Hans Moleman
TIM-verslaggever 9 augustus 2020

Code Rood in de ENCI-groeve

Maastricht beleefde 8 en 9 augustus het wellicht warmste weekend in de historie. Waar je ook verkoeling zocht, in de ENCI-groeve zal het niet zijn. Daar heerst Code Rood: zelfs het strandpaviljoen is gesloten.

Wat zou het afgelopen weekeinde de warmste plek in Maastricht zijn geweest? De ENCI-groeve is een grote kanshebber.

Straf

Het mergelgat zindert zaterdagmiddag in de zon, er is geen vleugje wind. Slechts enkele wandelaars wagen zich over het kiezelpad de diepte in. Daar wacht hen een straffe teleurstelling: het mooie withouten strandpaviljoen dat sinds ruim een jaar in de groeve staat is potdicht.

Gesloten wegens de hitte, meldt een bord achter het raam.

De temperatuur loopt in de middag van zaterdag 8 augustus beneden in de groeve inderdaad naar de veertig graden. Het is even Code Rood in Maastricht, zoals bij de buren een paar kilometer verderop in Belgisch Limburg.

Kinderbad

Gelukkig is Chalet D’n Observant boven aan de rand van de groeve wel open. Het terras doet goede zaken. Voor het paviljoen beneden is het nog steeds overleven. Er was vorig jaar nog sprake van dat er deze zomer een aanlokkelijk kinderbad op de stoep van de bistro zou komen.

Dat heeft niet zo mogen zijn, blijkt op dit warmste augustusweekeinde ooit. Gelukkig hebben de Roermondse ondernemers achter het strandpaviljoen genoeg ander werk -zoals een beachclub aan de Maasplassen bij Roermond.

Stil

Hun geduld inzake Maastricht kan nog steeds worden beloond, want Bistro Hoffmanni zit op een unieke plek. Het terras biedt uniek zicht op de groeve. Waar grote kieptrucks twee zomer geleden nog in hoog tempo de laatste bodemschatten van de Pietersberg wegsleepten, is het nu mooi stil geworden.

De vrachtwagens zijn weg, en ook de grote overkapte kalkmolen van de Enci draait niet langer. De industriele ruis van de Eerste Nederlandse Cement Industrie die jarenlang de groeve domineerde is voorgoed verleden tijd.

Werkgebied

De groeve wordt de komende tijd ontwikkeld tot een bijzonder natuur- annex recreatie- annex werkgebied. Met de nadruk op natuur en werk: de kans dat er ooit nog een fijn groot natuurbad in de groeve komt, beneden in het aanlokkelijk azuurblauwe water, lijkt vervlogen.

Daar ging drie jaar geleden een streep doorheen, na een onverwacht grote toeloop gedurende warme zomerdagen op het water in de groeve. Duizenden mensen uit Maastricht en omgeving zochten het koele water op, terwijl er weinig toezicht was geregeld.

Wellness

Het bracht de beheerders van de groeve ertoe de toegang tot de plas te sluiten. Er komt alleen ruimte voor een kinderbadje, op termijn, verklaarde Natuurmonumenten, dat het eigendom van de groeve begin 2020 heeft overgenomen.

De houten strandtent in de groeve is overigens maar een tijdelijke voorziening. Volgens het ontwerpplan van de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied mag er de komende jaren een trits permanent gebouwen komen aan de rand van de groeve, met ruimte voor een vergader-annex feestzaal, wellness en horeca.

Bedrijvenpark

Op het terrein er net boven, waar nu nog gebouwen en installaties van de cementfabriek staan, is dan weer een rij kantoorgebouwen gepland. Beoogd wordt hier een nieuw bedrijvenpark, met spectaculair uitzicht op het grootste mergelgat van het land.

De aparte naam van de bistro in de groeve komt overigens van de Mosasaurus Hoffmanni,  -de Maashagedis die overigens nooit in de rivier de Maas heeft gezwommen. In het Krijt-tijdperk, zo’n 65 miljoen jaar geleden was het zuiden van Limburg een diepe, warme zee.

Ber

In de kalkgroeves van de Sint-Pietersberg werden in de 18de eeuw overblijfselen gevonden van de schepsels die in die zee leefden: reusachtige kaken met grote tanden. Volgens Johann Leonard Hoffmann (1710-1782), een arts die de opgravingen begeleidde, waren de kaken van een krokodil.

Later bepaalden deskundigen dat het om een uitgestorven varaanachtig reptiel ging.  ‘Le grand Animal de Maestricht’ kreeg daarop ter ere van Hoffmann de naam ‘Mosasaurus Hoffmanni’ – in Maastricht beter bekend als Mosasaurus Ber.Lees ook