Sandra Schols
TIM-verslaggever 29 augustus 2019

COUR Maastricht: Broedplaats voor creatievelingen

Roos Verhooren en haar man Jeroen de Waal wilden graag vanuit Rotterdam weer terug naar Limburg komen. Ze verruilden het mooie Limburg (Gulpen, om heel precies te zijn) jaren geleden voor Rotterdam. Eind vorig jaar besloten ze weer terug te keren naar Limburg. Voor hun werk waren ze niet meer gebonden aan één vaste plek. Ze gingen op zoek naar een woonhuis, maar daar moest ook een werkplek bij gezocht worden. Die vonden ze in de Alexander Battalaan in Maastricht, in het voormalige pand van Weerenbeck Postzegel- en Munthandel. Het pand, van oorsprong een binnentuin, werd helemaal verbouwd en omgetoverd tot dé nieuwe creatieve werkplek van Maastricht, COUR.

Jeroen (architect van beroep) en Roos (grafisch -en webdesign) vonden het pand in Wyck en werden op slag verliefd. “Er moest nog behoorlijk wat aan gedaan worden, maar we zagen de potentie”, begint Roos het verhaal. Roos en Jeroen zagen met het pand in de Alexander Battalaan een uitgelezen kans om werk (Maastricht) en privé (wonen in Wahlwiller) te combineren. “We waren op zoek naar het levendige van de stad en het rustige groen in het dorp. We kunnen bij wijze van spreken fietsend naar het werk en thuis zijn we ook echt thuis. Dat is een mooie combinatie.” 

Broedplaats voor creatievelingen

Met COUR hebben Roos en Jeroen een plek gecreëerd waar creatievelingen (veelal zzp’ers) samen werken, maar op den duur ook gaan samenwerken. “In eerste instantie is het vooral heel gezellig om met meerdere personen een ruimte te delen”, legt Jeroen uit. “Vanuit dat oogpunt zijn we ook gestart. We hebben een kantoorruimte gecreëerd en in het souterrain hebben we de ruimte om te vergaderen, er is een klein atelier en de ruimte kan bijvoorbeeld gebruikt worden als fotostudio. Op den duur zouden we graag zien dat we als collectief leuke projecten op touw kunnen zetten. We zijn inmiddels al een klein internationaal clubje geworden. Naast Roos en ikzelf delen we de ruimte met nog een architect (Maurice Gortmans), een marketingadviseur (Jeroen Huynen), een fotograaf (Pieter Gregoire), een interieurarchitect (Bas Vrehen) én hebben we op dit moment nog een werkplek beschikbaar. We hebben geen uitgesproken voorkeur wat betreft de samenstelling van de groep. Het zou bijvoorbeeld zo maar kunnen zijn dat er op den duur iemand vanuit weer een heel andere sector, zoals mode of theater, bij komt. We zijn er samen blanco in gegaan en wat ons betreft staan alle opties nog open”, aldus Jeroen.

New kid in town

Tijdens de verbouwing kwamen er veel buurtgenoten langs om poolshoogte te nemen. A new kid in town!  “De voormalige munthandel was natuurlijk jarenlang gevestigd in dit pand, aldus Roos. “Men wilde graag weten wat onze plannen waren. De reacties waren ontzettend positief. In samenwerking met de pandeigenaar hebben we diverse aanpassingen gedaan en flink geïnvesteerd. We hebben vrijwel alles zelf gedaan. Dat was een behoorlijke klus die al met al ruim een half jaar geduurd heeft. We zijn nog niet klaar, maar we moesten zelf weer hard aan het werk om onze lopende projecten af te ronden. Ik zeg nu maar gewoon dat onze deadline augustus 2020 is”, vertelt Roos gekscherend. “Voorlopig zie je ons nog even niet klussen. We gaan eerst eens zelf aan de slag in onze eigen creatieve werkplek.”

Meer weten? Kijk op www.courmaastricht.eu

 

Foto’s Pieter Gregoire Photograpy / Sandra Schols

 Lees ook