Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 13 juli 2019

De dansende poppetjes zijn niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat

Maastricht in Beeld. We kwamen er de afgelopen twee etmalen genadig vanaf. Zeker ten opzichte van het midden van Nederland waren een aantal pittige buiten in het Maastrichtse niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat. Elders in het land stond het water soms bijna letterlijk tot aan de lippen. Dat was uiteraard vooral goed nieuws voor de ruim twintigduizend bezoekers aan André Rieu op het Vrijthof. Voor boeren, tuinders en de particulier met veel groen in of aan huis was de regenval zeer welkom; wat viel zal evenwel zeker niet de problemen van een lage grondwaterstand oplossen.

Op weg naar het eind van de vrijdagmiddag wordt het gestaag donkerder boven Maastricht. Wordt op en rond het Vrijthof door het team van André Rieu en de horecaondernemers met intensiteit op computers naar buienradars gekeken om te zien of het mee gaat vallen; de medemens die gebaat is bij flink wat regen de komende weken ziet al snel dat deze – weliswaar flinke regenbuien – niet veel invloed gaan hebben op het herstel van de knokedruge grond in onze omgeving.

De  buitjes van een dag later maken het verschil evenmin; zo kan inmiddels worden geconcludeerd. Een overzichtpagina van de website Neerslagkaart.nl laat zien dat elders in Nederland toch met regelmaat Pluvius zijn werk doet. In het algemeen is volgens Rijkswaterstaat zo dat de grondwaterstanden behoorlijk onder druk staan. Die situatie is door een hele lange warme en droge zomer van 2018 ontstaan en daarna niet tot normale waarde gelijkgetrokken. Tegelijkertijd meldt dit overheidsorgaan dat de Rijn en Maas voldoende water aanvoeren om aan de algemene vraag van water in Nederland te kunnen voldoen.

Een flinke plensbui zoals afgelopen vrijdag zorgen niet voor een verandering van de statistieken hier in Zuid-Limburg. Rijkswaterstaat meldt bij die grafieken dat de afvoer van de Maas bij Sint Pieter in deze zomermaand een afvoer kent van 40 kubieke meter per seconde. Dat is volgens het instituut laag voor de tijd van het jaar. Wellicht is die waarde door de regenval van de afgelopen 48 uur nu hoger. Maar daalt de afvoer weer snel als het weer een paar dragen droog is of nauwelijks regent.

Voor de liefhebbers van regen is het dus vooral behelpen. En als het een keer flink plenst is het zaak een mooi plekje op te zoeken en te kijken hoe de poppetjes dansen.

 Lees ook