De energiecoaches komen naar je toe

op 5 december 2016 door Algemene redactie

Energiecoaches (foto Aron Nijs)

9 personen rondden 30 november hun opleiding voor energiecoach af. Vanaf 1 januari staan ze voor je klaar. Dus wil jij jouw woning energiezuinig maken? Maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Vraag hulp! De coach bekijkt samen met jou wat er aan je huis verbeterd kan worden. Een goeie stap in de richting van een klimaatneutraal Maastricht. Waarom zij coach zijn geworden, lees je in dit artikel.

“Ik vind het interessant om te kijken hoe ik mensen kan helpen hun energieverbruik te verminderen. En om te zien of ze zelf energie kunnen opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen.” Bert Dierick hoopt met het geven van informatie mensen op weg te helpen. “Dat kan soms door kleine tips, zoals het dichten van kiertjes. Zo heb je minder tocht én lagere stookkosten.”

Vanuit de Milieufederatie Limburg krijgen de energiecoaches een opleiding en deskundige ondersteuning, de coördinatie wordt straks verzorgd vanuit het CNME. Sommige coaches hebben een achtergrond in de bouw. Mark Inglot: “Ik word vrolijk als ik iets kan bijdragen aan deze aarde. En duurzaamheid heeft mij altijd al geboeid.” Zo komen passie en expertise bij elkaar. “De mensen die de hulp inroepen van een energiecoach zijn waarschijnlijk al gemotiveerd, maar ik vind dat er ook iets in de wetgeving moet gebeuren. Alleen zo kunnen we de doelstellingen van het klimaatakkoord in Parijs halen.”

Bert vult aan: “Door Parijs zijn mensen er inmiddels wel van overtuigd dat we iets moeten gaan doen. Ze willen graag de eerste stap zetten. Wij denken ook met ze mee als het gaat om subsidies of een duurzame lening bij de provincie.”

Energiecoach Arjen Ricksen hoopt dat hij mensen kan overtuigen. “Ik vind dat je zelf het goede voorbeeld moet geven. Sommige mensen wijzen naar landen zoals China en denken dat wat wij hier doen niet helpt. Maar begin gewoon bij het verbeteren van je eigen lokale omgeving. Op die manier verduurzamen we de huizenmarkt.”

Of jouw reden voor energiebesparing nu de lagere kosten zijn, het verbeteren van uw wooncomfort of het milieu; de energiecoaches helpen je graag op weg!

Huizenbezitters in Maastricht, Gulpen-Wittem en Vaals kunnen vanaf 1 januari 2017 via de website van het CNME contact opnemen voor een afspraak met een energiecoach aan huis. Heb je in de tussentijd vragen over het project? Stel ze gerust via energiecoach@cnme.nl.

Over De Energiecoach
De Energiecoach is een samenwerkingsproject van Natuur en Milieufederatie Limburg , CNME Maastricht & regio en de gemeenten Maastricht, Gulpen-Wittem en Vaals.