Sandra Schols
TIM-verslaggever 31 mei 2019

De beste pattisier van Frankrijk maakt zijn kunstwerken in Maastricht en Meerssen

Begin deze maand kreeg Sébastien Trudelle de eervolle onderscheiding ‘Meilleur Ouvrier de France’ (vrij vertaald ‘De beste werker van Frankrijk’) toegekend. De wedstrijd wordt een keer in de vier jaar in Frankrijk georganiseerd en heeft als doel het bakkersambacht naar een hoger niveau te tillen. In oktober van het afgelopen jaar won hij de wedstrijd al, maar door de stakingen in Parijs moest hij nog even wachten op zijn onderscheiding. Sebastién is patissier en runt samen met zijn vrouw Jennifer Heijnen patisserie en chocolaterie Smores, met een locatie in de binnenstad van Maastricht en Meerssen. De van origine Fransman werkt al vanaf zijn veertiende keihard en hoopte de ‘hoofdprijs’ in zijn vakgebied ooit te behalen. “In Frankrijk is deze titel ontzettend belangrijk.” 

“In 2009 deed ik mee aan een wereldkampioenschap (resp. World Chocolate Masters) en daar was Jennifer ook”, blikt Sébastien terug op de eerste ontmoeting met zijn vrouw. “Zij vertegenwoordigde Nederland en ik Frankrijk. We leerde elkaar kennen, hebben visitekaartjes uitgewisseld en een jaar later ben ik in Nederland komen wonen. 

Unieke band met klanten

Zijn kennis en kunde draagt hij regelmatig over op zijn personeel of aan studenten van diverse (gespecialiseerde) bakkers opleidingen. Zowel Sébastien als ook Jennifer kennen een enorme passie voor het vak. Niemand vond het dan ook gek dat ze hun eigen winkel zouden starten. In 2012 opende Smores in Meerssen en in 2018 opende ze de deuren van smores Maastricht. “Wij zijn gespecialiseerd in het maken van Frans ijs, gebak, macarons en handgemaakte chocolade”, legt Sébastien het concept uit. “Naarmate klanten vaker bij ons komen leer je ze ook kennen en dat creëert een unieke band. Zo maken wij bijvoorbeeld al enkele jaren een verjaardagstaart voor een mevrouw, die hem telkens besteld voor haar vriend. Binnenkort gaan ze trouwen en je mag raden wie de bruidstaart gaat maken.” 

Eentje voor het team

Onlangs dus kreeg Sébastien dan eindelijk de onderscheiding uit handen van president Macron. “Dat was een bijzonder moment”, blikt hij terug. “Voorafgaand aan de wedstrijd heb ik mij een jaar lang afgezonderd van alles. Dit was vooral voor Jennifer en de kinderen soms heel moeilijk. Daar ben ik mij heel erg bewust van. Zonder hen, mijn overige familieleden, maar ook zonder de hulp van ons team was het mij niet gelukt.” Ruim een jaar aan voorbereidingen ging er aan de wedstrijd vooraf. Het team van Smores hielp waar mogelijk, maar op het moment suprême hing het van Sébastien alleen af. Tijdens de wedstrijd maakte hij, onder tijdsdruk, drie kunstwerken van suiker, chocolade en gebak. “Het was ontzettend zwaar en ik was behoorlijk nerveus. Je staat continue op de benen en bent hard aan het werk om binnen de tijd je werk af te krijgen. Vrijwel alles is van minuut tot minuut getimed. Je zult begrijpen dat het een bepaalde druk met zich meebrengt”

Zo trots als een pauw 

Toen hij te horen kreeg dat hij ‘de beste patissier van Frankrijk’ was geworden kwamen de tranen. “Dat moment was onbeschrijfelijk. Ik was zo ontzettend blij en trots! Als kers op de taart mocht hij begin mei dus op audiëntie bij de president. “Het is mij gelukt om een selfie met hem te maken. In Nederland is de prijs helaas niet zo bekend, maar we merken wel dat nu we het gecommuniceerd hebben met onze klanten dat de reacties overweldigend zijn.” 

Tip van de redactie: Bekijk de documentaire Kings of Pastry. In deze docu ziet u de beleving en de ongekende passie in aanloop naar de wedstrijd, maar ook de zware, vaak emotionele voorbereidingen. 

Bekijk de trailer hier  Lees ook