Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 8 februari 2020

Ciara met topsnelheid onderweg; ook voor Maastricht geldt grote kans op zware windstoten

De eerste storm met een naam, Ciara, kan morgen (zondag 9 februari) ook voor veel overlast en problemen zorgen in Maastricht en omstreken. Weerstations zoals de Belgisch-Limburgse Ruben Weytjens waarschuwen dat behalve de continue harde wind iedereen die morgen buiten vertoeft vooral rekening moet houden met zeer zware rukwinden. Ook in onze contreien kunnen die een kracht hebben van om en nabij de 120 km/u. De organisatie van het zondag plaatsvindende Zweit Veur Leid ziet vooralsnog geen reden om het evenement te cancelen. Wel meldt het op haar site dat de weersomstandigheden nauwlettend in de gaten worden gehouden. In dit artikel vindt u een aantal tips die misschien logisch lijken, maar toch al te vaak juist wel voor een probleem, ongeluk of erger zorgen.

Thuis in Maastricht volgt bij bijzondere omstandigheden graag het weer via de site van de Belgisch-Limburgse weerman Ruben Weytjens. Zijn mededelingen zijn in het algemeen zeer accuraat en actueel en sec gericht op Belgisch-Limburg. Dat is dus ook van toepassing voor Vlaamse buurgemeenten zoals Lanaken, Smeermaas en Vroenhoven. Wie morgen meedoet aan de 2020-editie van Zweit veur Leid of deelnemers wil gaan supporteren: via deze link wordt u onder meer geïnformeerd over veiligheid en instructies. 

Alle weerstations geven inmiddels voor morgen code oranje aan. Dat geldt ook voor het KNMI. Die kleur staat voor kans op windstoten hoger dan 100 km/u. Bij code geel is dat 75 m/u.Het KNMI voorspelt (tot nu toe zaterdag ca. 20 uur) dat de stormpiek in Limburg tussen 9 uur ’s avonds en middernacht gaat plaatsvinden. 

Tips te over op internet te vinden onder de rubriek voorzorgsmaatregelen bij naderend noodweer dan wel storm. Sommige zijn zo logisch dat je zou kunnen denken: moet dat nu heus gemeld worden. Blijkbaar wel. Als meeste flagrante voorbeeld geldt toch wel de tip die toch heel vaak ‘in de wind wordt geslagen’: tracht te vermijden je auto onder een boom te zetten. Laten we morgen of maandagavond maar de nieuwsberichten volgen en kijken naar beelden of foto’s van geparkeerde auto’s die onder een boom verworden zijn tot schroot. 

Een grote windvanger die heel vaak vergeten wordt en tegenwoordig veel in tuinen staat is de trampoline. Net zoals sierschuttingen is dit springspeeltje niet heel erg bestand tegen zware stormen. In het algemeen komt het er op neer dat alles dat losstaat en niet zwaar van gewicht is tijdens een dag als morgen een schadeveroorzaker van importantie kan worden. Los van het feit dat het object zelf als afgeschreven mag worden beschouwd.

Niet minder belangrijk is natuurlijk zorgen voor de eigen veiligheid. Dat automobilisten op autowegen of open rijkswegen goed moeten opletten staat buiten kijf. Maar voor voetgangers en vooral fietsers en gebruikers van brommers/scooters geldt dat net zo. Ook voor hen geldt: let goed op bij niet beschutte stukken weg. Maar ook op de bruggen en de aanlopen daar naar toe telt morgen: wees voorzichtig en hou rekening met forse rukwinden. 

 

 

 Lees ook