Stefan Gybels
3 februari 2020

Curator van de hedendaagse historie

Thuis in Maastricht en Jaarboek Maastricht slaan de handen ineen. Vanaf het nieuwe jaar zal er ieder maand een historische rubriek verschijnen op TiM, aangeleverd door de mensen achter het Jaarboek. Eric Wetzels is hoofdredacteur van het Jaarboek. Hij vertelt over de samenwerking met TiM en nut en noodzaak van het Jaarboek. “Mensen zijn op zoek naar herkenning, het Jaarboek kan daarbij helpen.”

Eric Wetzels mag gerust een ‘Maastrichtofiel’ worden genoemd. De hoofdredacteur van het Jaarboek Maastricht, waarvan donderdag jaargang 2019 is gepresenteerd, is geïnteresseerd in zo’n beetje alles dat er speelt in zijn stad. Maar hij begrijpt ook heel goed dat dit niet voor iedereen geldt. “Ik onderscheid twee soorten Maastrichtenaren: zij die zoveel mogelijk van de stad willen weten, en zij die er simpelweg alleen wonen en verblijven.” Voor beide groepen is het Jaarboek van belang, zegt Wetzels. “Voor die eerste is het een aanvulling van kennis over de stad. Voor die tweede groep kan het Jaarboek nuttig zijn voor nieuwsgierigheid naar de stad.. Wat is daar nu allemaal gebeurd? Welke mensen wonen daar?” Dat laatste is een toevoeging die onder Wetzels’ hoofdredacteurschap is toegevoegd aan het Jaarboek. Niet alleen de droge feiten, ook de verhalen. “Het moet in mijn ogen geen geschiedenisboek zijn, maar meer een impressie van de stad van nu. Zodat mensen over een x-aantal jaar kunnen zien welke veranderingen de stad heeft doorgemaakt. Dan wordt het een geschiedenisboek. Dat zie je niet alleen aan de hand van de feiten, daar horen achtergronden, verhalen bij.”

Ja, eigenlijk is hij als hoofdredacteur – samen met de voltallige redactie – wel een beetje een curator van de hedendaagse historie, lacht Wetzels. “Mensen zijn ook op zoek naar een herkenning en naar hun wortels en identiteit. Het Jaarboek kan daarbij helpen.”

Toch weet ook Wetzels dat de rol van het Jaarboek kleiner wordt. “Het boek wordt nu vooral gekocht door ‘aajd Mestreech’, de mensen die elk boek kopen dat over hun stad gaat, zeg maar. Terwijl ik denk dat het Jaarboek ook veel breder nut kan hebben. Ik bedoel: we kunnen veel meer mensen bij onze stad betrekken. Maar dan is het ook belangrijk om te weten wat er speelt.” Wetzels wil het Jaarboek interactiever maken. Door in het boek niet alleen de feiten op te lossen, maar ook mensen aan het woord te laten. En door meer het debat aan te gaan. Het bestuur van Stichting Jaarboek Maastricht heeft daarnaast grootse plannen voor gepersonaliseerde jaarboeken. Daarom start Jaarboek Maastricht een samenwerking met Thuis in Maastricht. Op reguliere basis zal er een historische gebeurtenis of betekenisvolle activiteit een podium krijgen op Thuis in Maastricht. Wetzels: “Zo hoop ik dat mensen daar op gaan reageren, wat weer inhoud kan geven aan het Jaarboek dat over dat jaar zal verschijnen.” Hij geeft de brand in de Notre Dame als voorbeeld, dei veel mensen heeft beroerd. “In Maastricht hebben we ooit ook brand gehad in de Sint Servaas. En er zullen absoluut mensen zijn die daar een herinnering aan hebben. Door daar een artikel over te maken op Thuis in Maastricht, hoop ik die mensen te vinden.”

Via de Facebook-pagina van Thuis in Maastricht hoopt Wetzels ook op discussie over thema’s die de redactie van het jaarboek aansnijdt. “Dat kunnen historische gebeurtenissen zijn, maar ook actuele. Als we maar het gesprek aan gaan. Ik nodig iedereen uit zo een bijdrage te leveren. Het Jaarboek is immers van de hele stad.”

 

Mensen die het jaarboek 2019 willen bestellen, kunnen daarvoor terecht op www.jaarboekmaastricht.nl of bij de boekhandel.

 Lees ook