De Kanjel actief op zoek naar buurtbinding

op 5 april 2017 door Jenneke van Genechten TIM-verslaggever

Zorgorganisatie Radar startte in 1986 een activiteitencentrum voor dagbesteding in Limmel genaamd De Kanjel, naar de gelijknamige naastgelegen beek. Al vanaf het begin ziet activiteitenbegeleider Mariëll Vervoort (49) hoe De Kanjel samenwerkingen in de buurt initieert, en met succes. Want de doelgroep – mensen met een verstandelijke beperking – is niet voor iedereen even makkelijk te benaderen. Daar moet verandering in, vindt De Kanjel.

“Wij bieden dagbesteding in een beschermde omgeving,” legt Mariëll uit, “hier komen mensen die vanwege hun beperking ondersteuning nodig hebben en alleen met begeleiding naar buiten gaan.” Zo’n veertig cliënten komen dagelijks naar De Kanjel. “Een gedeelte woont thuis, en sommigen wonen in een woonvorm. De een kan nog wat meer zelfstandig dan de ander, en daar houden we rekening mee bij het dagprogramma.”

Buurtparticipatie

Bij De Kanjel komen cliënten muziek maken, koken, bewegen, tuinieren, knutselen,… noem maar op. Wat vooral heel belangrijk is volgens Mariëll, is de sfeer die er hangt. Elk groepje cliënten heeft per dag een begeleider met een dagprogramma met structuur. “Dat hebben ze nodig.” Naast een vast team van begeleiders lopen er ook vrijwilligers rond. Mariëll: “Dat zijn soms ouders, maar ook buurtbewoners bijvoorbeeld. Dan zie je dat de buurt zich ook wel echt betrokken voelt bij onze organisatie en dat is prachtig. Door de jaren heen veranderde de cliënt bij De Kanjel. Zelfstandige mensen met een hoger niveau stroomden door en de vraag naar dagbesteding voor meer behoeftige cliënten werd groter. Dat maakt de drempel toch een stukje hoger voor buurtbewoners om gewoon even binnen te lopen; het is immers geen openbare plek.” De Kanjel besteedt daarom bewust aandacht aan buurtparticipatie door middel van doorlopende samenwerkingen of jaarlijks terugkerende projecten.

Buurtwinkel Frans Ritz

“Eens per week lopen we met een groep cliënten naar de kruidenierswinkel van Frans Ritz in de wijk om de boodschappen te doen. Dit is onderdeel van een dagactiviteit. Zo komen ze ook buiten en leggen ze meer contacten in de buurt. Frans is hartstikke leuk; vorige week stond hij nog de polonaise te dansen met onze cliënten.”

Basisschool De Geluksvogel

“Hierachter lag voorheen Basisschool ’t Spoor, nu verhuisd en met een nieuwe naam. Met groep 7 en 8 doen we ieder jaar een aantal activiteiten. Soms komen de leerlingen naar hier, soms gaan wij naar daar. Niet alleen leuk voor onze cliënten, maar ook heel leerzaam voor de leerlingen! Zo zien ze al op jonge leeftijd dat mensen met een beperking gelijkwaardig zijn. Het is niet eng, ze staan alleen een beetje anders in de maatschappij.”

Burendag

“Elk jaar organiseren we burendag. Dan nodigen we zo’n 100 buurtgenoten uit om bij ons langs te komen op bijvoorbeeld een spellenmiddag of een muzikaal evenement. Zo laten we de buren kennismaken met onze doelgroep en verlagen we de drempel. We merken dat er hierdoor vaker praatjes op straat worden gemaakt. De buren zijn heel attent allemaal.”

Hotelschool

“Eens per jaar worden we door de Hotelschool uitgenodigd om bij hen carnaval te komen vieren met de carnavalsvereniging van de school. Er wordt dan een prins en een prinses van ons uitgeroepen. Dit is al jaren. Zij willen graag iets voor deze doelgroep betekenen en het is leuk om te zien hoe studenten ermee omgaan. De gelijkwaardigheid in het contact is fantastisch.”

             

Kinderboerderij

“Vaak gaan we met de cliënten wandelen en dan lopen we binnen bij de kinderboerderij. Onze doelgroep vindt het heel leuk om met dieren om te gaan en we worden altijd hartelijk ontvangen door de beheerders van de kinderboerderij. In het verleden hadden we zelfs een project waarbij cliënten konden helpen met hokken schoonmaken en dergelijke; dat willen we graag weer oppakken.”

Toekomstplannen

Sinds het positieve contact met de wijk, lijkt het alsof er meer respect is voor elkaar volgens Mariëll. Waar voorheen nog weleens iets werd vernield, gebeurt dat bijna niet meer. Buurtbewoners bieden zichzelf aan als Sinterklaas in december en helpen mee de kerstboom op te tuigen. De Kanjel wil het buurtcontact graag uitbreiden naar de seniorengroep, die al heeft aangegeven open te staan voor een samenwerking.