Redactie
5 december 2018

Culturele activiteiten tijdens Maastricht Europe Days (MED)

Op vrijdag 7 en zaterdag 8 december worden voor het eerst de ‘Maastricht Europe Days’ (MED) gehouden. Een tweedaagse conferentie met een breed cultureel programma. De Maastricht Europe Days zijn onderdeel van het programma ‘Maastricht, Working on Europe’. Naast de officiële opening van Studio Europa aan het Onze Lieve Vrouweplein op vrijdag zijn er verschillende (culturele) activiteiten. Alle Maastrichtenaren en Europeanen zijn van harte uitgenodigd één of meerdere programmaonderdelen bij te wonen.

Start Maastricht Europe Days 

Werkplaats
Een kwart eeuw na de ondertekening van het Verdrag van Maastricht is Maastricht onlosmakelijk verbonden met Europa. De Limburgse hoofdstad is dé plek waar mensen uit Europa elkaar treffen. Waar inwoners, beleidsmakers en wetenschappers uit heel Europa kunnen werken aan kansen en oplossingen voor actuele uitdagingen. “Een werkplaats voor de toekomst van Europa”, volgens gouverneur Theo Bovens, burgemeester Annemarie Penn-te Strake en rector magnificus Rianne Letschert van de Universiteit Maastricht, initiatiefnemers van Maastricht, Working on Europe én de Maastricht Europe Days, die jaarlijks terugkeren als “de heidagen voor Europa”. Europa is namelijk nog lang niet af volgens drie partijen. Sterker nog, er dienen zich vrijwel dagelijks nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen aan. Tijdens de Maastricht Europe Days krijgt vooral de stem van de burger, de Europeaan, een prominente plek. In de werkplaats, een living open lab, kan dan verder gewerkt worden aan ideeën.

Expositie
Voor het publiek gaat tijdens de Maastricht Europe Days het interactieve pop-up-museum I’m So Angry op het Onze Lieve Vrouwenplein open, een reizende expositie waar iedereen zijn of haar mening over Europa kan geven.

In het Stadhuis vindt vervolgens de officiële opening van de Maastricht Europe Days plaats met diverse sprekers en presentaties. In de Sint Janskerk houdt later op de dag prof. dr. Mathieu Segers zijn inaugurele rede in het kader van zijn benoeming tot hoogleraar ‘Contemporary European History and European Integration’ aan de Universiteit Maastricht. In het licht van het Maastricht, Working on Europe project en de gelijknamige onderzoeksagenda bekleedt Segers ook de Europachair. Deze interdisciplinaire wisselleerstoel en de onderzoeksagenda leggen gezamenlijk een sterk wetenschappelijk fundament onder de gehele Maastricht, Working on Europe ambitie met speciale aandacht voor de ontsluiting van onderzoeksresultaten aan een breed publiek.

Programma
Op beide dagen staat nog een divers cultureel programma voor bewoners en bezoekers van de stad op het programma, waaronder een jongerendebat, gespreksrondes, een documentaireavond en discussies over actuele onderwerpen zoals de Brexit. In La Bonbonnière, tijdens de zogenoemde ‘Spoken Beat Night’, treden ’s avonds internationale artiesten en muzikanten op die ook weer aanhaken bij actuele onderwerpen. Onderdelen van de Maastricht Europe Days zijn tot stand gekomen in samenwerking met De Balie, producent van programma’s over kunst, cultuur en politiek.

Jongerendebat. Vrijdag 11.00- 13.00 uur, Brandweerkantine.
De jongste generatie in Europa is het minst geneigd om te gaan stemmen voor de Europese verkiezingen. Een waarschuwing voor de democratische legitimiteit van de EU: jongeren lijken zich in het Europa van vandaag niet vertegenwoordigd te voelen. Hoog tijd om de jongere generatie aan het woord te laten en hun eigen toekomst in Europa te bespreken. IDEA (International Debate Education Association) begeleidt jongeren tussen de 15 en 19 jaar in het debat en daagt onze jonge debaters uit meningen, ideeën en gevoelens uit te wisselen. Met de aanstaande Brexit als concrete casus: Hoe Europees voelen zij zich eigenlijk? Zou Nederland het voorbeeld van Engeland moeten volgen en op een Nexit moeten aansturen? En hoe kun je als jongere je stem laten horen in de EU? De beste teams en individuele debaters worden beloond met een prijs, niet alleen voor spreekvaardigheid, maar ook voor hun originaliteit en luisterend vermogen.

Pop-up museum: I’m So Angry (I Made a Sign). Vrijdag, zaterdag 14.00-18.00 uur, OLV-plein.
Waar ben jij boos over? En heb je ook een oplossing? Zou jij je leven wagen voor je idealen? Je kunt het kwijt bij de reizende expositie I’m So Angry (I Made a sign) die vrijdag- en zaterdagmiddag het OLV-plein in Maastricht aandoet. Maak in de interactieve fotocabine van dit pop-up museum je eigen protestbord en voeg jouw slogan voor de toekomst toe aan de collectie van het museum. Meer dan 1.000 Europeanen gingen de Maastrichtenaren al voor. Lees ook de persoonlijke verhalen van mensen die een belangrijke rol speelden in de vorming van Europa en hierbij zelfs hun leven op het spel zetten voor hun ideaal. Hun verhalen roepen onherroepelijk de vraag op: wat had ik gedaan in hun situatie? Een actuele vraag, misschien wel meer dan ooit. Het is immers de tijd van de boze burger; populistische leiders zijn onverminderd populair en grote protestacties zijn terug van weggeweest. Vanaf 11 december tot en met 7 januari is het museum ook te bezoeken in Centre Céramique.

