De BeestenBende Kick-Off in het Stadspark

op 8 juni 2018 door Rogér Lousberg Buurtreporter

Tijdens de BeestenBende Pilot kleurde het stadspark voor eventjes fluorescerend geel door alle aanwezige basisschool deelnemers. Klaar om zwerfafval tijdens een educatieve speurtocht door een deel van het oude centrum van de stad, in vuilniszakken te doen met behulp van een superhandige knijpstok!

Druppelsgewijs kwamen de eerste kinderen aan in hun BeestenBende* outfit.
Fluorescerend geel hesje, petje en niet te vergeten de handige afvalknijper. Dan weer kwam er een hele groep tezamen met de mama’s het voor de BeestenBende gereserveerde hoekje naast het Trek festival op. Ik gok 60+ kinderen, dit aantal was zeker groter geweest als er geen andere evenementen op desbetreffende dag waren.

Reeds 125 leden voor de BeestenBende!
Via presentaties op Maastrichtse basisscholen zijn de kinderen van de groepen 4-7 in aanraking gekomen met bewuste feiten; er wordt teveel rommel op straat gegooid door de mensen, dit is mogelijk een gevaar voor dieren en hun gezondheid! Dit werd deze middag nogmaals goed uitgedragen naar de kinderen toe middels een speurtocht en verschillende behendigheidsspelletjes. Leuk in mekaar gezet.

 

Openingswoord

Na een openingswoord van medewerkers van de BeestenBende was het woord aan Wethouder John Aarts van Gemeente Maastricht, op een ludieke manier de kinderen aanspreken ging hem goed af. De aftrap voor de middag werd gegeven en de kinderen werden opgedeeld in groepen om op pad te gaan!
Muzikaal aangekleed door Passa Tempo een Maastrichts/Braziliaanse samba band welke enkele swingende nummers speelde gedurende de middag en op einde van de speurtocht was er een ijsje voorzien voor alle kinderen (en grote kinderen). SMULLEN!

Resumé
Het is een top initiatief waarvan ik hoop dat de Gemeente Maastricht er nóg actiever op gaat inzetten met folders en berichtgeving die daarbij hoort. Op naar grootse evenementen om bewustwording in de geest van de kinderen te krijgen opdat ze ook beter kunnen kiezen voor, en ín de toekomst!

Rogér Lousberg.

(klik op een foto voor het volledige formaat)

 

*Bekroond initiatief
De BeestenBende is een gratis “club”, voor kinderen van 6 tot 12 jaar uit gemeenten in heel Nederland. Als BeestenBende-lid help je mee om je buurt schoon te houden voor mens én dier. In ieder geval één keer per maand ruimen de kinderen in teams hun eigen wijk op. Elk team heeft minstens één volwassen begeleider. Als blijk van waardering maken de bendeleden in de loop van het schooljaar allerlei spannende (dieren)avonturen mee, binnen en buiten de gemeente.

De BeestenBende start in Maastricht in samenwerking met de gemeente Maastricht en als onderdeel van het bestaande initiatief #PickItUp, dat wordt uitgevoerd door het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie Maastricht (CNME). De BeestenBende is een (wetenschappelijk onderbouwd) concept om kinderen actief invloed te geven op de leefbaarheid van hun buurt. Het initiatief is enige jaren geleden al door SBS ‘Het Beste Idee van Nederland’ gekozen bij de beste zwerfafvaloplossingen van Nederland.

Kijk voor meer informatie op; www.mijnbeestenbende.nl

Milieuvriendelijke initiatieven spotten, ook dat is iets voor een buurtreporter.
Doe mee en deel jouw kijk op de wijk!