Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 9 februari 2019

De eerste dagen van Prins Armand I in zijn ‘vastelaovends-achbaon’ .

We zullen het nooit weten. Behalve dan die ene persoon per jaar die vier weken lang als Stadsprins Maastricht door het leven mag gaan. Dit jaar is het Armand Peereboom die duizend-en-een-indrukken krijgt te verwerken als Ziene Hoege Hoeglöstegheid. De eerste drie dagen na ’t Benkelik Momint op de Markt volgde de Thuis in Maastricht rubriek ‘Maastricht in Beeld’ zijn belevenissen en legde het een en ander vast voor de eeuwigheid. Nog een keer deze week alle aandacht voor Prins Armand I en de Mestreechter Vastelaovend.

Prins Armand I liet in het door Thuis in Maastricht gehouden ‘elf-vragen-gesprek’ al weten: wat je als Mestreechter jong overkomt als je op de Markt onder het mombakkes vandaan komt. Daarna – het is door menige prins al gezegd – kom je eigenlijk in een achtbaan terecht die alleen ergens rond middernacht remt. Of soms nog veel later.

Na de overdonderende start op zondag is de nachtrust naar de maandag toe karig. Prins Armand I: “Maar ook al was die ruimer geweest. Je lijf zit zo vol met roed-greun-geel-energie dat je vanzelf wel wakker blijft. Wat is het dan voor een prins zalig om op de maandagochtend te beginnen met een dröpke en tas koffie in Café In den Ouden Vogelstruys. Daar vindt sinds een aantal jaren een ontmoeting plaats met kunstenares Wendy Wasbauer. Zij maakt op die dag enkele portretfoto’s van de kersverse prins. Daarna heeft ze een kleine twee weken de tijd om een olieverfwerk van de stadsprins te maken. Prins Armand I ontmoet die ochtend ook enige stamgasten van het oudste café van de stad en uiteraard hospes Henri Hochstenbag en tevens illustere voorganger. Die verstaat de kunst om de nuije enkele gouden tips te geven.

Diezelfde avond nog vindt een van de meest memorabele ontmoetingen plaats voor iedere stadsprins. Dan is Ziene Hoege Hoeglöstegheid te gast bij zijn Garderizzjemint De Kachelpiepers. Dan valt hem onder meer de eer te beurt om de nieuwe leden – dit jaar weer drie jonge gasten – officieel te installeren. Voor de buitenstaander misschien niet meer dan een van de vele bezoeken van de prins. Voor de Hoeglöstegheid van groot belang. Het zijn deze vrouwen en mannen die hem al die weken begeleiden en beschermen.

En de stadsprins 2019 is net zoals alle andere prinsen een ongelofelijke mazzelaar. Maar Prins Armand I misschien nog wel wat meer dan de rest. Hij kan op zijn cv zetten dat hij de eerste was die samen met alle wijk- en buurtprinsen van Maastricht en tal van Zaate Hermeniekes en ander muziekgezelschappen de Sint Servaasbasiliek tot heilige carnavalstempel maakten. Na drie jaar lang vergaderen en passen en meten wisten de bestuursleden van de Maastrichtse cultuurorganisatie Vief Köp dit jaar voor het eerst een Vastelaovendsmès te organiseren. Na afloop van de gebeurtenis wist iedereen die van de partij was geweest het zeker: “Dit weurt n nuij en fantastische traditie”.  Een combinatie van statigheid, religie, traditie, humor, zang in een setting van 1.000 jaar Mestreechter historie. Dat zorgde bij veel mensen voor – daar komt het – väöl sjevraoje. Terecht. De basiliek zat tijdens deze eerste editie al vol. De volgende jaargang wordt het echt dringen geblazen.

Genoeg geschreven. Laat nu de foto’s maar verder spreken.

 Lees ook