Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 11 juni 2019

Dagelijkse dosis menselijk contact weggerukt uit hartje Malpertuis

Het hangt het winkelcentrum in Malpertuis en de daarboven liggende woningen al jaren boven het hoofd: het moment dat de sloopkogel tegen de panden geslingerd wordt en er plaats wordt gemaakt voor nieuwbouw. Die ontwikkeling is nu aanstaande. In die nieuwe situatie is er, gekeken naar de meest recente plannen, geen plek meer voor winkels of horeca. En dan ook niet voor ontmoetingsplek De Buurtbrök, die momenteel tussen alle winkeliers in, voor vele inwoners van de wijk een sociaal anker biedt. Hoe nu verder?

Een precieze datum is er nog niet, maar wat zeker is, is dat ergens in 2021 het winkelcentrum in Malpertuis en de gedateerde woningen erboven tegen de vlakte gaan. Daarmee gaat weer een waslijst aan faciliteiten en voorzieningen voor de wijk verloren. “We hebben hier dan alleen nog een brievenbus en Opera Zuid”, betreurt Michel Janssen, voorzitter van het buurtnetwerk in Malpertuis. Vele inwoners hekelen eveneens de aankomende gang van zaken, net als Janssen, maar hij is wel realist: “Ik ben wel blij met de nieuwbouw. Het gaat de buurt wat opkrikken. Er komen dan ook wellicht nieuwe mensen van buiten de buurt hier wonen. Dat is allemaal goed.” Maar ook de in de wijk zo geliefde Buurtbrök gaat kopje onder in het sloopgeweld van in 2021. De ontmoetingsplek waar dagelijks mensen, zowel in de rol van vrijwilliger als die van bezoeker, om diverse redenen tijd doorbrengen, moet dan ook weg. De één komt er om de eenzaamheid tegen te gaan, de ander is door armoede genoodzaakt er een goedkope maaltijd te nuttigen. Maar er zijn ook een hoop activiteiten: er worden kaarten gemaakt, er is een computerclubje, kienen gebeurt hier regelmatig en nog veel meer. Om diverse redenen is een bezoek aan de Buurtbrök een populaire tijdsbesteding voor velen in Malpertuis. Shanti van Hout, die namens welzijnsorganisatie Trajekt de vrijwilligers van de Buurtbrök begeleidt: “We zijn in ieder geval niet van plan hier nu al alles stop te leggen, omdat de Buurtbrök in 2021 dichtgaat. We willen juist laten zien hoe belangrijk deze plek is.”

Andere locatie

Dat de Buurtbrök er straks niet meer is, zou voor vele bewoners de doodsteek zijn voor hun sociale contacten. Daarom wordt er een hoop in het werk gesteld om een alternatief te vinden. “Het is ondenkbaar dat er straks niet meer iets is als de Buurtbrök. Dat kun je de mensen hier niet aandoen. Gelukkig ziet de gemeente hier ook de noodzaak van in en denkt zij mee”, vertelt Janssen. Vandaar dat er gesproken wordt over een nog te bouwen paviljoen ter hoogte van de Widelanken en de Rondostraat. De activiteiten van in de Buurtbrök en de ontmoetingsfunctie zouden dan hiernaartoe moeten worden overgeheveld. Op de eventuele nieuwe locatie komt Malpertuis samen met bewoners uit drie andere wijken, te weten Caberg, Brusselsepoort en Malberg. Janssen maakt zich er hard voor dat de ingang van dit gebouw, op de grens tussen Malpertuis en Caberg, gaat liggen aan de Widelanken en niet in de Rondostraat. “Hoewel het maar twintig meter scheelt, hebben we dan toch het gevoel dat het paviljoen in Malpertuis ligt, aangezien Widelanken bij onze wijk hoort.” Desondanks wordt het huidige ontmoetingspunt wel weggerukt uit het hart van de wijk, wat voor vele oudere bezoekers weer problemen oplevert. Vrijwilliger Hendrik Snijders erkent dat: “Voor de meesten is het fijner als de Buurtbrök blijft bestaan. Maar dat gaat niet gebeuren. Ik wil me dan best opwerpen om een groepje mensen elke keer op te halen en hen naar de eventuele nieuwe locatie te brengen.”

Buurtopera

Daarnaast is de ontwikkeling van een buurtopera in het pand van Opera Zuid een mogelijk alternatief voor de sociale verbintenis in Malpertuis. Jules Peters van Trajekt: “Zo’n opera geeft mogelijkheden voor bewoners om hun talenten te ontwikkelen. Je hoeft niet per se te zingen, maar kunt ook op andere vlakken je bijdrage doen. Er zijn bijvoorbeeld ook kostuums nodig en decors.” Zijn collega Shanti van Hout vult hem aan: “Ik was in het begin best sceptisch over dat idee. Opera is best gekaderd. Maar omdat je zoveel taken hebt, merk je dat iedereen wel ergens affiniteit mee heeft.” Vooralsnog zit de buurtopera nog in de opzetfase. En ook wat betreft het nieuw te bouwen paviljoen is er nog geen zekerheid. Wat wel zeker is, is dat de vaste bezoekers van de Buurtbrök dus nog zo’n twee jaar op de huidige locatie mogen zijn voor hun dagelijkse dosis menselijk contact.Lees ook