Vroeger in Daalhof

Vlak aan de Belgische grens ligt Daalhof. Dwars door dit gebied liep vroeger de Via Belgica; de belangrijkste Romeinse heerweg van de Lage Landen die omstreeks 10 voor Christus werd aangelegd.

Veel straatnamen in deze buurt refereren aan de Romeinse schrijvers, goden en figuren uit de Romeinse Mythologie. De weg ‘Romeinsebaan’ is zelfs een aftakking van de vroegere Via BelgicaHet gebied bestond vroeger uit landerijen die eigendom waren van kerken of kloosters. De komst van de Fransen, eind 18de eeuw, zorgde ervoor dat het Belgisch grondgebied werd. Nederland kreeg het gebied weer terug tijdens de definitieve splitsing van België en Nederland en hieruit ontstond de gemeente Oud-Vroenhoven.

Afbeelding Hoeve Hazendans
Dousberg-Hazendans, Maastricht 2015

De woonwijk Daalhof is in de jaren zeventig en tachtig ontstaan. De grond was oorspronkelijk bedoeld als natuur en recreatiegebied maar werd uit woninggebrek toch bebouwd. Daalhof was geen arbeiderswijk maar een buurt voor de middenklassers.

Inwoners over vroeger

Geen berichten

Kun jij een stukje schrijven over de geschiedenis van de buurt? Of heb je een goed verhaal over wat er vroeger in deze buurt heeft plaatsgevonden? Stuur het in via redactie@thuisinmaastricht.nl

Heb je oude foto’s van jouw buurt?

 

 

 

stuur ze in