Algemene redactie
25 oktober 2018

De lekkerste Maastrichtse speciaalbieren

Een kloek speciaalbiertje wegtikken? Dankzij de bebaarde hipsters met hun pruttelende thuisbrouwerijtjes geen enkel probleem. Maar bedenk dat de brouwvlijt in Maastricht een lange geschiedenis kent. Ooit telde de stad liefst 52 brouwerijen, die heel wat volmoutige rakkers met bittere dan wel fruitige afdronk produceerden. Daar dankt de stad tegenwoordig een rijke erfenis speciaalbieren aan. Proef maar … hik!… met ons mee.

Het allerbekendste Maastrichtse speciaalbier is natuurlijk Wieckse Witte. Een frisse zomertopper, die er ook in de winter gloeiend in gaat. Met tarwemout als belangrijkste bestanddeel. Toen de bierista’s van nu nog in de luiers lagen, was Wieckse Witte al een succes. Je kan het zomaar op je vakantieadres in de Algarve of op dat idyllisch terrasje in de Dordogne tegenkomen. Het bier is vernoemd naar stadsdeel Wyck (in het Maastrichts langgerekt uitgesproken als Wieck) waar brouwerij De Ridder lag. Of is de naam een stiekeme knipoog naar brouwmeester Wim van Wijk, die dit witbier componeerde? Hoe dan ook: aanvankelijk heette het Engeltjesbier, omdat het voor het eerst in café De Engel werd geschonken. Enfin, als eerbetoon aan de stad van herkomst is in het logo het stadswapen van Maastricht met de engel en de ster opgenomen.

Wereldberoemd in Maastricht is het Mestreechs Aajt (Maastrichts Oud). Hoezo oud? Het is een oerbier, met een middeleeuws recept en donker van kleur. Je kunt er altijd een extra van nemen, want het alcoholpercentage bedraagt slechts 3,5 procent. Meer alcohol hoeft niet, want Mestreechs Aajt kent een buitengewoon krachtige smaak die balanceert tussen zuur en zoet. Oh ja, het wordt niet geschonken in glas maar in zo’n stoere pul.

De meest gedronken speciaalbieren zijn de dubbel en de tripel. Het kan dus niet anders dat Maastricht zijn eigen versies kent: Klinker Dubbel en Klinker Tripel volgens eeuwenoud recept. Naast Klinker Batteraof, zwoer Mestreechs Bloond. Allemaal gebrouwen op de bovenverdieping van een van de oudste cafés van de stad: De Knijnspiep. De naam Klinker kent twee verklaringen. De ene is het klinken van de glazen en de ander dat de hele Maastrichtse binnenstad (waar het bier gebrouwen wordt) bestraat is met speciale klinkers, de kinderköpkjes.

Zoals gezegd, Maastrichtse bieren behoren tot het cultureel erfgoed van de stad. Dat wordt eveneens bevestigd door ‘t Lansmenneke. Een toegankelijk goudgeel biertje (6,1%), fruitig met een lichte citrussmaak, zacht en toegankelijk. Maar wat veel leuker is: ook achter dit bier zit een verhaal. Het is echter minder zacht dan de smaak van het bier. ‘t Lansmenneke is namelijk vernoemd naar de 17e eeuwse Maastrichtse bierbrouwer Jan Lansman, die in 1638 werd onthoofd na het Verraad van Maastricht. Samen met dat van vier anderen werd zijn hoofd gespietst tentoongesteld. Dat gebeurde op de plek die nu De Vijf Koppen heet.

Recent zijn het witbier ’t Pottemenneke (Maastrichtse mannen die in de oude aardewerkindustrie werkten) en het donkere hooggistend boer ‘t Väöske (koosnaam voor de Maastrichtse stadspatroon Sint Servaas) op de markt gebracht.
Wil je toch liever een IPA of een Red Ale, dan is er Mosa (oud-Romeins voor Maas) en Via van Brouwerij Zuyd.

En er staan nog een paar mooi ‘tarwe smoothies’ aan te komen. Stadsbrouwerij De Maastrichter Maltezer heeft de monumentale Ridderbrouwerij, die in 1988 gesloten is, gereanimeerd. Vlaggenschip in het assortiment is het Maltezer Bier, ooit razend populair onder de immer doorstige Treechtenere. Maar daar blijft het niet bij. Er komen nog liefst zeven nieuwe bieren bij. Welke? Dat is voorlopig geheim. We kunnen niet wachten.

Als we eventueel nog een Maastrichts speciaalbier vergeten zijn, neem het ons niet kwalijk. Ga daarom zelf op ontdekkingstocht. Erkende bierproeflokalen zijn De Gouverneur in de Boschstraat, ’t Pothuiske aan Het Bat, Brasserie de Maastrichter Maltezer inclusief winkel The Hoppy Brothers aan de Oeverwal, Falstaff aan het Amorsplein, Frapé aan Het Bat, bierkelder Witloof aan de Sint Bernardusstraat en De Zwaan aan de Markt. Maar ook alle andere kroegen hebben uiteraard diverse speciaalbiertjes aan de pomp.
En op z’n Maastrichts zeggen we dan bij de eerste slok: Gezooondheid!Lees ook