Algemene redactie
8 april 2020

De beeldmakers van Mariaberg

Vorig jaar zijn we gestart met een aantal tv-uitzendingen over de Blauwe Loper. Centraal staan de buurt, de bewoners en de ontwikkelingen. Wat vinden de bewoners van alle ontwikkelingen?

De eerste uitzendingen waren dit najaar te zien op RTV Maastricht bij het programma Magma (op maandag- en dinsdagavond om de week, direct na het nieuws van 19.00 uur). Door eerdere filmpjes van buurtactiviteiten kwam filmer Leonid Babiichouk in beeld bij Servatius en de gemeente. Zij gingen in gesprek samen met RTV Maastricht. En zo kwam er een reeks filmpjes over de buurt en over de plannen rondom de Blauwe Loper. Het bleek een perfecte match. De filmpjes waren een groot succes!

Het is duidelijk dat dit goed werkt om te laten zien en te horen wat er gebeurt in de buurt. “Wij zijn blij dat we het filmen in 2020 kunnen voortzetten. Niet alleen Servatius en gemeente, maar ook Woonpunt, Maasvallei en het Buurtnetwerk en Trajekt doen in 2020 mee. Dus dit jaar weer film door en voor de buurt, maar nu ook met nieuws uit héél Mariaberg!”

Het filmteam is er klaar voor! Hieronder een korte introductie.

“Ik werk via Sam woonatelier. Daar ligt ook de basis voor de contacten binnen de wijk en zijn bewoners. Ben en ik kennen elkaar vanuit het verleden, toen we als autonoom kunstenaars ons ding deden. Via RTV Maastricht leerden we Esther kennen. Nu zijn we elk afzonderlijk en soms met elkaar aan het werk als videomakers.”

Aan het woord zijn Esther Drummen, Leonid Babiichouk en Ben Brack. De achternamen van de laatst genoemden doen het al vermoeden: ze zijn niet geboren in Nederland. Bijzonder opvallend is hun accent. Leonid praat met een mengelmoesje van Engelse, Duitse en Nederlandse klankkleuren. Ben, voormalig bewoner van de Soendastraat, daarentegen spreekt rustig, zoals een “typical British guy” dat pleegt te doen en met een zwaar gekleurd accent. Esther werkt bij RTV Maastricht en beheert de afdeling Planning & Productie. Drie pro’s aan het woord, die voortreffelijk onder woorden weten te brengen wat het betekent om in woord en vooral beeld nieuws te maken.

Leonid is al zo’n tien jaar professioneel aan het filmen; Ben is al meer dan 30 jaar aan zijn camera verknocht. “Eigenlijk begon heel spontaan het werken in de buurt zo’n twee jaar geleden met Match, een samenwerkingsverband van de universiteit met studenten hier in de wijk. Daardoor leerden we de wijk kennen: zijn bewoners, vrijwilligers, buurtnetwerk. Maatschappelijk en sociaal werd stilaan ons beeld duidelijker en daarnaast groeide het besef thuis te zijn en ons thuis te voelen in deze wijk”, zegt Leonid.

“Zo ook de ontwikkelingen rond de Blauwe Loper,” zegt Ben. “We hebben beide veel aanknopingspunten tot samenwerking onderling en met RTV Maastricht. Dat is ook gebleken uit producties die we maakten. Welnu, we kregen de vraag om de ontwikkeling van de Blauwe Loper in beeld te brengen, gesteund door gemeente en woningcorporatie Servatius.”

“Het allermooiste is dat we onze video-impressies kunnen maken zoals wij dat voorstellen. Goede communicatie mét en vertrouwen van de opdrachtgevers is hoofdzaak. De mensen komen aan het woord zoals zij de dingen ervaren, voelen. Zelden dat we zo’n prettige samenwerking voelden met een opdrachtgever. En laten we niet vergeten dat voor de gemeente en woningcorporaties dit een versoepeling was om dit grote project in woord en beeld onder de aandacht van de bewoners te brengen. Via RTV Maastricht, YouTube, social media en via Thuis in Maastricht krijgen gebeurtenissen aandacht.”

Nu is het project alweer gevorderd en uitgebreid, want behalve de gemeente en Servatius, participeren nu ook Woonpunt, Maasvallei en Trajekt als partners in dit project.”

“We maken geen reclamespotje; de bedoeling is dat we een klankbord, spreekbuis zijn over de nieuwe ontwikkelingen in de wijk, omdat we ook van deze wijk zijn. Ook wij zijn de wijk.

In 2020 wordt er structureel elke twee weken (de even weken) een aflevering uitgezonden in het programma Magma van RTV Maastricht. Leuk is het om terug te horen dat de mensen die in het programma te zien waren te horen krijgen “ik heb je op tv gezien!”

De filmpjes kunt u herbekijken en ze worden ook gepost via Facebook Mariaberg.Lees ook