Het Radium - Dag van de Architectuur 2021

Dag van de Architectuur

Op 18 september vindt in Maastricht de Dag van de Architectuur plaats. Wat er waar te doen is, lees je op deze pagina. Ook krijg je tekst en uitleg over het thema en het gebied. Uiteraard wordt overal rekening gehouden met de geldende coronamaatregelen. 

Gebouwen op oude Radiumterrein openen deuren

Iedereen die Maastricht binnenrijdt via het Noorderbrugtracé ziet de veranderingen met eigen ogen gebeuren. Het gebied dat gekenmerkt werd wordt door oude vervallen en leegstaande fabrieksgebouwen verschiet letterlijk en figuurlijk van kleur. Meest spraakmakend is natuurlijk de transformatie van de gemeentelijke gasfabriek (‘Cokesfabriek’ in de volksmond) die wordt opgeknapt en inmiddels rood is gekleurd. Maar er gebeurt nog veel meer in de directe omgeving. Denk aan het LAB-gebouw, de Gashouder, het Kunstfront, de oude Kazemat, het Frontenpark en uiteraard het nieuwe onderkomen van Blanche Dael in het Brikkegebouw. Reden genoeg dus om in te zoomen op dit interessante gebied met een rijk verleden.

Thema: architectuur/klimaat

Architectuur staat voor een bijzondere opgave in onze maatschappij. De huidige gezondheidscrisis en klimaatverandering laten zien hoe groot het belang is van een goede publieke ruimte als sleutel tot een groene en gezonde stad. Het Frontenpark en Radiumterrein zijn van toegevoegde waarde voor Maastricht en anticiperen op ruimtelijke vraagstukken die vandaag de dag gelden en het architectuurklimaat bepalen. Als resultaat, een uniek stuk stad waarin de natuur ruimte krijgt en erfgoed betekenis.

Officiële opening 

De Dag van de Architectuur wordt om 10.00 uur officieel geopend door de wethouders Vivianne Heijnen (Welstand) en Gert-Jan Krabbendam (Stadsontwikkeling). De opening vindt plaats in de nieuwe vestiging van Blanche Dael (Brikkegebouw) op de 5e verdieping (adres: Aan de Brikkebouw 10).

Iedereen is van harte welkom om bij de opening aanwezig te zijn. Door de coronamaatregelen is de beschikbare ruimte beperkt. Daarom de vraag om je aan te melden. Dat kan via welst.moncie [at] maastricht.nl tot en met 12 september 2021. Let op: aanmelden geldt alleen voor de opening op 18 september van 10.00 tot 10.30 uur.

kaartje met rode bolletjes erop voor locaties Dag van de Architectuur

Coronamaatregelen

Tijdens de Dag van de Architectuur houden we ons aan de op dat moment geldende coronamaatregelen voor doorstroomlocaties. Het overzicht van de algemene coronamaatregelen kun je vinden op de website van de rijksoverheid.

Projecten bezichtigen

Vanaf 11.00 uur kun je op eigen gelegenheid de gebouwen die zijn opengesteld bezichtigen. In of bij de gebouwen krijg je uitleg van de architecten, stedenbouwkundige of eigenaren.

Organisatie en datum

De organisatie van deze dag is een belangeloze samenwerking van Topos, Gemeente Maastricht, Belvédère en Bureau Europa. De landelijke Dag van de Architectuur vond trouwens dit jaar op een andere datum plaats: op 19 juni 2021. Omdat er toen nog onzekerheid bestond over de coronamaatregelen op dat moment besloot Maastricht om de Dag van de Architectuur dit jaar te verplaatsen naar zaterdag 18 september.