voor Heijnen en haar collega’s niet moeilijk een prachtige Maastricht Award Box te vullen. De houten kist – vervoerd via de e-cargobike van groene partner Maastricht Bereikbaar – lag vol met producten en diensten van andere Maastrichtse ondernemers. Ook daar wilde Vivianne Heijnen nog wel iets over zeggen:  “Ik ben blij met het gevarieerde aanbod van de box dat eens te meer aantoont hoeveel mooie Maastrichtse bedrijven er zijn. Het is een kleine blijk van waardering voor ondernemers, maar zeker ook voor hun medewerkers”. Wat woensdag en en vrijdag overigens extra opviel was dat de Maastricht Award Box door de ondernemers niet alleen met plezier in ontvangst werd genomen; het feit dat de stad op deze manier de ondernemers op deze manier aandacht geven kreeg een uitgesproken warme dank als antwoord. 

De boxen die woensdag 18 en vrijdag 20 november werden uitgereikt aan de volgende bedrijven: Artemis Tours, Bams Drankenshop, Bessems Dranken, Café Servaas, De Bananenboxer, De Baron cocktailbar, Embloom, Il Fiore, JEF Gastrobar, Jo Heuts, Luster, Media Service Maastricht, Medprotex, Museum of Illusions, No Label, Notinthesupermarket, Poirier, StayOkay Hotel, Vino&Friends en Zuivelhandel Habets (uitzonderlijke toekenning na stopzetting bedrijf na 42 jaar).

Ondernemers die een bijdrage hebben geleverd aan de Maastricht Award Box: Chocolaterie Abbing, Les Tables, Maison Blanche Dael, Makers van Maastricht (Athos, Pieke Broodbier, Byeboere en Arbor), Pune, Rabobank, Rommedoeke, Team Ondernemen Maastricht (Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer, Koekjes Royale, Joe’s Heroes, Hermes GP Wijnen, Au Mouton Blanc, Cremerius fruit en Just to cheer you up!), TSH & Sphinxkwartier (Roest, The Commons, Pathé, Roooms en Sphinxbiertje) Wijnhuis Raarberg en Van Es verpakkingen.

Maastricht Awards
Vanaf 2012 reikt de gemeente Maastricht de Maastricht Awards uit. Met deze prijzen wordt onderscheidend ondernemerschap zichtbaar gemaakt en waardering uitgesproken voor de vele ondernemers die Maastricht kiezen als vestigingsplaats.

FOTO’S : met beeldmerk ©Laurens Bouvrie ; zonder beeldmerk ©Focus22Lees ook