Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 25 november 2019

De Bieslandse ‘dorpsmuzikanten’ spelen bij Fanfare Sint Servatius grenzeloze muziek

Lieten we eerder al de feestelijke uitreiking van De Trichter aan dirigent Corné van der Meulen zien; in deze sfeerreportage kijken we iets algemener terug naar het 115-jarig jubileum van Fanfare Sint Servatius. Afgelopen zaterdag gaf het Bieslandse muziekgezelschap een concert ter ere van deze mijlpaal. In de feestzaal Paenhuys in het Vlaamse Riemst kreeg het publiek een avondvullend muziekprogramma voorgeschoteld; en vol variatie. Traditionele fanfareklanken werden na de pauze vervangen door Latijns-Amerikaanse ritmes (drumband) en de allure van bigbandmuziek gebaseerd op wereldhits.

Voorzitter Wim Knols van Fanfare Sint Servatius had het er zaterdag maar druk mee. De preses van de 115-jarige vereniging uit de wijk Biesland die – zeker op de grens van Wolder en Kanne – nog altijd dorpse sferen uitstraalt ontpopte zich gedurende de feestavond als een volleerd moderator. Aan het eind van de concertavond kreeg hij het steeds drukker.  Niet alleen met het aankondigen van de diverse muziekstukken. In de finale was het ook tijd om tal van jubilarissen en een keur aan ‘Bieslanders’ in de schijnwerpers te zetten. Iedere vereniging heeft ze; en ze kunnen niet genoeg de loftrompet toegeschoven krijgen.  De vrouwen en mannen die altijd voorop lopen bij welke activiteit dan ook; en die heeft Fanfare Sint Servatius in grote getale. 

In de fotocarrousel vindt u circa 50 foto’s van de concert- en tevens jubileumavond van Fanfare Sint Servatius

Eerst kreeg het publiek – bijna 400 man sterk – nog het genieten van een medley waarbij de leden van de fanfare zichzelf transformeerden tot muzikanten van een bigband. Als een sterk collectief en hier en daar een uitblinkende solist speelde het Bieslandse muziekkorps een rits aan wereldhits;  topnummers van Stevie Wonder, Queen,  Michael Jackson en Justin Timberlake waren door de arrangeurs Corné van der Meulen en Charles Peeters op een fijne manier aan elkaar geregen. Even daarvoor had de onvolprezen drumband van het muziekgezelschap onder leiding van André Bleus het publiek al getrakteerd op een swingende percussie-sessie.  De ‘dorpelingen’ uit Biesland weten net zo goed typische fanfaremuziek ten gehore te brengen als grenzeloze en tijdloze nummers te brengen bekend geworden door wereldartiesten. 

Zoals bij dit soort concerten gebruikelijk is wordt de gespeelde muziek nog aangesterkt door zingende solisten. Fanfare Sint Servatius koos voor een duo dat op het gebied van entertainment gelouterd genoemd mag worden. Alleskunner Mirjam Erkens en de Maastrichtse crooner Geralt van Gemert vormden een mooi duo op de avond die toch vooral ook een groot eerbetoon werd aan Corné van der Meulen. Na wat misleidende omweggetjes van Wim Knols betrad de preses met locoburgemeester Jim Janssen het podium. Ook die liet niet gelijk het achterste van zijn tong zien. Het korps luisterde naar de algemene lofzang van de wethouder cultuur. Dirigent van der Meulen luisterde mee en knikte beleefd op de momenten dat Janssen het gezelschap complimenteerde. Tot hij in de gaten kreeg dat hij zelf het onderwerp van Janssen’s speech werd. Dat de musicus die al 40 jaar Sint Servatius-leden opleidt en dirigeert is een ding; maar ook bij andere gezelschappen – waaronder het roemruchte Garderizzjemint De Kachelpiepers – is de immer zo bescheiden van der Meulen de man die musici het beste uit zichzelf laat halen.  

De emoties van de kersverse bezitter van De Trichter toonde Thuis in Maastricht eerder al. In deze reportage doen we dat nog eens dunnetjes over. Maar hebben we ook oog voor tal van andere leden van de 115-jarige Fanfare Sint Servatius. 

 

 

 

 

 

 Lees ook