Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 7 april 2020

De gevolgen van de coronacrisis voor het amateurvoetbal

De coronacrisis raakt iedereen. Ook de belangrijkste bijzaak in het leven – voor velen – wordt getroffen: de voetbalwereld. Over het profvoetbal is het laatste woord nog niet gezegd, maar voor de amateurs is het in ieder geval al einde seizoen. Dat heeft een hoop gevolgen: competities worden niet uitgespeeld en alle bereikte resultaten zijn niets meer waard. Clubs komen daarnaast serieus in de problemen, omdat er bijvoorbeeld maandenlang geen drank genuttigd wordt in de kantines en er dus geen inkomsten zijn.

En dat is voor verenigingen die kampen met een beperkt en zelfs teruglopend ledenaantal niet makkelijk. Geusselt Sport bijvoorbeeld. Die vereniging zou eind mei haar 100-jarig jubileum vieren. Daar is vanwege de kabinetsmaatregelen een streep door gegaan. Tot 1 juni zijn namelijk alle evenementen verboden. En laat Geusselt Sport nou net in het weekend voor die datum haar eeuwfeest hebben gepland. Maar dat is niet de enige problematiek waar de club mee kampt. Ook zijn er sinds half maart tot het einde van dit seizoen geen kantine-inkomsten. “Door het goede weer wat er nu aankomt zouden mensen ook langer op je complex blijven hangen en dus ook meer consumpties nuttigen. Dat loop je nu allemaal mis. Daarnaast zouden we met een groep leden gaan werken op diverse evenementen, wat geld voor de club zou opbrengen. Alle evenementen bij elkaar opgeteld zou ons dat ook vierduizend euro hebben opgeleverd. Ook de evenementen die we verder dit seizoen nog op de club organiseerden, zoals een dartavond, gaat een streep door”, vertelt bestuurslid Roy Hulst.

Hulp

Het bestuur zegt blij te zijn met de hulp die er uit verschillende hoeken komt. Zo hebben eerste elftalspelers hun opgespaarde premies ter beschikking gesteld, voor als de club echt financieel in de problemen komt. Alle clubs hebben van de gemeente daarnaast drie maanden uitstel gekregen wat betreft de betaling van de velden. De verenigingen hoopten echter op afstel. “We zijn teleurgesteld dat de huurkosten niet kwijtgescholden zijn. Dit zou al enorm kunnen helpen en enige onrust wegnemen”, aldus Hulst. De KNVB heeft daarnaast laten weten af te zien van de laatste maanden aan contributie, die clubs aan de voetbalbond per speler moeten overmaken. Ondanks deze vormen van hulp is de schade voor Geusselt Sport, evenals bij collega-clubs in de stad, al groot. Het eerste inkomen voor de vereniging, als het meezit en de maatregelen versoepelen, wordt pas in augustus weer verwacht, als ploegen weer gaan trainen.

Teleurstelling

De KNVB besloot met het definitief staken van de huidige amateurcompetities geen kampioen aan te wijzen en geen ploegen te laten degraderen of promoveren. Ondanks dat er in de voetbalwereld begrip voor de maatregelen heerst, is er ook ruimte voor sportieve teleurstelling of juist opluchting. Want clubs die het hele seizoen op degraderen stonden, ontspringen nu de dans doordat de competities niet worden uitgespeeld. Aan de andere kant zien ploegen die op weg waren naar succes door de noodgedwongen maatregelen een mogelijke prijs en promotie in rook opgaan. Ook in het zaalvoetbal. Roger Martin, speler van SSA ZVV Mestreech /Hazendans 8, werd nog nooit kampioen sinds hij bij de senioren speelt. Met vier punten voorsprong, een wedstrijd minder gespeeld dan de nummer twee en nog geen enkele verliespartij dit seizoen, waren Roger en zijn teammakkers er wel van overtuigd dat het binnenhalen van het kampioenschap dit seizoen een kwestie van tijd was. Van dat en een promotie als beloning komt het nu niet. En dat zorgt bij Roger voor de nodige frustratie. “Er zijn verschillende opties die de KNVB had kunnen kiezen. Bijvoorbeeld de nummer één laten promoveren en niemand laten degraderen. Elke klasse had dan een team extra volgend jaar, om dat weer recht te trekken met een extra degraderend team komend seizoen.” De sportman in Roger baalt als een stekker. “Tuurlijk zijn er op dit moment belangrijkere zaken die spelen in de wereld. Maar dat neemt niet weg dat we hier als team keihard voor gewerkt hebben en nu met lege handen staan.” Echt nagenieten van de succesreeks van dit jaar zit er voorlopig nog niet in. “Het zijn in feiten vijftien oefenwedstrijden geweest. De extase van een mooie seizoensontknoping is ons helaas niet gegund.”

Eerste elftallen veldvoetbal

Wat de eerste elftallen in het amateurvoetbal (veld) betreft, zijn er een paar ploegen voor wie de definitieve staking van de competitie grote gevolgen heeft. Leonidas-Wolder ziet een promotie aan haar neus voorbij gaan. Deze club stond eerste in de vierde klasse. De degradatienood voor het in de tweede klasse laaggeklasseerde VV Scharn verdwijnt daarentegen.Lees ook