Sandra Schols
TIM-verslaggever 28 juni 2019

Crowdfunding voor onderzoek naar moedersterfte

De geboorte van een kind moet voor een moeder in spé een bijzonder moment zijn. Voor veel moeders wereldwijd loopt het sprookje van de zwangerschap en bevalling echter niet zo goed af. Wereldwijd sterven er dagelijks 830 vrouwen tijdens of net na een bevalling aan vermijdbare oorzaken. Dit zorgt voor veel angst, verdriet en zelfs traumatische ervaringen. Studente Maddalena Argiropoulos van de Universiteit Maastricht (UM), faculteit Health, Medicine en Life Sciences wil onderzoek doen naar de oorzaken en de gevolgen hiervan. Met hulp van het platform UM Crowd zamelt ze momenteel gelden in om de kosten voor de start van het onderzoek te kunnen dekken. 

Maddalena (24) is geboren in de Italiaanse Alpen en vijfdejaars student geneeskunde. Maastricht is niet alleen de stad waar zij haar studie volgt, maar ook de stad waar ze inmiddels woont en graag haar vrije tijd doorbrengt. 

Culturele verschillen 

Maddalena wil onderzoek doen naar de lokale geboortetradities en de implicaties die sterfte bij of net na de bevalling heeft op het intersectioneel feminisme. “Omdat er nog niet eerder onderzoek naar dit onderwerp is gedaan, hebben we het geld nodig om het project op te starten”, aldus Maddalena. “Tijdens mijn stages in binnen- en buitenland zag ik hoe groot de culturele verschillen tussen patiënten waren, afhankelijk van hun afkomst. De grote culturele verschillen leiden tot een kloof tussen patiënten en zorgverleners. Zo zag ik met eigen ogen dat vrouwen niet naar routinecontroles kwamen, er waren vrouwen die niet in het ziekenhuis durfden te bevallen of zolang wachtten dat er complicaties optraden.” Volgens Maddalena een paar redenen waarom moedersterfte wereldwijd nog steeds zo hoog is. “Ik had het geluk om te mogen werken op verloskamers in Ecuador, Italië én Nederland. Ook in Europa heeft zo’n 20-30% van de patiënten in de verloskamers een allochtone achtergrond.Velen spreken bijvoorbeeld niet de lokale taal en hebben slechts in beperkte mate te maken met gezondheids- en zorgverleners. Veel en veel minder dan blanke Europese mensen. Ze hebben verschillende behoeften en wensen, vooral als het gaat om de geboorte. Dat is echt een bijzonder moment in het gemeenschapsleven.” 

Hulp van UM Crowd

Met het geld dat Maddalena binnen hoopt te halen, dankzij crowdfunding, kan ze het project opstarten. “Het streefbedrag is €3000,-. In de nieuwsbrief van de Universiteit las ik dat het UM Crowd op zoek was naar nieuwe initiatieven. Ik werd direct enthousiast en besloot te mailen.” UM Crowd is een onderdeel van het Universiteitsfonds Limburg/SWOL, de externe steunstichting van de Universiteit Maastricht. Het fonds heeft als doel wetenschappelijk onderzoek en onderwijs aan de UM te bevorderen. Daarnaast beoogt het Fonds de verbinding tussen de universiteit en de samenleving te versterken. Het crowdfundingplatform ondersteunt studenten en wetenschappers om de crowdfunding campagne succesvol op te zetten. “Met dit project wil ik onderzoeken hoe we betere verloskundige zorg kunnen bieden die is toegesneden op patiënten en hun families”, legt Maddalena uit. “Hiervoor moeten we eerst begrijpen wat mensen nodig hebben en wensen. Alleen dan kunnen we kijken hoe we het bestaande gezondheidszorgsysteem kunnen verbeteren met de lokale middelen die er beschikbaar zijn. Ik zou willen dat dit onderzoek een pilotstudie kan zijn om verder te ontwikkelen tot een promotieonderzoek.”

Meer weten over dit project of UM Crowd? Klik dan hier. 

Foto & beeld UM Crowd / Maddalena ArgiropoulosLees ook