Documentairefilm: The Trial of Ratko Mladić. Vrijdag 19.00-21.00 uur, Lumiere.
Het is akelig kort geleden dat Europa werd opgeschrikt door schokkende beelden van concentratiekampen en massagraven in voormalig Joegoslavië. De Bosnië-oorlog kostte aan zo’n 100.000 onschuldige burgers het leven, en twintig jaar na dat bloedige conflict start het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag in 2012 het proces tegen de Bosnisch-Servische legergeneraal Ratko Mladić. Hij wordt onder meer gezien als bevelhebber van de belegering van Sarajevo en de moord op 7.000 moslimmannen in Srebrenica. Filmmakers Rob Miller en Henry Singer belichten de oorlog van beide kanten: ze interviewen de openbaar aanklagers en bezoeken slachtoffers en getuigen, maar bevragen ook advocaten, aanhangers en familieleden van Mladić, die hem als patriottische held beschouwen.

Building Conversation. Zaterdag 10.00-14.00 uur, Vrijthof 21.
In een steeds verder verdeeld Europa is het belangrijker dan ooit om de dialoog tussen mensen te stimuleren. Kunstenaarscollectief Building Conversation nodigt daarom iedereen uit een gesprek te beginnen met Europese medeburgers. Moet Europa haar grenzen sluiten voor immigranten of juist niet? Moet Nederland lid blijven van de EU? Brengt Brexit de overige EU-landen dichter bij elkaar? Deelnemers kunnen onderwerpen aandragen die tijdens de gesprekken op 8 december besproken worden. Het gaat om zogenoemde agonistische gesprekken tussen opponenten, ontwikkeld in reactie op de theorieën van filosoof Chantal Mouffe. Zij is van mening dat de politieke arena conflict nodig heeft en dat kunst kan bijdragen aan de ontwikkeling van de ‘agonistische ruimte’.

What’s up Europe, Spoken Beat Night. Zaterdag 20.00-22.00 uur, La Bonbonnière.
Wat betekent het om Europeaan te zijn? En hoe is het om op te groeien in Engeland na de Brexit? Wanneer word je gezien als Europeaan en wanneer niet? Tijdens de allereerste Spoken Beat Night in Maastricht zoeken bezoekers antwoorden op deze vragen met artiest Jeannine Valeriano, gitarist Paul Palessen en twee getalenteerde artiesten van de andere kant van het kanaal: Madi Maxwell-Libby & Jacob Sam-La Rose. Ook gaan ze op zoek naar de kern van de Europese identiteit anno nu. Hoe zien verschillende generaties, zowel uit Engeland als van het Europees continent, een gedeelde Europese toekomst voor zich? Spoken Beat Night is een initiatief van zangeres, schrijver Jeannine Valeriano die speelt met taal, en woorden verandert in muziek. Samen met componist Maarten Ornstein heeft ze speciaal voor deze gelegenheid een Europees concert samengesteld, dat nu voor het eerst opgevoerd zal worden in La Bonbonnière in Maastricht.

De Maastricht Europe Days zijn onderdeel van het project Maastricht, Working on Europe.

Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte uitgenodigd om de officiële opening en de inauguratie van prof. Mathieu Segers en de aansluitende receptie in de Sint Janskerk bij te wonen.
Aanmelden is verplicht en kan via https://www.klinkhamergroup.com/med2018/?token=MED2018.

De activiteiten op zaterdag zijn vrij toegankelijk, net als de reizende expositie. Meer informatie over het programma en de sprekers is te vinden op www.maastrichteurope.nl
of via Vincent van der Stouwe, +316 50 21 40 05 of vincent@vanderstouwe.nl

De Maastricht Europe Days 2018 (7 & 8 december) zullen worden aangegrepen om de ambities van het Maastricht, Working on Europe programma te presenteren en om de fysieke werkplaats Studio Europa feestelijk te openen.

Maastricht is onlosmakelijk verbonden met Europa. Vandaag de dag is de Limburgse hoofdstad dé plek waar mensen uit Europa elkaar treffen. Waar inwoners, beleidsmakers en wetenschappers uit heel Europa kunnen werken aan kansen en oplossingen voor actuele problemen. Een werkplaats dus voor de toekomst van Europa.

Europa is namelijk nog lang niet af. Er staat nog heel wat te doen in de werkplaats. Sterker nog, er dienen zich vrijwel dagelijks nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen aan. En iedereen is uitgenodigd om daarover mee te denken en mee te praten.

Zo is Maastricht, Working on Europe ontstaan, met als belangrijkste terugkerend moment de jaarlijks Maastricht Europe Days die onder andere ook bestaan uit een cultureel programma; zie www.maastrichteurope.nl.

Tijdens de Maastricht Europe Days krijgt vooral de stem van de burger, de Europeaan, een prominente plek. Een ideale gelegenheid om innovatieve ideeën vanuit de samenleving, de wetenschap, de zaken- en culturele wereld aan de politiek kenbaar te maken.

In de bijlage vind je het volledige programma van de Maastricht Europe Days. Je bent overal van harte welkom. Voor het gedeelte dat ik rood heb gemaakt, moet je je officieel aanmelden. Dat kan via deze link: https://www.klinkhamergroup.com/med2018/?token=MED2018.Lees ook