Hans Moleman
TIM-verslaggever 9 april 2020

Dadawan doneert Koepelhof extra mondkapjes

Apart moment op de stoep van zorgcentrum Koepelhof in Wyck: een donatie van extra mondkapjes voor het personeel. De goede gever houdt zorgvuldig afstand.

Er klinkt applaus op de stoep van zorgcentrum Koepelhof, net over de spoorwegovergang naast de Koepelkerk in Wyck, donderdag rond het middaguur. Waarvoor? Voor twee dozen rijk gevuld met mondkapjes voor het personeel.

Ondernemer

De kapjes zijn een donatie van Danny Deng. De Maastrichtse ondernemer -man achter onder meer Dadawan, het Aziatische fusionrestaurant tegenover het station- wil ermee zijn waardering tonen voor het werk van de tientallen medewerkers van de Koepelhof.

Die dragen in deze moeilijke coronatijd zorg voor rond de honderd bejaarde bewoners. “Wat jullie doen is geweldig”, zegt Deng tegen Michel Frijns, teamleider in de Koepelhof, dat een van de centra is van zorgkoepel Envida.

Voorraad

Beide mannen houden tijdens de overhandiging van de dozen met kapjes zorgvuldig afstand van elkaar en van wethouder Vivianne Heijnen, die vanaf de zijlijn enthousiast toekijkt.

De Koepelhof kan de circa tweeduizend kapjes -van de eenvoudige soort, maar wel goedgekeurd- zeker gebruiken, zegt Frijns na afloop. Bij Envida begint een tekort aan mondkapjes te ontstaan, dus daarom zijn ze welkom.

Raambezoek

Het zorgcentrum naast de Koepelkerk heeft de coronazaken tot dusverre “onder controle”, en dat wil men graag zo houden.

Bewoners ontvangen daarom al weken geen bezoek meer op hun kamer: wel kan het online en op afspraak via ‘raambezoek’. Daarbij zit de bewoner beneden bij de ingang achter de ruit, en wordt er met het bezoek gepraat via de telefoon terwijl er oogcontact is.

Maaltijden

Deng vertelt dat hij wethouder Heijnen eerder deze week had benaderd met de vraag of hij nog kon helpen. De Chinees-Nederlandse horeca-ondernemer kookt al enige tijd in de keuken van zijn gesloten Dadawan elke dag zo’n honderd maaltijden voor hulpverleners in Maastricht.

Hij had ook nog duizenden eenvoudige mondkapjes beschikbaar. Heijnen speelde het aanbod, nadat was vastgesteld dat de kapjes het juiste keurmerk hadden, door aan Michel Frijns van de Koepelhof, die de geste graag accepteerde.

Zonnetje

Voor Deng had de aandacht donderdag op de stoep van het zorgcentrum overigens niet gehoeven. Hij helpt liever gewoon, meldt hij bescheiden. Het feit dat hij maaltijden schenkt aan hulpverleners zul je ook niet op de website van zijn bedrijf aantreffen.

Maar ‘mondkapjesmakelaar’ Heijnen leek het toch wel de moeite waard om hem als goede gever even persoonlijk in het zonnetje tezetten. Op gepaste afstand, natuurlijk.

 Lees ook